Аспирин дневно штети старијима

Резултати новог истраживања оповргавају значај превентивног узимања лека за разређивање крви. Лек код здравих не штити од појаве тромба, а повећава ризик од унутрашњег крварења.

Здравље 09.03.2019 | 08:06
Аспирин дневно штети старијима
ИАКО се старијима углавном препоручује, чак и када су доброг здравља, да превентивно узимају аспирин, као заштиту од стварања тромба у крвотоку и од болести срца, нове студије указују да би старији ипак требало да пренебрегну ову честу препоруку лекара. Наиме, истраживање спроведено у САД и Аустралији на 19.114 здравих особа старијих од 70 година, које претходно нису имале проблема са срцем, показало је да узимање овог лека, не користи здравим људима у том старосном добу, а повећава ризик од потенцијално фаталног унутрашњег крварења.

Научници после ових сазнања сугеришу да старије особе доброг здравља не би требало сваког дана да узимају аспирин.

- Већина истраживања о деловању "аспирина" спроводи се на људима средње доби, а све је више доказа да се опасности узимања "аспирина" повећавају како старимо - цитирао је Би-Би-Си закључке научника.

Током њиховог истраживања половина од 19.114 учесника пила је један аспирин у ниској дози дневно кроз раздобље од пет година. Три извештаја објављена у угледном медицинском часопису Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине показала су да овај лек не смањује ризик од болести срца, нити има друге повољне учинке на здравље. Али, утврђено је да повећава број обилнијих крварења у желуцу.

- То значи да милиони здравих старијих људи широм света који пију аспирин у ниској дози без медицинског разлога можда то чине непотребно, јер истраживање није показало општи повољни ефекат по здравље који би амортизовао ризик од крварења - упозорио је професор Џон Мекнејл.

Професор Питер Ротвел, са Универзитета у Оксфорду, водећи стручњак за аспирин, сматра да резултати наводе на јасан закључак:

- Ако имате више од 70 година, здрави сте и нисте претходно имали проблема са срцем, узимање аспирина заправо вам неће донети неку велику корист. Стога није препоручљиво да се сами лечите аспирином, ако немате конкретну медицинску индикацију.

Резултати се не односе на људе који пију аспирин због преживљеног срчаног или можданог удара - они би и даље требало да следе савете лекара, и да пију лек који разређује крв и смањује ризик од новог удара, сугеришу учесници истраживања.

- Ко год дуже време пије аспирин, не би требало одједном да престане, јер и то може проузроковати проблеме - упозорио је професор Ротвел.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар