Србија ће бранити Србе на Космету

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да није претња када Србија каже да ће бранити Србе на КиМ уколико дође до напада на њих, већ упозорење Приштини да се не играју ватром.

Србија 15.03.2019 | 15:42
Србија ће бранити Србе на Космету
Ивица Дачић је тако реаговао на изјаву Хашима Тачија да ће "Косово на претње из Србије одговорити војском и полицијом".

Министар Ивица Дачић је изјавио да Србија поздравља формирање Специјалног суда за злочине ОВК и да се нада да ће он донети неке пресуде, подсетивши да никада ниједан Албанац није осуђен за злочине над Србима пред међународним судовима.

Дачић је, коментаришући наводе медија о саставу Специјализованог већа Хашког суда за злочине ОВК и да су међу члановима већа адвокати Младена Маркача и Анте Готовине, рекао да у тим наводима има доста истине, да су неки људи били раније инволвирани у догађаје на КиМ, али да он не жели унапред да изражава осуду или сумњу у оно што ће се десити.

"Ми очекујемо оптужбе, очекујемо пресуде. Већ сам рекао да се празне неке ћелије у Хашком трибуналу, што значи да се у наредном периоду очекује и прво притварање", рекао је Дачић.

Истакао и да је Албанцима требало судити и пред другим судовима, а не само пред Специјализованим већем.

Дачић је подвукао и да ниједан Албанац никада није осуђен за злочине против Срба пред међународним судовима.

"Харадинаја је Тачи послао два пута у Хаг, а он је побио све сведоке и у недостатку сведока је ослобођен", рекао је Дачић.
"Никакве претње не долазе из Србије. Није претња када Србија каже – ако нападнете Србе, ми ћемо да их бранимо. Шта треба да му кажемо – слободно нападните", поручио је Дачић на прес конференцији са шефом дипломатије Гранаде.

Истакао је да је и међународним представницима речено да ће, уколико Кфор не гарантује безбедност, на шта је обавезан по резолуцији СБ УН 12 44, и ако дође до оружаног напада на Србе – Србија бранити Србе.

"То нико не може да нам забрани, јер онда Резолуција 1244 не постоји. Не да не постоји, него није на снази", рекао је Дачић.

Указао је да не може да се не поштује најважнији део те резолуције, који говори да су једине безбедносне снаге Кфор, који мора да гарантује безбедност Срба.

Такав став није претња, већ упозорење да се не играју ватром, подвукао је Дачић.

"Највећа претња за њих саме су они сами", нагласио је Дачић.

Како је рекао, поред свега што је Београд урадио, један од најважнијих фактора који је допринео позицији Београда су поступци Приштине.

"Они сами раде на своју штету и ја им се не бих мешао у тај посао, да праве штету сами себи", рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да ће укинути таксе када Трамп позове на разговоре, Дачић је иронично прокоментарисао: "Он је сада нека велика, важна личност, па ће га Трамп позвати".

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

гуз

15.03.2019 14:54

Србија није могла да себе одбрани а некога другог.Да се могла одбранити не би Косово постала дрзава.Не пјевај Дацицу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО ли це то Србија бранити Србе на Косову??

15.03.2019 15:21

Бас ме занима како це то Србија бранити Србе на Косову?? Хоце ли прекрсити кумановски споразум, који је правно вазеци медјународни докуменат и послати војску на Косово ризикујуци да зарати са КФОР, тј. НАТО, или је све само Дацицева 'супља прица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАО

15.03.2019 16:57

Као што је одбранила Ивановића.

Name

Неђо.16.3.2019

16.03.2019 17:42

КАКО-- резолуција 1244 омогућава ,Српска полиција и војска имају право дасе врате на Косово.Није нико крив србији што незахтева у СВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УЕНА дасе врати на Косово јер мировне силе ништа нису урадиле у тој српској покрајини,на смиривању тензија и терора од шиптара терориста.Немогу бољи бити шиптари кад су у влади терористи и злочинци.

Name

Вица

15.03.2019 17:09

Дацицу пресо си у досаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роттердам

15.03.2019 17:56

Па не бих рекао да је празна прица од господина Дацица.Није висе 1991год,нити је НАТО исти.Данас би мало земаља пристало за напад на Србију.Сиптари требају знати како су постали дрзава и ко би ,сем Енглеза данас заратио за Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

15.03.2019 19:19

Ти ако их будес бранио ето њих у Земун пољу за два дана као и они из крајине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

15.03.2019 19:41

Па треба му помоћи а не јадиковати он бар не страши наропд са плавим ковертама. Зашто служи војска него да брани свој народ или само због параде. Ако пстите косово ето други жаришта па куд ћете онда у Ррумунију.