Kako se boriti sa proljećnim umorom?

Malaksalost, vrtoglavica, pospanost, lupanje srca, depresija. . . S dolaskom proleća mnogima će doći i neki od ovih simptoma. Porast temperature, sunčevi zraci i vremenske promene u narednom periodu uticaće na učestaliju potrebu za snom, pad koncentracije i zamaranje.

Zdravlje 02.03.2019 | 15:11
Kako se boriti sa proljećnim umorom?
Za većinu ljudi Sunce je izvor života, prelazak iz zime u proleće veliki preporod, ali, meteoropate uglavnom pate tokom ovog doba godine, objašnjava prof. dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga - HISPA.

To je tako, objašnjava on, jer je naš biološki sat navikao na jedan ritam u kome su noći duže od dana.

"Nekome treba manje, a nekome više vremena da se prilagode proleću, pogotovo hroničnim bolesnicima", ističe on i savetuje ljude koji pate od ovih problema da promene svoje navike.

"Preporučujem šetnju svakog dana. Apsolutno ko god može po podne, kad je malo toplije, da prošeta", ističe dr Tasić.

Uz to, on preporučuje lakšu ishranu - vitamine, voće, povrće, koja, kako kaže, može da pobedi umor.

"Ne treba odmah posezati za lekovima koji vas smiruju. Takođe osmeh leči sve. Treba svakog dana da razgovarate i družite se sa ljudima dobre volje, dobre energije i da budete okruženi ljudima koji vam puno znače i koji su vam dragi. To nisu uopšte male stvari, to su velike stvari - izbegavati negativne ljude", ističe on.

Doktor dodaje i da treba da izbegavamo velike količine kafe i alkohola, kao i cigarete.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar