Србијагас власник Гас промета Пале

Јавно предузеће "Србијагас" постало је већински власник "Гас промета" Источно Сарајево-Пале.

Република Српска 11.03.2019 | 14:40
Србијагас власник Гас промета Пале
Уговор, који регулише имовинско-правне односе, статусно-правна питања и улагања у „Гас промет“, данас су у Бања Луци потписали генерални директори "Србијагаса" Душан Бајатовић, "Гас промета" Источно Сарајево-Пале Миломир Драганић и директорица Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (РС) Снежана Вујнић.

Миломир Драганић је устврдио да је "Гас промет" добио много власничким повезивањем са "Србијагасом", који сада легално улази на тржиште тог бх.ентитета, односно БиХ. 

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић је појаснио да ће у паљанском предузећу за увоз, снабдијевање и транспорт природног гаса "Србијагас" сада имати 39,14 посто власничких акција, Акцијски фонд РС ће располагати с 26 посто капитала, Пензиони резервни фонд с 10 процената, Фонд за реституцију пет, а остали фондови са 18,29 посто акција. 

Ђокић каже да сада предузеће „Гас промет“ може да правно наступа на потпуно другачији начин и да га више нико не може оспороти, па ни, како је устврдио, „БХ Гас“.

-На посљедњој заједничкој сједници влада РС и Србије актуелизовали смо питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз РС, након што је деблокиран процес изградње гасовода 'Турски ток'- казао је Ђокић и напоменуо да је "Србијагас" спреман да учествује у реализацији пројеката у РС.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић каже да су потписивањем данашњег уговора ријешени имовинскоправни односи двају гасних предузећа те да ће његова земља помагати развој гасног система у РС.

Душан Бајатовић је устврдио да би од почетка градње, за нешто више од три године, могао бити успостављен крак гасовода од Београда према РС, као и да се о свему разговара и са компанијама из Федерације БиХ.

(Вијести)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

11.03.2019 14:03

Ово је велика глупост. Да ли се ико икад упитао, да ли је Републици Српској потребан гас поред огромног хидроенергетског потенцијала који је неискоришћен. Вјероватно ће ово бити корисно за господина Бајатовић тако што ће бити члан управе још једног предузећа, као и за сњежану Вујнић из ИРБ-а. Ово што се ради заиста је без икаквог стручног покрића. Докле овако. Дуго сигурно неће моћи. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

11.03.2019 14:32

Мозда је боље питање како се једној проватној фирми даје контрола над увозом гаса за цијелу дрзаву? Док РС блокира усвајање дрзавне стратегије ето ради пријеноса надлезности, с друге стране копа јаму свима у БиХ.

Name

Вук

11.03.2019 14:33

Какав гас, то је глупост.Литванци су имали 6 електрана на гас и све затворили, када су срацунали колико треба платити метар кубни гаса израцунали да им је јефтиније увозити струју него је производити на Руски гас.И за домацинства је гас скуп.Мало је домацинстава у Србији који користе гас, разводи према домацинствима су урадјени али нико неце да се прикљуци.Само це Бајатовиц и екипа профитирати

Name

Славуј

11.03.2019 20:48

Да ли се ико од вас пита гдје иде нас новац??? Оде у Србију а ми остасмо махајуци сака , постајемо робови на својој земљи. У Србији се и дан данас возају у Фицама и Стојадинима, Ладама, Пеглицама, Трабантима, кад имају, а немају, сто не улазу у своју еконимију кад су тако јаки, то су супље прице, а ми постајемо сиромаснији сваки дан. Ово ко не види нека се убије одма. Јадна нам мајка

Name

блбл

11.03.2019 14:20

Сви знамо да нема сансе да се било ста ради без сагласности дрзавних интитуција тј сагласности и ФБиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Даба

11.03.2019 14:44

Нека преузму и Болницу Србија док је нису девастирали радници .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре др.баба

11.03.2019 20:49

Од свега та мала зградица има име Србија а оно сто треба нема. То инацење нама не иде у прилог , опет сви на Косево и цао.....

Name

Павле

11.03.2019 15:48

Глупост..сад це фирму премјестити са Пала у бањалуку и оставити оввдје раднике без посла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има тога још

11.03.2019 17:04

У БЛ има гасна фирма Гас рес, у јавном сектору. Шта ради, то се не зна. Још мало па ће у РС бити више фирми за гас него потрошних гасних прикључака. Изузимајући гас за аута на пумпама и упаљаче.

Name

007 Бонд

11.03.2019 15:52

Србијагас. Седиште АП Војводина, Нови Сад (све домаће бушотине нафте и гаса су у северном Банату- АП Војводина) . Власник: Влада Републике Србије (100%). Приход: 637,1 милион ЕУР (2017.). Плате- јаче него за време Југославије. ... Значи, Република Српска може да буде сигурна, јер у сигурним је рукама, јер екипа из Војводине је поштена. ... Србија полако преузима целу Републику Српску, и све више ће Србија и Република Српска да се понашају као једна целина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.03.2019 17:09

Наведено је власниство Руса који су купили НИС. Рудну ренту плацају 3 умјесто 10%. Никад Српска није била сигурна у васим рукама. Тако сте говорили за Српску Крајину и Црну Гору и Косово. На крају не оста ниста. Куку нама са вама

Name

007 Бонд

11.03.2019 17:33

@Мирко... Није то све тако једноставно као што ти мислиш. 3.5.1995. је у Београд дошао Американац. Тад је Американац рекао да је олуја спремна, и да војска ЈНА не сме да се умеша. Хрват је са својом војском ушао у Крајину, а тамо није било никог да га дочека. Милошевић је с Американцима склопио договор да Република Српска мора да остане цела. Хрвати су с својом војском те 1995 умало ушли у Бањалуку,али, Милошевић је позвао Амере, јер договор је бо договор, и тако је Република Српска осигурана. Значи, Крајина је убијена за живот и сигурну будућност Републике Српске. 1994 је Хрватима пала ХРХБ, и то вероватно за целовиту Хрватску (значи, све је то била трговина)... За Црну Гору Србију никад није било брига. За Косово је била велика борба, и Србија је добила батине те 1999, и потписано је оно што је биило потписано. А више Србија није имала с чим да тргује...

Name

Дусан

12.03.2019 08:06

и сад тргујете Републиком Српском

Name

Глобал зитизен

11.03.2019 16:15

Јели остало јос несто да нису продали србијанским тајкунима.

ОДГОВОРИТЕ