Како се борити са прољећним умором?

Малаксалост, вртоглавица, поспаност, лупање срца, депресија. . . С доласком пролећа многима ће доћи и неки од ових симптома. Пораст температуре, сунчеви зраци и временске промене у наредном периоду утицаће на учесталију потребу за сном, пад концентрације и замарање.

Здравље 02.03.2019 | 15:11
Како се борити са прољећним умором?
За већину људи Сунце је извор живота, прелазак из зиме у пролеће велики препород, али, метеоропате углавном пате током овог доба године, објашњава проф. др Небојша Тасић, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и председник Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА.

То је тако, објашњава он, јер је наш биолошки сат навикао на један ритам у коме су ноћи дуже од дана.

"Некоме треба мање, а некоме више времена да се прилагоде пролећу, поготово хроничним болесницима", истиче он и саветује људе који пате од ових проблема да промене своје навике.

"Препоручујем шетњу сваког дана. Апсолутно ко год може по подне, кад је мало топлије, да прошета", истиче др Тасић.

Уз то, он препоручује лакшу исхрану - витамине, воће, поврће, која, како каже, може да победи умор.

"Не треба одмах посезати за лековима који вас смирују. Такође осмех лечи све. Треба сваког дана да разговарате и дружите се са људима добре воље, добре енергије и да будете окружени људима који вам пуно значе и који су вам драги. То нису уопште мале ствари, то су велике ствари - избегавати негативне људе", истиче он.

Доктор додаје и да треба да избегавамо велике количине кафе и алкохола, као и цигарете.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар