Наставља се хаос на Универзитету

Страсти на Универзитету у Источном Сарајеву се не смирују. Руководство ове високошколске установе успјело је да завади и подијели чак и студенте.

Република Српска 15.03.2019 | 20:05
Наставља се хаос на Универзитету
Као одговор на захтјев представника Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву да ректор Стево Пашалић преда дужност новоизабраном ректору Бранку Крсмановићу, група студената данас је, наводно, спонтано изашла са транспарентима "Не дамо Универзитет". 

"Ми ћемо окупити хиљаду студената испред зграде Ректората'', поручује студент Филозофског факултета у Палама Урош Бјелица, али додаје да то неће бити протести нити ће се понашати ,,шибицарски'' као неки тзв. представници студената.



Његов колега Филип Матић тврди да је дошло вријеме да схватимо да су, како каже, тзв.представници студената деструктивни фактор у Републици Српској.

Иако студенти негирају политички утицај, фразе "деструктивни елементи", "издајници" и "рушитељи Републике Српске" неодољиво подсјећају на већ виђену предизборну реторику. Увидом у "Фејсбук" профиле тих младих људи, на којима доминирају фотографије са СНСД-ових страначких скупова и активности, ствари постају јасне.



У истом стилу је и прича појединих декана.

"Ово што покушавају да ураде тзв. представници студената је директан атак на Министарство за високо образовање Републике Српске и на министра Рајчевића'', тврди декан Медицинског факултета у Фочи Милан Кулић и додаје:

"Докле ћемо ово да трпимо. Поједине студентске вође су прешле црвену линију."

Декан Факултета за производњу и менаџмент из Требиња Душан Јокановић поручује да они, као озбиљни људи, декани и проректори имају обавезу према академској заједници и широј друштвеној заједници да се огласе.

,,Ми морамо да се боримо за ово што нам је Бог дао, да будемо на овим функцијама'', каже Јокановић.

Ови, како рече професор Јокановић, богом дани декани и ректори, тврде да је студентско руководство Универзитета нелегално, због чега су расписали нове студентске изборе.

,,Када се изаберу легални представници студената, створиће се услови за именовање нових чланова Сената и Управног одбора универзитета'', поручије проректор Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић и додаје да ће сарађивати само са легално изабраним студентима.

Можда је ово и суштина проблема, избор новог Сената који ће, како се неки надају, поништити одлуку о избору новог ректора.

Конкретни кораци у том правцу већ су предузети. Декан Медицинског факултета Милан Кулић, којег Сенат Универзитета 28. децембра прошле године није изабрао за новог ректора, већ је повјерење исказао професору Бранку Крсмановићу, предао је жалбу на ту одлуку.

"О томе ће се изјаснити суд, а ја сам сигуран да је закон на мојој страни'', тврди Кулић.

И нови министар има слична размишљања. Дубоко је разочаран стањем на Универзитету у Источном Сарајеву и тврди да је одлука о избору новог ректора чудна. Није задовољан ни актуелним.

"Нисам задовољан радом Стеве Пашалића. Сматрам да је најодговорнији за стање на Универзитету у Источном Сарајеву'', поручује Рајчевић.

Министар Рајчевић такође сматра да је руководство Студентског парламента нерегуларно те да се, како каже, боре за партикуларне интересе, а не интересе студената.

Прозвани студенти одговарају да се нових избора не боје, али и они траже законито поступање.

Студентски парламент најављује тужбе, против још увијек актуелног ректора Пашалића и појединих проректора.

Траже да се испита скандал са плагијатима Стеве Пашалића које данас нико, па ни министар, није поменуо.

Захтијевају да се санкционише непотизам, односно запошљавање супруга, дјеце, браће и сестара проректора и декана.

Инсистирају и на финансијској контроли трошења близу милион марака са рачуна међународних пројеката те исплате неколико стотина хиљада марака за дневнице, разне трошкове и накнаде.

(БН ТВ) 

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Раде

15.03.2019 19:24

Нека нека ето вам снсд и понос републике српске дабогда вам се све затворило и пропало ја навијам за пропаст републике јер сам морао отици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

15.03.2019 19:47

Након вечерашње Јокановићеве изјаве да су изабрани од Бога свака даљња расправа обичних смртника постаје излишна

Name

економиста

15.03.2019 19:53

Васа зеља це се сигурно испунити јер су сви услови за то одавно испуњени.

Name

Све речено, вјера, моћ, его

15.03.2019 20:07

Ми морамо да се боримо за ово што нам је Бог дао, да будемо на овим функцијама'', каже Јокановић.

Name

Баја велики

15.03.2019 20:12

Вец сам рекао .ебес висок ниво знања ако ниси уз ..праву..политицку опцију

Name

Колегиница

15.03.2019 21:02

Јадан је и Бог кад је изабрао полуписме за декане па да нас бламирају на насу тугу голему.

Name

Стара Прица

16.03.2019 05:18

Близак си СНСД'у имас бесплатно становање у павиљону уз најбоље услове,добијас кес, и пролаз без обзира на знање...само морас да радис у слузби странке и да студентима недас да се буне....цуте иако це из за годину висе бити у Бецу него у БЛ...али кога је то брига,њима добро а РС остали студенти...па то су издајници,руситељи РС...тк је та политика Додика која је испразнила РС....ако не вјерујете у све ово питајте мутавог Дениса Сулица који ни писати правилно не зна а предсједник је неке младези....

Name

Студент без перспективе

15.03.2019 19:56

Политика у образовању, здравству, спорту и култури. Ми смо окупирано друство од стране Милорада Додика и његових сарадника. Ал сто рекла Дубиоза „све док је оваца неце фалит вуне „...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

15.03.2019 20:23

Бурле, ко је убио Давида?

Name

ботицели

15.03.2019 22:15

И дебели вунени царапа па богме и дземпера

Name

Контрамитинг

15.03.2019 20:10

Мали пионири. Титини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли ово у Шефилду?

15.03.2019 20:14

Ок, министар није задовољан, а гдје је комисија за провјеру овако опасних навода. Да буде високо позициониран с лажним радовима? Брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозало

15.03.2019 20:20

Ако су садашњи студенти нелегални (или нелегитимни, како то "правилно" каже министар легалиста), онда је и Стевин избор нелегалан и све су одлуке које је донио Сенат под Стевиним руководством нелегалне. Нема то мало јесте, мало није. Или јеси или ниси (лав)! Велики би посао имала инспекција и министарство да све то поништавају. Министар је наложио да морају радити по закону. Видјећемо. Која је гаранција да ће ти нови избори студентских представника бити регуларни? Изборне комисије које је именовао Стево? Вјерује ли ико томе? Срж проблема изрекао је један од декана који подржају противкандидата Бранковог Кулића - нама је Бог дао ове функције и морамо се борити да их сачувамо. Рече и остаде жив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињенице

15.03.2019 22:30

Уистину способне, од угледа, нестранацке лицности могу спасити УИС. Наравно и када су студwнти у питању. Све остало је ван интереса те установе.

Name

професор

15.03.2019 20:26

Напријед студенти доста је лоповлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси студент

15.03.2019 20:26

Паљанске улизице око фалултета и близу професора лаксе до посла долазе. Улизу се и глуме сви организаторе свега и свацега, омладинске организације преко постених студената долазе до посла а двије цисте у глави немају осим прљава образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Губитник

15.03.2019 20:37

Овај Кулиц изгубио на изборима па се онда сјетио да преиспитује легалност студентских представника. А замислите да је којим слуцајем побиједио, да ли би и тада то радио. Лицемјерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правница

15.03.2019 20:38

Господи помилуј, господи помилујјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колегиница

18.03.2019 08:49

Е цуј студенти нелегални и сви се понасају као да су ти исти студенти који су годинама редом бирали и смјењивали и ректоре и декане, уз то им и прикупљали гласове за гласање против обесправљених правих професора којих иако то дјелује невјероватно на УИС има велики број, сад наједном некаква гусарска друзина која је упала на брод који тоне. Ста је за све ове године радила проректор за студентска питања мр Сандра Ивановиц, ста сви пропали ректори, а ста неспособне правне слузбе, укљуцујуци све досадасње генералне секретаре и њихове правне слуге на факултетима. Конацно испаде да су студенти и њихов савез фирма за коју је надлезан универзитет, па ста су студенти криви сто су толики одговорни омасили у закону? Како су могли усвајати заврсне рацуне без извјестаја студентске фирме? Како су дозволили да нелегално- нелегитимни-нерегуларни студенти уцине истим таквим све одлуке које је УИС донио у посљедњих 10 година? Па добро јутро, министре, ово јесте земља цуда, али ви ипак нисте Алиса па да се толико изненадјујете и да Вам правни савјетници одредјују како цете сад цитав УИС привести к познанију права, али по досадасњој пракси Васих тумаца закона - на нацин који нема везе с правом. И вјецнаја памјат УИС-у који је био једна добра идеја док се у њега нису умијесале позиционе и опзиционе политикантске друзине.

Name

ВРЗИНО КОЛО

15.03.2019 20:55

Зна ли министар колико је опасна његова изјава о нерегуларности. Нецу предалеко у прослост али од 02.10.2017., када је изабран Стево једнако нерегуларна су била 3 студента (обновац), све Одлуке Сената о тада и сви проректори. Бице весело,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марта

15.03.2019 21:16

Јесте, напријед студенти, па онда се ту окористе аспиранти, партија и ко зна ко јос, као нпр. лик из позадине, декан ФФ, цовек који прелијеце брзе од свјетлосне године. Сад подрзава као ове студенте, а сопствене блокира. Ко фол против непотизма, а зена му ради на факсу. Развалио систематски све. И сад је револуционар. Децо баталите то све, дзага се буните јер це вам узети све сто постигнете, него уците и тутањ сто прије уз ове лудаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

филозоф

15.03.2019 21:55

Студентима треба понудити могућности да остану овдје и пристојно живе од свог рада. То треба да буде примарни задатак Владе.

Name

Стефке

16.03.2019 08:11

У праву је Марта. Мастиловицу није мјесто медју слободоумним студентима, цега се тај дохватио растурио је. Борите се против корупције а он је први њен сампион. Такав савезник мозда треба овима сто јуре фореље, али студентима сигурно не.

Name

Бошко

16.03.2019 10:53

Не само да му жена ради на факултету него је уписала историју, код мужа наравно, и завршила с просјеком око 9,5, иако ради у ст. служби од 8-15, иако има троје дјеце, обавезе у кући, итд. А кад је стигла научити? На крају добије награду као један од најбољих студената, поред свих других којима је једини посао да сједе и да уче. Набила је просјек тако што изађе на испит, добије питања, одустане, и у наредном року добије та иста питања, одговори на њих бриљантно, а професор је награди деветком или десетком. Сљедеће ће бити да ја запосли као асистента, чим заврши мастер. Класична прича о човјеку са села, без образа и стида, који је стицајем околности дошао до функције и сада прави ругло од институције.

Name

Филмммм

15.03.2019 21:16

Ускоро спектакл...купите кокице...и смјестите се у први ред...актуелно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаребица

16.03.2019 12:46

Какав филм?

Name

Маркан

16.03.2019 14:15

Најављени...Драга у акцији са солфедјом!

Name

Рајка

18.03.2019 12:35

И добро, гдје је онда тај филм? Ја од петка цекам емитовање, све сам грицкалице вец појела, заспах...а морацу несто и да радим, не могу бас само сједити и цекати пројекцију. Хоце неко да нам да неки кроки, да бар знамо о цему се ради?

Name

Студенти прави

15.03.2019 22:08

Знаци ли то да колеге које уцествују у "скидању" једног и постављању другог ректора ,уколико успију це бити под заститом.Заиста не разумијем.Ми смо да уцимо,полаземо а не да се бавимо политиком.Исполитизована ствар ,уците колеге

ОДГОВОРИТЕ
Name

и ја сам студент

16.03.2019 15:16

Питао бих те да ли цес уцити ако знас да це те професор оборити само зато сто (не) подрзавас његове полтроне у студентским организацијама?

Name

аналитицар

15.03.2019 22:21

И сад замислите треба ми струцњак и јави се са овога факултета били га било који послодавац примио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академац

16.03.2019 06:18

Не подржавају они Стеву Пашалића зато што га воле, па недавно су га ти исти рушили, него зато што им није успјело да свог човјека поставе за ректора па сад покушавају на све начине да оспоре новог. А ови ,,купљени'' студенти нека се стиде својих колега. Садашњи представници студената какви су - такви су, много су бољи од ових овде декана, проректора и посебно ректора. Надам се да ће истрајати у својој борби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

16.03.2019 06:41

Класичан рат између снсд и днс око универзитета и не зна се ко је гори. Драга Мастиловић, Бокоњић, Главаш, Нешић све багра која је растурила универзитет а најгори од ђеце је тзв ректор Пашалић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Университy оф Бритисх Цолумбиа

16.03.2019 06:41

Слуцајно процитах овај цланак. Бозе сацувај И саклони ! Људи , бјезите одатле. Спасавајте дјецу. И ста казе декан факултета : " ми морамо да се боримо за ово сто нам је Бог дао , да будемо на овим функцијама " . Цитас И не вјерујес ста си процитао. Опсте потонуце у бездан .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

16.03.2019 08:09

Борба СНСД и ДНС политике. Нигдје се ту не види интерwс студената ни УИС,гдје се потонуло до дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

16.03.2019 08:58

Драга Мастиловиц, познати гуслар и сдсовац пресао код Милорадапа се мора доказати преко свог блиског друга Мике Вујицица... и користи студенте да буде главни на целу Универзитета јер је насао несретног кулица који би сјwдио и радио по мастиловим инструкцијама. Зао ми цовјека кулица добар је ал сметен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

16.03.2019 09:23

Ове изјаве само показују какви идиоти воде универзитет и факултете. Довољно је погледати те руралне фаце обучене у одијела (и гримасе које у позадини праве) па да човјек схвати колико смо потонули. Умјесто да се баве сузбијањем плагијаторства, непотизма, недоличног понашања, итд. они су носиоци тих процеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган ддд

16.03.2019 09:32

Сви људи требају устати и подрзати студенте...па ово је постала тиранија....кад је дозвољено да се политика мјеса у универзитет....ста је онда остало да није политика ( тацније Лука Петровиц преко својих пулона Боска Југовица, Драге Мастиловица, Мике Вујицица) умијесала своје прсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

17.03.2019 10:00

У праву сте. Лука Петровић би да прошири свој неформални утјецај и на УИС. До сада је тај утјецај имао ДНС. Најгоре је што у свему томе страдају поштени професори и студенти. Ником ту није стало до квалитета наставе и научног рада, већ да се перу дипломе заслужним члановима странке и њиховим рођацима и пријатељима, као и новци (тим редосљедом или обрнуто). На крају нам ништа друго неће помоћи већ прољеће као у Србији, Албанији, Црној Гори....

Name

Питање

16.03.2019 09:44

Засто Нико оф новинара не смије да раскринка врзино коло на филозофском факултету! Засто цутите! Сви све знају И о Драги и о свима увезаним да њим Али цуте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.03.2019 12:06

Равијола је запослила муза на УИС. Диплома - Сироки бријег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокановиц

16.03.2019 12:13

Андјели са вама....кад вас је Бог поставио да будете то сто јесте.....јебем те дрзаво....ста си дозволила....да цовјек Бога мјеса избор декана и ректора.....па јел могуце да је овај цовјек уопсте професор а не декан... Богу је хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трут

16.03.2019 21:20

Јако је залосно да је декан Филозофског Факултета на Палама Драга Мастиловиц окренуо ледја људима и студентима који су га за то мјесто и изгласали. А цим му се столица затресла није размисљао секунде него је заједно за Боском Југовицем и пар студената, ( а један од њих је и први родјак Дамјана Скипине директора студентског центра) кренуо у напад на тренутне представнике студената на филозофији. Да се разумијемо, нису ни они цвјецке неке били, али сада Дамјан Скипина и Боско Југовиц потпомогнути Луком Петровицем зеле да преко ових студената преузму и Филозофски факултет па да га обједине са Студентским Центром. А Драга Мастиловиц им лизе гузицу да би остао декан. Зато сто зна да цим мај додје летииииии! А Ви из Бн-а могли сте мало пазње посветити и директору СЦ Пале и мало о њему написати коју реценицу. Студенти су у дому скоро 4.године, а немају ни писљиве цитаоне на ста Шкипина казе па идите на факултет да уците. Као да ради 24х. А помоцне објекте обецава да поциње да прави од када је досао. Кад се фотељица затресла довео багере и 3 камиона сљунка да замазе оци да се ради. Цим се стиса то је то од радова било. Не треба студентима цитаона. А битно је да је себи купио од студентских пара Скоду Рапид да има да се вози са стилом, ипак је директор. Срамота га било у скоди октавији да иде као директор. Гадови једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видоје

16.03.2019 21:23

Засто не написете колико функција обавља овај легативни Бокоњиц. Нацелник је педијатрије тамо у болници у фочи, проректор, професор на висе факултета у бих,стално у неким пројектима, путује, како све стизе. Зену запослио у библијотеку медицинског факултета а церка му студира у Бечу. Аферим људино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легитиман

16.03.2019 22:52

Легитимни, легални, регуларни...Ко ту крив, а ко прав? Још кад би нам министар легалиста знао рећи кад је неко легитиман а кад легалан, гдје би нам био крај!

Name

СТУДЕНТ

17.03.2019 09:06

СТЕВО ОДЛАЗИ, ПУНА ПОДРШКА ПАРЛАМЕНТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

17.03.2019 09:07

СТЕВО ПАШАЛИЋ ОДЛАЗИ, СТУДЕНТИ НЕ МОГУ ВИШЕ ОВАКО ДА ОПСТАНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИФ-ИВАН

17.03.2019 09:08

ХОЋЕМО НОВОГ РЕКТОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТУДЕНТ ИС

17.03.2019 23:51

Када цемо ми у Лукавици добити студентски дом са нормалним условима за зивот?

ОДГОВОРИТЕ