Čović traži MIP i finansije BiH

Stranke HNS-a u pregovorima na državnom nivou insistiraće na ministarstvima finansija i spoljnih poslova, a mogao bi im pripasti i resor pravde.

Bosna i Hercegovina 14.03.2019 | 09:47
Čović traži MIP i finansije BiH
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da je sa predsjednicima SDA i SNSD razmijenio prijedloge izjave za formiranje državne vlasti, te da će u idućih par dana tri stranke odrediti po jednog predstavnika koji će usaglasiti zajedničku izjave.

Realno je očekivati da zajednička izjava bude usuglašena do kraja ove sedmice. Ako se to dogodi, imaćemo preduslov da sjednemo i dogovorimo koncept Savjeta ministara kroz resore i da se ide na imenovanje mandatara - izjavio je Čović u intervjuu za bh. izdanje "Večernjeg lista".

Naglasio je da će stranke HNS-a u pregovorima na državnom nivou insistirati na ministarstvima finansija i spoljnih poslova, a da bi im mogao pripasti i resor pravde.

- Tu smo fleksibilni, a ova prva dva spomenuta ministarstva su nešto drugo. Zbog naše slabe pozicije, primarno u Predsjedništvu BiH i volje bošnjačkog naroda da bira dva člana Predsjedništva, moramo zadržati poziciju ministra spoljnih poslova koja nam omogućava, koliko-toliko, da sudjelujemo u spoljnoj politici BiH. Usto, pripadaju nam tri ili četiri zamjenička mjesta u ministarstvima, ali to je sada stvar dogovora sa partnerima. U početku sve strane iznesu slične zahtjeve, pa onda pokušavamo to usklađivati po nekim pravilima, ali vjerujem da to neće biti prepreka za uspostavu vlasti ako se dogovorimo oko drugih stvari koje trenutno definišemo u ovoj kratkoj izjavi - rekao je Čović.

Govoreći o mogućnostima ustavne reforme pred današnji skup u Neumu "Evropski ustav za BiH", Čović je kazao kako u BiH treba napraviti strukturu koja će unutar sebe uvažiti ono što imamo u sličnim državama, kao što su Švajcarska, Belgija ili neka druga višenacionalna zemlja unutar Evropske unije.

- Ja sam uvjeren da se na tom tragu, jačajući povjerenje, može napraviti iskorak ka traženju zajedničkih rješenja koje će zadovoljiti potrebe sva tri naroda. Ja kao predstavnik hrvatskog naroda mogu kazati koji su to minimumi koji se moraju zadovoljiti kada su Hrvati u pitanju, ali jednako tako treba voditi računa i o minimumu interesa drugih naroda - kazao je Čović, dodajući kako nije realno očekivati neku aktivniju ulogu međunarodne zajednice u tom procesu. 

Kada je u pitanju izvršna vlast u Federaciji BiH, Čović kaže da HNS još uvijek traži partnera s kojim može napraviti programsku platformu.

- Na nivou Federacije mi moramo imati partnera s kojim možemo napraviti jednu reformsku agendu koja će do kraja vući prema Evropskoj uniji, koja će u sebi sadržavati sve elemente i naših integracijskih aktivnosti na nivou entiteta, ali i socijalne i ekonomske stabilnosti. Za nas je tu prva točka izborno zakonodavstvo i kada nađemo tog partnera sigurno ćemo brzo ići na uspostavu vlasti na nivou Federacije - pojasnio je Čović.

(BN/N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pa da

14.03.2019 09:00

Dosta je vise gradjanima nista ili minimuma,dok vi maksimalno zadovoljavate svoju kriminalnu pohlepu decenijama, a mi nestajemo.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

14.03.2019 09:01

Svedno sta god dobio ionako ces jos malo u bajbukanu lopurdo trula

ODGOVORITE
Name

ДУГОКОНТОВ

14.03.2019 09:22

ХДЗ и Човић изгледа никако не знају одмакнути руке од државне касе.

ODGOVORITE
Name

Jovo

14.03.2019 09:24

Covic uzima resor finansija gdje su pare, a zatim ministarstvo pravde da moze zataskati kradju, kako za sebe tako i za pobratima Dodika. Ako on ne dobije resor pravde, garant ta pozicija ide snsd-u. Ista ploca se vrti poslednjih 12 godina, a glupi narod uporno djuska.

ODGOVORITE
Name

lato

14.03.2019 09:40

Ako ti Bosnjaci daju ministarstvo financija nek propadnu totalno!

ODGOVORITE
Name

Re

14.03.2019 10:21

Bakir mu dozvolio da krčmi kako krčmi . Nije Covic kriv sto to radi kako radi nego onaj ko mu dozvoli. Postali su statistička greška a ponašaju se kao da su ...Hvala Bakire i Dodik

ODGOVORITE