Нема цитостатика у болницама у РС

Због несташице цитостатика у болницама у РС, многи пацијенти су, да би дошли до ових лијекова, потрошили све што су имали.  

Република Српска 07.03.2019 | 20:26
Нема цитостатика у болницама у РС
Како пише ЕуроБлиц, немају другог избора него да се задужују и да се за њих покрећу хуманитарне акције. Ништа чудно, с обзиром на то да је ријеч о изузетно скупим лијековима, што су више пута потврдили и у Фонду здравственог осигурања РС, нагласивши да једна ампула понекад кошта и до 6.000 КМ.

У појединим болницама у РС мјесецима нема ЛХРХ агониста, који није класични цитостатик, него хормонска терапија која се користи код карцинома простате. Такође, на снази је и несташица „доцетаxела“, цитостатика за лијечење карцинома дојке и плућа.

Иако им ФЗО РС касније рефундира новац који за цитостатике потроше у апотекама, грађанима набавка ових лијекова, због прилично високе цијене, често представља велики проблем.

Из УКЦ су недавно за ЕуроБлиц потврдили да у овој здравственој установи тренутно недостаје појединих цитостатика. 

– Лијечење онколошких болесника спроводимо расположивим лијековима, према одлукама конзилијума. Применом паралеле лијекова који недостају, лијечење наших пацијената ни на који начин није угрожено. Када је ријеч о пацијентима који нису у могућности да приме паралелу лијека, исти могу да набаве у апотекама, а ФЗО им рефундира трошкове – нагласили су у УКЦ.

Из ФЗО су прије десетак дана поручили да ће поменути цитостатици бити доступни почетком овог мјесеца. Међутим, то се још није десило.

– Фонд здравственог осигурања РС потписао је уговор са добављачима за испоруку ових лијекова. Ових дана болнице су почеле да поручују лијекове од добављача, тако да се убрзо очекује и испорука – поручили су јуче из овог фонда.

У болницама у Српској на „доцетаxелу“ је приличан број пацијената, а онколози објашњавају да, ако лијек касни седам дана, ништа није алармантно. Међутим, ако његова несташица потраје, алтернатива је да, како би примили неопходну терапију, пацијенти лијек морају сами купују у апотекама.

Такође наводе да у Општој болници Бијељина мјесецима нема ЛХРХ агониста, који се користе код карцинома простате.

– Овај лијек је прилично скуп и тежак за набавку, а имамо приличан број пацијената којима треба и који морају да га купују, након чега им ФЗО рефундира новац. Нема га мјесецима, па се пацијентима одлаже и зрачење. Редовно смо потраживали овај лијек, али га нисмо добили. Некад стигне нека мања количина која не покрије ни четвртину пацијената. Контактирали смо и друге апотеке у РС, али је проблем несташице, очигледно, присутан у свим болницама – саопштили су недавно из ове болнице.

(БН/ЕуроБлиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дх

07.03.2019 19:31

СТИДИТЕСЕ.ЗДРАВСТВО.И.ВЛАДА.ФУЈ.КРИМИНАЛЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клиницки

07.03.2019 21:40

Само саберите који двојац води клиницки центар и цудом се цудите да има ицега за болесне Зато Има 35 милиона за паркинг и хотел са трзним центром несто није јасно?

Name

ре

07.03.2019 23:09

Зато умиремо масовно. Само од грипе умрло до сад око 60 људи, у федерацији 7. Није то слуцајно, погледајте болнице РС на ста лице, љекари са дипломама из Сироког Б. ,..цаст ријетким преосталим квалитетним докторима, али вецина је вец отисла из ове Додикове пропасти.

Name

Милун

08.03.2019 09:41

Када има за Чавића 15.000 треба и други да приме.Што рекламирате да сте нове добре цитостатике ставили на листу кад немате ни ових које људи користе.Брука.

Name

::::

07.03.2019 19:51

Има код приватних амбуланти гдје ради хонорарно пола особља из болница сиром бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.03.2019 09:41

Све за кума Ранка и монденски живот а ла Монте Царло.

Name

Аустрија

08.03.2019 05:29

МА вазно је да бисенија сједне у Нови Ауди а народ ко јебе сведно се гузоње нелијеце ту које И Који је то србин или становник дозивио неку истини дасу рекле гузоње само им зелим дабогда они до зивили И'д својих цељади даим умиру од тески болести на рукама видице стасу боли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2019 07:21

Иди у....Аустрију!