Човић тражи МИП и финансије БиХ

Странке ХНС-а у преговорима на државном нивоу инсистираће на министарствима финансија и спољних послова, а могао би им припасти и ресор правде.

Босна и Херцеговина 14.03.2019 | 09:47
Човић тражи МИП и финансије БиХ
Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да је са предсједницима СДА и СНСД размијенио приједлоге изјаве за формирање државне власти, те да ће у идућих пар дана три странке одредити по једног представника који ће усагласити заједничку изјаве.

Реално је очекивати да заједничка изјава буде усуглашена до краја ове седмице. Ако се то догоди, имаћемо предуслов да сједнемо и договоримо концепт Савјета министара кроз ресоре и да се иде на именовање мандатара - изјавио је Човић у интервјуу за бх. издање "Вечерњег листа".

Нагласио је да ће странке ХНС-а у преговорима на државном нивоу инсистирати на министарствима финансија и спољних послова, а да би им могао припасти и ресор правде.

- Ту смо флексибилни, а ова прва два споменута министарства су нешто друго. Због наше слабе позиције, примарно у Предсједништву БиХ и воље бошњачког народа да бира два члана Предсједништва, морамо задржати позицију министра спољних послова која нам омогућава, колико-толико, да судјелујемо у спољној политици БиХ. Усто, припадају нам три или четири замјеничка мјеста у министарствима, али то је сада ствар договора са партнерима. У почетку све стране изнесу сличне захтјеве, па онда покушавамо то усклађивати по неким правилима, али вјерујем да то неће бити препрека за успоставу власти ако се договоримо око других ствари које тренутно дефинишемо у овој краткој изјави - рекао је Човић.

Говорећи о могућностима уставне реформе пред данашњи скуп у Неуму "Европски устав за БиХ", Човић је казао како у БиХ треба направити структуру која ће унутар себе уважити оно што имамо у сличним државама, као што су Швајцарска, Белгија или нека друга вишенационална земља унутар Европске уније.

- Ја сам увјерен да се на том трагу, јачајући повјерење, може направити искорак ка тражењу заједничких рјешења које ће задовољити потребе сва три народа. Ја као представник хрватског народа могу казати који су то минимуми који се морају задовољити када су Хрвати у питању, али једнако тако треба водити рачуна и о минимуму интереса других народа - казао је Човић, додајући како није реално очекивати неку активнију улогу међународне заједнице у том процесу. 

Када је у питању извршна власт у Федерацији БиХ, Човић каже да ХНС још увијек тражи партнера с којим може направити програмску платформу.

- На нивоу Федерације ми морамо имати партнера с којим можемо направити једну реформску агенду која ће до краја вући према Европској унији, која ће у себи садржавати све елементе и наших интеграцијских активности на нивоу ентитета, али и социјалне и економске стабилности. За нас је ту прва точка изборно законодавство и када нађемо тог партнера сигурно ћемо брзо ићи на успоставу власти на нивоу Федерације - појаснио је Човић.

(БН/Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

па да

14.03.2019 09:00

Доста је висе градјанима ниста или минимума,док ви максимално задовољавате своју криминалну похлепу деценијама, а ми нестајемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

14.03.2019 09:01

Сведно ста год добио ионако цес јос мало у бајбукану лопурдо трула

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУГОКОНТОВ

14.03.2019 09:22

ХДЗ и Човић изгледа никако не знају одмакнути руке од државне касе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

14.03.2019 09:24

Цовиц узима ресор финансија гдје су паре, а затим министарство правде да мозе затаскати крадју, како за себе тако и за побратима Додика. Ако он не добије ресор правде, гарант та позиција иде снсд-у. Иста плоца се врти последњих 12 година, а глупи народ упорно дјуска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лато

14.03.2019 09:40

Ако ти Босњаци дају министарство финанција нек пропадну тотално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2019 10:21

Бакир му дозволио да крчми како крчми . Није Цовиц крив сто то ради како ради него онај ко му дозволи. Постали су статистичка грешка а понашају се као да су ...Хвала Бакире и Додик

ОДГОВОРИТЕ