RS: Potrošači sve više stežu kaiš

- Ekonomski standard je osnov za svako pravo. Ukoliko potrošači svojim primanjima ne mogu da pokriju troškove potrošačke korpe, onda su građanima osim potrošačkih ugrožena i osnovna ljudska prava - poručeno je u "Izazovima" BN televizije.  

Republika Srpska 15.03.2019 | 22:50
RS: Potrošači sve više stežu kaiš
Na Dan zaštite potrošača 15. mart, ekonomski stručnjaci upozoravaju da je BiH zamlja u kojoj više od 90 odsto BDP-a odlazi na potrošnju, građani zbog siromaštva nisu u stanju da štede i ulažu, a prava potrošača većini stanovnika BiH nisu ni poznata. Osim toga potrošači u BiH više su okrenuti robama iz inostrastva nego domaćim, što je jedan od faktora koji urušavaju privredu BiH.

- Činjenica da smo prihvatili tržišnu ekonomiju, govori da smo prihvatili i život po sistemu "kupujem dakle postojim" - naveo je profesor Milenko Stanić.

„70 posto BDP-a čini lična potrošnja stanovništva, ako na to dodamo potrošnju države koja je preko 20 odsto, dolazimo do konstatacije da više od 90 odsto BDP-a ide na potrošnju.“

Većina potrošača u Srpskoj i ne zna koja su prava potrošača.

“Osnovno pravo je pravo na informisanost, pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na zdrave i ispravne životne namirnice, pravo na dostupnost”, kaže Slaviša Kajkut iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”.

Ekonomista Stanić upoređuje da su u razvijenim sistemima odgovornije vlasti i inspekcije, ali i udruženja potrošača koja imaju veću moć, pa čak i da sankcionišu privredni subjekt koji narušava pravo potrošača.

Prava potrošača se u Srpskoj krše i kada su u pitanju usluge javnih preduzeća.

„Isporuka električne energije, isporuka vode, isporuka komunalija, RTV pretplata su prve po broju prigovora potrošača u Republici Srpskoj“, rekao je profesor Stanić u emisiji „Izazovi“ BN televizije.

Na teritoriji BiH strani proizvodi našli su svoje utočište, a to je jedan od faktora propadanja domaće privrede. Uzrok tome je nelojalna konkurencija, skuplji marketing, ali i cijena krajnjeg proizvoda, navode iz Privredne komore Republike Srpske.

„Imamo situaciju da naši proizvođači jabuka kažu da u Srpskoj ne možete da proizvedete kilogram jabuka koji će biti jeftiniji od pola marke. S druge strane imali smo situaciju da se jabuke u Srpsku uvoze po cijeni od 30 feninga. Tu do izražaja dolazi podrška države, podsticajna sredstva, a proizvod koji dolazi iz inostranstva je dotiran i do 30 centi“, rekao je Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

Ekonomski standard je osnov za svako pravo, istakli su sagovornici u emisiji "Izazovi" BN televizije. Ukoliko potrošači svojim primanjima ne mogu da pokriju troškove potrošačke korpe, onda su građanima osim potrošačkih ugrožena i osnovna ljudska prava, poručeno je u "Izazovima".

BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

@Роки

16.03.2019 04:56

Гледајући РТРС нисте могли бит информисани о ескумацији Давида Драгићевић и поновној сахрани у Аустрији. Као што је моја обавеза да плаћам РТВ сервис Републике Српске и они су дужни да ме информишу. Па неврши се ексхумација сваки дан.

ODGOVORITE
Name

Veleizdaja!

16.03.2019 07:58

Sadasnja BiH ce propasti kao sto je propala Crna Gora i Makedonija..

Name

re

16.03.2019 05:59

U RS kod ovih haparoša novostvoreni milionera i tajkuna na nezakonit način, potrošači su stegli kaiš do zadnje rupe i više nema kud.

ODGOVORITE
Name

VolimNjemacku

16.03.2019 06:16

Sve je jeftiije u Njemackoj nego u BIH a razlika u platama i standardu zivota je nemerljiva

ODGOVORITE
Name

Q

16.03.2019 07:16

Sto mi sve vise stezo kais to politicari svevise i vise otpustaju kais..

ODGOVORITE
Name

Kaže Rambo Amadeus

16.03.2019 07:31

"Nacionalizam je tema do 300 eura prihoda mjesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 eura, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, ljetovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi"

ODGOVORITE
Name

decko

16.03.2019 08:01

Ja bih radije kupio kilogram domacih jabuka za 70% skuplje nego turskih (npr.) uvoznih koje su se ko zna na koji su nacin uzgajale!

ODGOVORITE
Name

Uf

16.03.2019 22:17

Dodikove su ko Evine.

Name

veliko postenje

16.03.2019 08:10

zuckaje njima stegla kaise do kraja hoce auto sa ful opremom koda zucka u svajcarskoj ili u nekoj uredjenoj drzavi a ne u tamnom vilajetu i mora da plati misu za dedine saborce steta dase osramoti da biskup ne cita koliko prilaze

ODGOVORITE
Name

Piroska

16.03.2019 09:12

Taj kais bi trebalo zatezati politicarima oko vrata, ali, nazalost, nema ko.. Ovakav tunjav narod je zasluzio da nestane.

ODGOVORITE