Srbijagas vlasnik Gas prometa Pale

Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je većinski vlasnik "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale.

Republika Srpska 11.03.2019 | 14:40
Srbijagas vlasnik Gas prometa Pale
Ugovor, koji reguliše imovinsko-pravne odnose, statusno-pravna pitanja i ulaganja u „Gas promet“, danas su u Banja Luci potpisali generalni direktori "Srbijagasa" Dušan Bajatović, "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktorica Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (RS) Snežana Vujnić.

Milomir Draganić je ustvrdio da je "Gas promet" dobio mnogo vlasničkim povezivanjem sa "Srbijagasom", koji sada legalno ulazi na tržište tog bh.entiteta, odnosno BiH. 

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je pojasnio da će u paljanskom preduzeću za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa "Srbijagas" sada imati 39,14 posto vlasničkih akcija, Akcijski fond RS će raspolagati s 26 posto kapitala, Penzioni rezervni fond s 10 procenata, Fond za restituciju pet, a ostali fondovi sa 18,29 posto akcija. 

Đokić kaže da sada preduzeće „Gas promet“ može da pravno nastupa na potpuno drugačiji način i da ga više niko ne može osporoti, pa ni, kako je ustvrdio, „BH Gas“.

-Na posljednjoj zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije aktuelizovali smo pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz RS, nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda 'Turski tok'- kazao je Đokić i napomenuo da je "Srbijagas" spreman da učestvuje u realizaciji projekata u RS.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kaže da su potpisivanjem današnjeg ugovora riješeni imovinskopravni odnosi dvaju gasnih preduzeća te da će njegova zemlja pomagati razvoj gasnog sistema u RS.

Dušan Bajatović je ustvrdio da bi od početka gradnje, za nešto više od tri godine, mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda prema RS, kao i da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

(Vijesti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

11.03.2019 14:03

Ovo je velika glupost. Da li se iko ikad upitao, da li je Republici Srpskoj potreban gas pored ogromnog hidroenergetskog potencijala koji je neiskorišćen. Vjerovatno će ovo biti korisno za gospodina Bajatović tako što će biti član uprave još jednog preduzeća, kao i za snježanu Vujnić iz IRB-a. Ovo što se radi zaista je bez ikakvog stručnog pokrića. Dokle ovako. Dugo sigurno neće moći. Živi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Luu

11.03.2019 14:32

Mozda je bolje pitanje kako se jednoj provatnoj firmi daje kontrola nad uvozom gasa za cijelu drzavu? Dok RS blokira usvajanje drzavne strategije eto radi prijenosa nadleznosti, s druge strane kopa jamu svima u BiH.

Name

Vuk

11.03.2019 14:33

Kakav gas, to je glupost.Litvanci su imali 6 elektrana na gas i sve zatvorili, kada su sracunali koliko treba platiti metar kubni gasa izracunali da im je jeftinije uvoziti struju nego je proizvoditi na Ruski gas.I za domacinstva je gas skup.Malo je domacinstava u Srbiji koji koriste gas, razvodi prema domacinstvima su uradjeni ali niko nece da se prikljuci.Samo ce Bajatovic i ekipa profitirati

Name

Slavuj

11.03.2019 20:48

Da li se iko od vas pita gdje ide nas novac??? Ode u Srbiju a mi ostasmo mahajuci saka , postajemo robovi na svojoj zemlji. U Srbiji se i dan danas vozaju u Ficama i Stojadinima, Ladama, Peglicama, Trabantima, kad imaju, a nemaju, sto ne ulazu u svoju ekonimiju kad su tako jaki, to su suplje price, a mi postajemo siromasniji svaki dan. Ovo ko ne vidi neka se ubije odma. Jadna nam majka

Name

blbl

11.03.2019 14:20

Svi znamo da nema sanse da se bilo sta radi bez saglasnosti drzavnih intitucija tj saglasnosti i FBiH.

ODGOVORITE
Name

Dr Daba

11.03.2019 14:44

Neka preuzmu i Bolnicu Srbija dok je nisu devastirali radnici .

ODGOVORITE
Name

re dr.baba

11.03.2019 20:49

Od svega ta mala zgradica ima ime Srbija a ono sto treba nema. To inacenje nama ne ide u prilog , opet svi na Kosevo i cao.....

Name

Pavle

11.03.2019 15:48

Glupost..sad ce firmu premjestiti sa Pala u banjaluku i ostaviti ovvdje radnike bez posla..

ODGOVORITE
Name

Ima toga još

11.03.2019 17:04

U BL ima gasna firma Gas res, u javnom sektoru. Šta radi, to se ne zna. Još malo pa će u RS biti više firmi za gas nego potrošnih gasnih priključaka. Izuzimajući gas za auta na pumpama i upaljače.

Name

007 Бонд

11.03.2019 15:52

Србијагас. Седиште АП Војводина, Нови Сад (све домаће бушотине нафте и гаса су у северном Банату- АП Војводина) . Власник: Влада Републике Србије (100%). Приход: 637,1 милион EUR (2017.). Плате- јаче него за време Југославије. ... Значи, Република Српска може да буде сигурна, јер у сигурним је рукама, јер екипа из Војводине је поштена. ... Србија полако преузима целу Републику Српску, и све више ће Србија и Република Српска да се понашају као једна целина.

ODGOVORITE
Name

Mirko

11.03.2019 17:09

Navedeno je vlasnistvo Rusa koji su kupili NIS. Rudnu rentu placaju 3 umjesto 10%. Nikad Srpska nije bila sigurna u vasim rukama. Tako ste govorili za Srpsku Krajinu i Crnu Goru i Kosovo. Na kraju ne osta nista. Kuku nama sa vama

Name

007 Бонд

11.03.2019 17:33

@Mirko... Није то све тако једноставно као што ти мислиш. 3.5.1995. је у Београд дошао Американац. Тад је Американац рекао да је олуја спремна, и да војска ЈНА не сме да се умеша. Хрват је са својом војском ушао у Крајину, а тамо није било никог да га дочека. Милошевић је с Американцима склопио договор да Република Српска мора да остане цела. Хрвати су с својом војском те 1995 умало ушли у Бањалуку,али, Милошевић је позвао Амере, јер договор је бо договор, и тако је Република Српска осигурана. Значи, Крајина је убијена за живот и сигурну будућност Републике Српске. 1994 је Хрватима пала ХРХБ, и то вероватно за целовиту Хрватску (значи, све је то била трговина)... За Црну Гору Србију никад није било брига. За Косово је била велика борба, и Србија је добила батине те 1999, и потписано је оно што је биило потписано. А више Србија није имала с чим да тргује...

Name

Dusan

12.03.2019 08:06

i sad trgujete Republikom Srpskom

Name

Global zitizen

11.03.2019 16:15

Jeli ostalo jos nesto da nisu prodali srbijanskim tajkunima.

ODGOVORITE