Nastavlja se haos na Univerzitetu

Strasti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu se ne smiruju. Rukovodstvo ove visokoškolske ustanove uspjelo je da zavadi i podijeli čak i studente.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Kao odgovor na zahtjev predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da rektor Stevo Pašalić preda dužnost novoizabranom rektoru Branku Krsmanoviću, grupa studenata danas je, navodno, spontano izašla sa transparentima "Ne damo Univerzitet". 

"Mi ćemo okupiti hiljadu studenata ispred zgrade Rektorata'', poručuje student Filozofskog fakulteta u Palama Uroš Bjelica, ali dodaje da to neće biti protesti niti će se ponašati ,,šibicarski'' kao neki tzv. predstavnici studenata.Njegov kolega Filip Matić tvrdi da je došlo vrijeme da shvatimo da su, kako kaže, tzv.predstavnici studenata destruktivni faktor u Republici Srpskoj.

Iako studenti negiraju politički uticaj, fraze "destruktivni elementi", "izdajnici" i "rušitelji Republike Srpske" neodoljivo podsjećaju na već viđenu predizbornu retoriku. Uvidom u "Fejsbuk" profile tih mladih ljudi, na kojima dominiraju fotografije sa SNSD-ovih stranačkih skupova i aktivnosti, stvari postaju jasne.U istom stilu je i priča pojedinih dekana.

"Ovo što pokušavaju da urade tzv. predstavnici studenata je direktan atak na Ministarstvo za visoko obrazovanje Republike Srpske i na ministra Rajčevića'', tvrdi dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić i dodaje:

"Dokle ćemo ovo da trpimo. Pojedine studentske vođe su prešle crvenu liniju."

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment iz Trebinja Dušan Jokanović poručuje da oni, kao ozbiljni ljudi, dekani i prorektori imaju obavezu prema akademskoj zajednici i široj društvenoj zajednici da se oglase.

,,Mi moramo da se borimo za ovo što nam je Bog dao, da budemo na ovim funkcijama'', kaže Jokanović.

Ovi, kako reče profesor Jokanović, bogom dani dekani i rektori, tvrde da je studentsko rukovodstvo Univerziteta nelegalno, zbog čega su raspisali nove studentske izbore.

,,Kada se izaberu legalni predstavnici studenata, stvoriće se uslovi za imenovanje novih članova Senata i Upravnog odbora univerziteta'', poručije prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić i dodaje da će sarađivati samo sa legalno izabranim studentima.

Možda je ovo i suština problema, izbor novog Senata koji će, kako se neki nadaju, poništiti odluku o izboru novog rektora.

Konkretni koraci u tom pravcu već su preduzeti. Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, kojeg Senat Univerziteta 28. decembra prošle godine nije izabrao za novog rektora, već je povjerenje iskazao profesoru Branku Krsmanoviću, predao je žalbu na tu odluku.

"O tome će se izjasniti sud, a ja sam siguran da je zakon na mojoj strani'', tvrdi Kulić.

I novi ministar ima slična razmišljanja. Duboko je razočaran stanjem na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i tvrdi da je odluka o izboru novog rektora čudna. Nije zadovoljan ni aktuelnim.

"Nisam zadovoljan radom Steve Pašalića. Smatram da je najodgovorniji za stanje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu'', poručuje Rajčević.

Ministar Rajčević takođe smatra da je rukovodstvo Studentskog parlamenta neregularno te da se, kako kaže, bore za partikularne interese, a ne interese studenata.

Prozvani studenti odgovaraju da se novih izbora ne boje, ali i oni traže zakonito postupanje.

Studentski parlament najavljuje tužbe, protiv još uvijek aktuelnog rektora Pašalića i pojedinih prorektora.

Traže da se ispita skandal sa plagijatima Steve Pašalića koje danas niko, pa ni ministar, nije pomenuo.

Zahtijevaju da se sankcioniše nepotizam, odnosno zapošljavanje supruga, djece, braće i sestara prorektora i dekana.

Insistiraju i na finansijskoj kontroli trošenja blizu milion maraka sa računa međunarodnih projekata te isplate nekoliko stotina hiljada maraka za dnevnice, razne troškove i naknade.

(BN TV) 

KOMENTARI49
POŠALJITE PORUKU

Rade

15.03.2019 20:24

Neka neka eto vam snsd i ponos republike srpske dabogda vam se sve zatvorilo i propalo ja navijam za propast republike jer sam morao otici

Након вечерашње Јокановићеве изјаве да су изабрани од Бога свака даљња расправа обичних смртника постаје излишна

Kowalski

15.03.2019 20:47

Vasa zelja ce se sigurno ispuniti jer su svi uslovi za to odavno ispunjeni.

ekonomista

15.03.2019 20:53

Mi moramo da se borimo za ovo što nam je Bog dao, da budemo na ovim funkcijama'', kaže Jokanović.

Sve rečeno, vjera, moć, ego

15.03.2019 21:07

Vec sam rekao .ebes visok nivo znanja ako nisi uz ..pravu..politicku opciju

Baja veliki

15.03.2019 21:12

Jadan je i Bog kad je izabrao polupisme za dekane pa da nas blamiraju na nasu tugu golemu.

Koleginica

15.03.2019 22:02

Blizak si SNSD'u imas besplatno stanovanje u paviljonu uz najbolje uslove,dobijas kes, i prolaz bez obzira na znanje...samo moras da radis u sluzbi stranke i da studentima nedas da se bune....cute iako ce iz za godinu vise biti u Becu nego u BL...ali koga je to briga,njima dobro a RS ostali studenti...pa to su izdajnici,rusitelji RS...tk je ta politika Dodika koja je ispraznila RS....ako ne vjerujete u sve ovo pitajte mutavog Denisa Sulica koji ni pisati pravilno ne zna a predsjednik je neke mladezi....

Stara Prica

16.03.2019 06:18

Student bez perspektive

15.03.2019 20:56

Politika u obrazovanju, zdravstvu, sportu i kulturi. Mi smo okupirano drustvo od strane Milorada Dodika i njegovih saradnika. Al sto rekla Dubioza „sve dok je ovaca nece falit vune „...

Burle, ko je ubio Davida?

realnost

15.03.2019 21:23

I debeli vuneni carapa pa bogme i dzempera

boticeli

15.03.2019 23:15

Kontramiting

15.03.2019 21:10

Mali pioniri. Titini.

Ima li ovo u Šefildu?

15.03.2019 21:14

Ok, ministar nije zadovoljan, a gdje je komisija za provjeru ovako opasnih navoda. Da bude visoko pozicioniran s lažnim radovima? Bruka.

Bozalo

15.03.2019 21:20

Ako su sadašnji studenti nelegalni (ili nelegitimni, kako to "pravilno" kaže ministar legalista), onda je i Stevin izbor nelegalan i sve su odluke koje je donio Senat pod Stevinim rukovodstvom nelegalne. Nema to malo jeste, malo nije. Ili jesi ili nisi (lav)! Veliki bi posao imala inspekcija i ministarstvo da sve to poništavaju. Ministar je naložio da moraju raditi po zakonu. Vidjećemo. Koja je garancija da će ti novi izbori studentskih predstavnika biti regularni? Izborne komisije koje je imenovao Stevo? Vjeruje li iko tome? Srž problema izrekao je jedan od dekana koji podržaju protivkandidata Brankovog Kulića - nama je Bog dao ove funkcije i moramo se boriti da ih sačuvamo. Reče i ostade živ.

Uistinu sposobne, od ugleda, nestranacke licnosti mogu spasiti UIS. Naravno i kada su studwnti u pitanju. Sve ostalo je van interesa te ustanove.

Cinjenice

15.03.2019 23:30

profesor

15.03.2019 21:26

Naprijed studenti dosta je lopovluka

bivsi student

15.03.2019 21:26

Paljanske ulizice oko falulteta i blizu profesora lakse do posla dolaze. Ulizu se i glume svi organizatore svega i svacega, omladinske organizacije preko postenih studenata dolaze do posla a dvije ciste u glavi nemaju osim prljava obraza.

Gubitnik

15.03.2019 21:37

Ovaj Kulic izgubio na izborima pa se onda sjetio da preispituje legalnost studentskih predstavnika. A zamislite da je kojim slucajem pobijedio, da li bi i tada to radio. Licemjerno.

Pravnica

15.03.2019 21:38

Gospodi pomiluj, gospodi pomilujjjjj

E cuj studenti nelegalni i svi se ponasaju kao da su ti isti studenti koji su godinama redom birali i smjenjivali i rektore i dekane, uz to im i prikupljali glasove za glasanje protiv obespravljenih pravih profesora kojih iako to djeluje nevjerovatno na UIS ima veliki broj, sad najednom nekakva gusarska druzina koja je upala na brod koji tone. Sta je za sve ove godine radila prorektor za studentska pitanja mr Sandra Ivanovic, sta svi propali rektori, a sta nesposobne pravne sluzbe, ukljucujuci sve dosadasnje generalne sekretare i njihove pravne sluge na fakultetima. Konacno ispade da su studenti i njihov savez firma za koju je nadlezan univerzitet, pa sta su studenti krivi sto su toliki odgovorni omasili u zakonu? Kako su mogli usvajati zavrsne racune bez izvjestaja studentske firme? Kako su dozvolili da nelegalno- nelegitimni-neregularni studenti ucine istim takvim sve odluke koje je UIS donio u posljednjih 10 godina? Pa dobro jutro, ministre, ovo jeste zemlja cuda, ali vi ipak niste Alisa pa da se toliko iznenadjujete i da Vam pravni savjetnici odredjuju kako cete sad citav UIS privesti k poznaniju prava, ali po dosadasnjoj praksi Vasih tumaca zakona - na nacin koji nema veze s pravom. I vjecnaja pamjat UIS-u koji je bio jedna dobra ideja dok se u njega nisu umijesale pozicione i opzicione politikantske druzine.

Koleginica

18.03.2019 09:49

VRZINO KOLO

15.03.2019 21:55

Zna li ministar koliko je opasna njegova izjava o neregularnosti. Necu predaleko u proslost ali od 02.10.2017., kada je izabran Stevo jednako neregularna su bila 3 studenta (obnovac), sve Odluke Senata o tada i svi prorektori. Bice veselo,

Marta

15.03.2019 22:16

Jeste, naprijed studenti, pa onda se tu okoriste aspiranti, partija i ko zna ko jos, kao npr. lik iz pozadine, dekan FF, covek koji prelijece brze od svjetlosne godine. Sad podrzava kao ove studente, a sopstvene blokira. Ko fol protiv nepotizma, a zena mu radi na faksu. Razvalio sistematski sve. I sad je revolucionar. Deco batalite to sve, dzaga se bunite jer ce vam uzeti sve sto postignete, nego ucite i tutanj sto prije uz ove ludaje.

Studentima treba ponuditi mogućnosti da ostanu ovdje i pristojno žive od svog rada. To treba da bude primarni zadatak Vlade.

filozof

15.03.2019 22:55

U pravu je Marta. Mastilovicu nije mjesto medju slobodoumnim studentima, cega se taj dohvatio rasturio je. Borite se protiv korupcije a on je prvi njen sampion. Takav saveznik mozda treba ovima sto jure forelje, ali studentima sigurno ne.

Stefke

16.03.2019 09:11

Ne samo da mu žena radi na fakultetu nego je upisala istoriju, kod muža naravno, i završila s prosjekom oko 9,5, iako radi u st. službi od 8-15, iako ima troje djece, obaveze u kući, itd. A kad je stigla naučiti? Na kraju dobije nagradu kao jedan od najboljih studenata, pored svih drugih kojima je jedini posao da sjede i da uče. Nabila je prosjek tako što izađe na ispit, dobije pitanja, odustane, i u narednom roku dobije ta ista pitanja, odgovori na njih briljantno, a profesor je nagradi devetkom ili desetkom. Sljedeće će biti da ja zaposli kao asistenta, čim završi master. Klasična priča o čovjeku sa sela, bez obraza i stida, koji je sticajem okolnosti došao do funkcije i sada pravi ruglo od institucije.

Boško

16.03.2019 11:53

Filmmmm

15.03.2019 22:16

Uskoro spektakl...kupite kokice...i smjestite se u prvi red...aktuelno...

Kakav film?

Jarebica

16.03.2019 13:46

Najavljeni...Draga u akciji sa solfedjom!

Markan

16.03.2019 15:15

I dobro, gdje je onda taj film? Ja od petka cekam emitovanje, sve sam grickalice vec pojela, zaspah...a moracu nesto i da radim, ne mogu bas samo sjediti i cekati projekciju. Hoce neko da nam da neki kroki, da bar znamo o cemu se radi?

Rajka

18.03.2019 13:35

Studenti pravi

15.03.2019 23:08

Znaci li to da kolege koje ucestvuju u "skidanju" jednog i postavljanju drugog rektora ,ukoliko uspiju ce biti pod zastitom.Zaista ne razumijem.Mi smo da ucimo,polazemo a ne da se bavimo politikom.Ispolitizovana stvar ,ucite kolege

Pitao bih te da li ces uciti ako znas da ce te profesor oboriti samo zato sto (ne) podrzavas njegove poltrone u studentskim organizacijama?

i ja sam student

16.03.2019 16:16

analiticar

15.03.2019 23:21

I sad zamislite treba mi strucnjak i javi se sa ovoga fakulteta bili ga bilo koji poslodavac primio.

Akademac

16.03.2019 07:18

Ne podržavaju oni Stevu Pašalića zato što ga vole, pa nedavno su ga ti isti rušili, nego zato što im nije uspjelo da svog čovjeka postave za rektora pa sad pokušavaju na sve načine da ospore novog. A ovi ,,kupljeni'' studenti neka se stide svojih kolega. Sadašnji predstavnici studenata kakvi su - takvi su, mnogo su bolji od ovih ovde dekana, prorektora i posebno rektora. Nadam se da će istrajati u svojoj borbi.

Risto

16.03.2019 07:41

Klasičan rat između snsd i dns oko univerziteta i ne zna se ko je gori. Draga Mastilović, Bokonjić, Glavaš, Nešić sve bagra koja je rasturila univerzitet a najgori od đece je tzv rektor Pašalić.

University of British Columbia

16.03.2019 07:41

Slucajno procitah ovaj clanak. Boze sacuvaj I sakloni ! Ljudi , bjezite odatle. Spasavajte djecu. I sta kaze dekan fakulteta : " mi moramo da se borimo za ovo sto nam je Bog dao , da budemo na ovim funkcijama " . Citas I ne vjerujes sta si procitao. Opste potonuce u bezdan .

Uzas

16.03.2019 09:09

Borba SNSD i DNS politike. Nigdje se tu ne vidi interws studenata ni UIS,gdje se potonulo do dna.

Stanko

16.03.2019 09:58

Draga Mastilovic, poznati guslar i sdsovac presao kod Miloradapa se mora dokazati preko svog bliskog druga Mike Vujicica... i koristi studente da bude glavni na celu Univerziteta jer je nasao nesretnog kulica koji bi sjwdio i radio po mastilovim instrukcijama. Zao mi covjeka kulica dobar je al smeten.

Dragutin

16.03.2019 10:23

Ove izjave samo pokazuju kakvi idioti vode univerzitet i fakultete. Dovoljno je pogledati te ruralne face obučene u odijela (i grimase koje u pozadini prave) pa da čovjek shvati koliko smo potonuli. Umjesto da se bave suzbijanjem plagijatorstva, nepotizma, nedoličnog ponašanja, itd. oni su nosioci tih procesa.

Dragan ddd

16.03.2019 10:32

Svi ljudi trebaju ustati i podrzati studente...pa ovo je postala tiranija....kad je dozvoljeno da se politika mjesa u univerzitet....sta je onda ostalo da nije politika ( tacnije Luka Petrovic preko svojih pulona Boska Jugovica, Drage Mastilovica, Mike Vujicica) umijesala svoje prste

U pravu ste. Luka Petrović bi da proširi svoj neformalni utjecaj i na UIS. Do sada je taj utjecaj imao DNS. Najgore je što u svemu tome stradaju pošteni profesori i studenti. Nikom tu nije stalo do kvaliteta nastave i naučnog rada, već da se peru diplome zaslužnim članovima stranke i njihovim rođacima i prijateljima, kao i novci (tim redosljedom ili obrnuto). Na kraju nam ništa drugo neće pomoći već proljeće kao u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori....

Građanin

17.03.2019 11:00

Pitanje

16.03.2019 10:44

Zasto Niko of novinara ne smije da raskrinka vrzino kolo na filozofskom fakultetu! Zasto cutite! Svi sve znaju I o Dragi i o svima uvezanim da njim Ali cute!

Goran

16.03.2019 13:06

Ravijola je zaposlila muza na UIS. Diploma - Siroki brijeg.

Jokanovic

16.03.2019 13:13

Andjeli sa vama....kad vas je Bog postavio da budete to sto jeste.....jebem te drzavo....sta si dozvolila....da covjek Boga mjesa izbor dekana i rektora.....pa jel moguce da je ovaj covjek uopste profesor a ne dekan... Bogu je hvala

Trut

16.03.2019 22:20

Jako je zalosno da je dekan Filozofskog Fakulteta na Palama Draga Mastilovic okrenuo ledja ljudima i studentima koji su ga za to mjesto i izglasali. A cim mu se stolica zatresla nije razmisljao sekunde nego je zajedno za Boskom Jugovicem i par studenata, ( a jedan od njih je i prvi rodjak Damjana Skipine direktora studentskog centra) krenuo u napad na trenutne predstavnike studenata na filozofiji. Da se razumijemo, nisu ni oni cvjecke neke bili, ali sada Damjan Skipina i Bosko Jugovic potpomognuti Lukom Petrovicem zele da preko ovih studenata preuzmu i Filozofski fakultet pa da ga objedine sa Studentskim Centrom. A Draga Mastilovic im lize guzicu da bi ostao dekan. Zato sto zna da cim maj dodje letiiiiii! A Vi iz Bn-a mogli ste malo paznje posvetiti i direktoru SC Pale i malo o njemu napisati koju recenicu. Studenti su u domu skoro 4.godine, a nemaju ni pisljive citaone na sta Škipina kaze pa idite na fakultet da ucite. Kao da radi 24h. A pomocne objekte obecava da pocinje da pravi od kada je dosao. Kad se foteljica zatresla doveo bagere i 3 kamiona sljunka da zamaze oci da se radi. Cim se stisa to je to od radova bilo. Ne treba studentima citaona. A bitno je da je sebi kupio od studentskih para Skodu Rapid da ima da se vozi sa stilom, ipak je direktor. Sramota ga bilo u skodi oktaviji da ide kao direktor. Gadovi jedni.

Vidoje

16.03.2019 22:23

Zasto ne napisete koliko funkcija obavlja ovaj legativni Bokonjic. Nacelnik je pedijatrije tamo u bolnici u foči, prorektor, profesor na vise fakulteta u bih,stalno u nekim projektima, putuje, kako sve stize. Zenu zaposlio u biblijoteku medicinskog fakulteta a cerka mu studira u Beču. Aferim ljudino.

Legitimni, legalni, regularni...Ko tu kriv, a ko prav? Još kad bi nam ministar legalista znao reći kad je neko legitiman a kad legalan, gdje bi nam bio kraj!

Legitiman

16.03.2019 23:52

СТУДЕНТ

17.03.2019 10:06

СТЕВО ОДЛАЗИ, ПУНА ПОДРШКА ПАРЛАМЕНТУ

МАРКО

17.03.2019 10:07

СТЕВО ПАШАЛИЋ ОДЛАЗИ, СТУДЕНТИ НЕ МОГУ ВИШЕ ОВАКО ДА ОПСТАНУ.

DIF-IVAN

17.03.2019 10:08

HOĆEMO NOVOG REKTORA.

STUDENT IS

18.03.2019 00:51

Kada cemo mi u Lukavici dobiti studentski dom sa normalnim uslovima za zivot?

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.