РС: Потрошачи све више стежу каиш

- Економски стандард је основ за свако право. Уколико потрошачи својим примањима не могу да покрију трошкове потрошачке корпе, онда су грађанима осим потрошачких угрожена и основна људска права - поручено је у "Изазовима" БН телевизије.  

Република Српска 15.03.2019 | 22:50
РС: Потрошачи све више стежу каиш
На Дан заштите потрошача 15. март, економски стручњаци упозоравају да је БиХ замља у којој више од 90 одсто БДП-а одлази на потрошњу, грађани због сиромаштва нису у стању да штеде и улажу, а права потрошача већини становника БиХ нису ни позната. Осим тога потрошачи у БиХ више су окренути робама из иностраства него домаћим, што је један од фактора који урушавају привреду БиХ.

- Чињеница да смо прихватили тржишну економију, говори да смо прихватили и живот по систему "купујем дакле постојим" - навео је професор Миленко Станић.

„70 посто БДП-а чини лична потрошња становништва, ако на то додамо потрошњу државе која је преко 20 одсто, долазимо до констатације да више од 90 одсто БДП-а иде на потрошњу.“

Већина потрошача у Српској и не зна која су права потрошача.

“Основно право је право на информисаност, право на здраву животну средину, право на здраве и исправне животне намирнице, право на доступност”, каже Славиша Кајкут из Удружења за заштиту потрошача “Реакција”.

Економиста Станић упоређује да су у развијеним системима одговорније власти и инспекције, али и удружења потрошача која имају већу моћ, па чак и да санкционишу привредни субјект који нарушава право потрошача.

Права потрошача се у Српској крше и када су у питању услуге јавних предузећа.

„Испорука електричне енергије, испорука воде, испорука комуналија, РТВ претплата су прве по броју приговора потрошача у Републици Српској“, рекао је професор Станић у емисији „Изазови“ БН телевизије.

На територији БиХ страни производи нашли су своје уточиште, а то је један од фактора пропадања домаће привреде. Узрок томе је нелојална конкуренција, скупљи маркетинг, али и цијена крајњег производа, наводе из Привредне коморе Републике Српске.

„Имамо ситуацију да наши произвођачи јабука кажу да у Српској не можете да произведете килограм јабука који ће бити јефтинији од пола марке. С друге стране имали смо ситуацију да се јабуке у Српску увозе по цијени од 30 фенинга. Ту до изражаја долази подршка државе, подстицајна средства, а производ који долази из иностранства је дотиран и до 30 центи“, рекао је Владимир Благојевић из Привредне коморе Републике Српске.

Економски стандард је основ за свако право, истакли су саговорници у емисији "Изазови" БН телевизије. Уколико потрошачи својим примањима не могу да покрију трошкове потрошачке корпе, онда су грађанима осим потрошачких угрожена и основна људска права, поручено је у "Изазовима".

БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

@Роки

16.03.2019 04:56

Гледајући РТРС нисте могли бит информисани о ескумацији Давида Драгићевић и поновној сахрани у Аустрији. Као што је моја обавеза да плаћам РТВ сервис Републике Српске и они су дужни да ме информишу. Па неврши се ексхумација сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велеиздаја!

16.03.2019 07:58

Садасња БиХ це пропасти као сто је пропала Црна Гора и Македонија..

Name

ре

16.03.2019 05:59

У РС код ових хапароша новостворени милионера и тајкуна на незаконит начин, потрошачи су стегли каиш до задње рупе и више нема куд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВолимЊемацку

16.03.2019 06:16

Све је јефтиије у Њемацкој него у БИХ а разлика у платама и стандарду зивота је немерљива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

16.03.2019 07:16

Сто ми све висе стезо каис то политицари свевисе и висе отпустају каис..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каже Рамбо Амадеус

16.03.2019 07:31

"Национализам је тема до 300 еура прихода мјесечно. Њима се сервира та прича. Кад плата пређе 500 еура, онда почиње разговор о гардероби и кафићима. Кад пређе хиљаду, онда је топ тема здрава храна, љетовања и зимовања, а кад се попне на више од три хиљаде, онда престаје свако паламуђење. Људи онда причају о временској прогнози и љубави"

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

16.03.2019 08:01

Ја бих радије купио килограм домацих јабука за 70% скупље него турских (нпр.) увозних које су се ко зна на који су нацин узгајале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

16.03.2019 22:17

Додикове су ко Евине.

Name

велико постење

16.03.2019 08:10

зуцкаје њима стегла каисе до краја хоце ауто са фул опремом кода зуцка у свајцарској или у некој уредјеној дрзави а не у тамном вилајету и мора да плати мису за дедине саборце стета дасе осрамоти да бискуп не цита колико прилазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пироска

16.03.2019 09:12

Тај каис би требало затезати политицарима око врата, али, назалост, нема ко.. Овакав туњав народ је заслузио да нестане.

ОДГОВОРИТЕ