Srbija će braniti Srbe na Kosmetu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nije pretnja kada Srbija kaže da će braniti Srbe na KiM ukoliko dođe do napada na njih, već upozorenje Prištini da se ne igraju vatrom.

  • Vijesti
  • Srbija


Ivica Dačić je tako reagovao na izjavu Hašima Tačija da će "Kosovo na pretnje iz Srbije odgovoriti vojskom i policijom".

Ministar Ivica Dačić je izjavio da Srbija pozdravlja formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da se nada da će on doneti neke presude, podsetivši da nikada nijedan Albanac nije osuđen za zločine nad Srbima pred međunarodnim sudovima.

Dačić je, komentarišući navode medija o sastavu Specijalizovanog veća Haškog suda za zločine OVK i da su među članovima veća advokati Mladena Markača i Ante Gotovine, rekao da u tim navodima ima dosta istine, da su neki ljudi bili ranije involvirani u događaje na KiM, ali da on ne želi unapred da izražava osudu ili sumnju u ono što će se desiti.

"Mi očekujemo optužbe, očekujemo presude. Već sam rekao da se prazne neke ćelije u Haškom tribunalu, što znači da se u narednom periodu očekuje i prvo pritvaranje", rekao je Dačić.

Istakao i da je Albancima trebalo suditi i pred drugim sudovima, a ne samo pred Specijalizovanim većem.

Dačić je podvukao i da nijedan Albanac nikada nije osuđen za zločine protiv Srba pred međunarodnim sudovima.

"Haradinaja je Tači poslao dva puta u Hag, a on je pobio sve svedoke i u nedostatku svedoka je oslobođen", rekao je Dačić.
"Nikakve pretnje ne dolaze iz Srbije. Nije pretnja kada Srbija kaže – ako napadnete Srbe, mi ćemo da ih branimo. Šta treba da mu kažemo – slobodno napadnite", poručio je Dačić na pres konferenciji sa šefom diplomatije Granade.

Istakao je da je i međunarodnim predstavnicima rečeno da će, ukoliko Kfor ne garantuje bezbednost, na šta je obavezan po rezoluciji SB UN 12 44, i ako dođe do oružanog napada na Srbe – Srbija braniti Srbe.

"To niko ne može da nam zabrani, jer onda Rezolucija 1244 ne postoji. Ne da ne postoji, nego nije na snazi", rekao je Dačić.

Ukazao je da ne može da se ne poštuje najvažniji deo te rezolucije, koji govori da su jedine bezbednosne snage Kfor, koji mora da garantuje bezbednost Srba.

Takav stav nije pretnja, već upozorenje da se ne igraju vatrom, podvukao je Dačić.

"Najveća pretnja za njih same su oni sami", naglasio je Dačić.

Kako je rekao, pored svega što je Beograd uradio, jedan od najvažnijih faktora koji je doprineo poziciji Beograda su postupci Prištine.

"Oni sami rade na svoju štetu i ja im se ne bih mešao u taj posao, da prave štetu sami sebi", rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da će ukinuti takse kada Tramp pozove na razgovore, Dačić je ironično prokomentarisao: "On je sada neka velika, važna ličnost, pa će ga Tramp pozvati".

(Tanjug)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

guz

15.03.2019 15:54

Srbija nije mogla da sebe odbrani a nekoga drugog.Da se mogla odbraniti ne bi Kosovo postala drzava.Ne pjevaj Dacicu....

KAKO li ce to Srbija braniti Srbe na Kosovu??

15.03.2019 16:21

Bas me zanima kako ce to Srbija braniti Srbe na Kosovu?? Hoce li prekrsiti kumanovski sporazum, koji je pravno vazeci medjunarodni dokumenat i poslati vojsku na Kosovo rizikujuci da zarati sa KFOR, tj. NATO, ili je sve samo Daciceva 'suplja prica?

Kao što je odbranila Ivanovića.

KAO

15.03.2019 17:57

KAKO-- rezolucija 1244 omogućava ,Srpska policija i vojska imaju pravo dase vrate na Kosovo.Nije niko kriv srbiji što nezahteva u SVETU BEZBEDNOSTI UENA dase vrati na Kosovo jer mirovne sile ništa nisu uradile u toj srpskoj pokrajini,na smirivanju tenzija i terora od šiptara terorista.Nemogu bolji biti šiptari kad su u vladi teroristi i zločinci.

Neđo.16.3.2019

16.03.2019 18:42

Vica

15.03.2019 18:09

Dacicu preso si u dosadu.

rotterdam

15.03.2019 18:56

Pa ne bih rekao da je prazna prica od gospodina Dacica.Nije vise 1991god,niti je NATO isti.Danas bi malo zemalja pristalo za napad na Srbiju.Siptari trebaju znati kako su postali drzava i ko bi ,sem Engleza danas zaratio za Kosovo.

Regan

15.03.2019 20:19

Ti ako ih budes branio eto njih u Zemun polju za dva dana kao i oni iz krajine

Pa treba mu pomoći a ne jadikovati on bar ne straši naropd sa plavim kovertama. Zašto služi vojska nego da brani svoj narod ili samo zbog parade. Ako pstite kosovo eto drugi žarišta pa kud ćete onda u Rrumuniju.

Dok Holidej

15.03.2019 20:41

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.