Nema citostatika u bolnicama u RS

Zbog nestašice citostatika u bolnicama u RS, mnogi pacijenti su, da bi došli do ovih lijekova, potrošili sve što su imali.  

Republika Srpska 07.03.2019 | 20:26
Nema citostatika u bolnicama u RS
Kako piše EuroBlic, nemaju drugog izbora nego da se zadužuju i da se za njih pokreću humanitarne akcije. Ništa čudno, s obzirom na to da je riječ o izuzetno skupim lijekovima, što su više puta potvrdili i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, naglasivši da jedna ampula ponekad košta i do 6.000 KM.

U pojedinim bolnicama u RS mjesecima nema LHRH agonista, koji nije klasični citostatik, nego hormonska terapija koja se koristi kod karcinoma prostate. Takođe, na snazi je i nestašica „docetaxela“, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća.

Iako im FZO RS kasnije refundira novac koji za citostatike potroše u apotekama, građanima nabavka ovih lijekova, zbog prilično visoke cijene, često predstavlja veliki problem.

Iz UKC su nedavno za EuroBlic potvrdili da u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nedostaje pojedinih citostatika. 

– Liječenje onkoloških bolesnika sprovodimo raspoloživim lijekovima, prema odlukama konzilijuma. Primenom paralele lijekova koji nedostaju, liječenje naših pacijenata ni na koji način nije ugroženo. Kada je riječ o pacijentima koji nisu u mogućnosti da prime paralelu lijeka, isti mogu da nabave u apotekama, a FZO im refundira troškove – naglasili su u UKC.

Iz FZO su prije desetak dana poručili da će pomenuti citostatici biti dostupni početkom ovog mjeseca. Međutim, to se još nije desilo.

– Fond zdravstvenog osiguranja RS potpisao je ugovor sa dobavljačima za isporuku ovih lijekova. Ovih dana bolnice su počele da poručuju lijekove od dobavljača, tako da se ubrzo očekuje i isporuka – poručili su juče iz ovog fonda.

U bolnicama u Srpskoj na „docetaxelu“ je priličan broj pacijenata, a onkolozi objašnjavaju da, ako lijek kasni sedam dana, ništa nije alarmantno. Međutim, ako njegova nestašica potraje, alternativa je da, kako bi primili neophodnu terapiju, pacijenti lijek moraju sami kupuju u apotekama.

Takođe navode da u Opštoj bolnici Bijeljina mjesecima nema LHRH agonista, koji se koriste kod karcinoma prostate.

– Ovaj lijek je prilično skup i težak za nabavku, a imamo priličan broj pacijenata kojima treba i koji moraju da ga kupuju, nakon čega im FZO refundira novac. Nema ga mjesecima, pa se pacijentima odlaže i zračenje. Redovno smo potraživali ovaj lijek, ali ga nismo dobili. Nekad stigne neka manja količina koja ne pokrije ni četvrtinu pacijenata. Kontaktirali smo i druge apoteke u RS, ali je problem nestašice, očigledno, prisutan u svim bolnicama – saopštili su nedavno iz ove bolnice.

(BN/EuroBlic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dh

07.03.2019 19:31

STIDITESE.ZDRAVSTVO.I.VLADA.FUJ.KRIMINALCI

ODGOVORITE
Name

Klinicki

07.03.2019 21:40

Samo saberite koji dvojac vodi klinicki centar i cudom se cudite da ima icega za bolesne Zato Ima 35 miliona za parking i hotel sa trznim centrom nesto nije jasno?

Name

re

07.03.2019 23:09

Zato umiremo masovno. Samo od gripe umrlo do sad oko 60 ljudi, u federaciji 7. Nije to slucajno, pogledajte bolnice RS na sta lice, ljekari sa diplomama iz Sirokog B. ,..cast rijetkim preostalim kvalitetnim doktorima, ali vecina je vec otisla iz ove Dodikove propasti.

Name

Milun

08.03.2019 09:41

Kada ima za Čavića 15.000 treba i drugi da prime.Što reklamirate da ste nove dobre citostatike stavili na listu kad nemate ni ovih koje ljudi koriste.Bruka.

Name

::::

07.03.2019 19:51

Ima kod privatnih ambulanti gdje radi honorarno pola osoblja iz bolnica sirom bih

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.03.2019 09:41

Sve za kuma Ranka i mondenski život a la Monte Carlo.

Name

Austrija

08.03.2019 05:29

MA vazno je da bisenija sjedne u Novi Audi a narod ko jebe svedno se guzonje nelijece tu koje I Koji je to srbin ili stanovnik dozivio neku istini dasu rekle guzonje samo im zelim dabogda oni do zivili I'd svojih celjadi daim umiru od teski bolesti na rukama vidice stasu boli

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2019 07:21

Idi u....Austriju!