Родитељи имали условну казну

Родитељи четворо дјеце, коју је отац Јосип Рођак бацио са балкона у Пагу, раније су правоснажно осуђени на условну затворску казну због занемаривања и злоупотребе права дјеце, потврдио је портпарол Општинског суда у Задру Денис Кларендић.

Регион 02.03.2019 | 14:14
Родитељи имали условну казну
Он је навео да су Јосип Рођак и његова супруга у септембру 2017. године неправоснажно осуђени пред Општинским судом у Задру на једногодишњу казну затвора, условно на три године због занемаривања дјеце, али с обзиром да се нису жалили, пресуда је у новембру 2017. постала правоснажна.

Дјело за које је оца и мајку осудио судија Томислав Шимић догодило се 2012. и 2013. године када је на захтјев кћерке из првог брака Рођакове супруге, Центар за социјалну помоћ одвојио дјевојку из породице због конфликтног односа са очухом, али и мајком.

Мајка је од кћерке, која сада има 18 година, тражила да чува своје млађе полусестре, на то је присиљавала, а у томе је учествовао и очух, пренијели су хрватски медији.

Због тог психичког малтретирања у породици су створени неподношљиви односи па је дјевојка тражила од Центра да је одвоји од породице што је након приједлога социјалних радника и учињено.

Дјевојка је пресељена у дјечји дом у Сплиту и данас има самосталан живот, а Центар је родитеље пријавио полицији за занемаривање и злоупотребу дјечијих права.

Јосипу Рођаку јуче је одређен једномјесечни истражни затвор због утицаја на свједоке и опасности од понављања кривичног дјела, те ради неометаног одвијања поступка због посебно тешких околности кривичних дјела.

У саопштењу Жупанијског државног тужилаштво у Задру наводи се да је донесено рјешење о спровођењу истраге против Рођака због основане сумње да је починио кривична дјела покушаја тешких убистава.

Јосип Рођак је 28. фебруара своју дјецу у доби од три, пет, седам и осам година бацио са терасе куће у Пагу у којој живи као подстанар.

Из Државног тужилаштва Хрватске саопштено је да је Рођак имао намјеру да убије своје четворо дјеце. Он је дјецу узео у наручје из собе у којој су спавала и једно по једно дијете бацио са терасе.

Двије дјевојчице и дјечак задобили су тешке повреде, а једна дјевојчица је лакше повријеђена, а смртна посљедица избјегнута је хитном медицинском интервенцијом.

Прописана казна затвора за покушај тешког убиства је дуготрајни затвор, до 40 година, а постоји могућност да се изрекне и казна до 50 година, што је највећа коју хрватски закон прописује.

Здравствено стање седмогодишње дјевојчице, која је најтеже повријеђена и пребачена и Клиничко-болнички центар Загреб, и даље је стабилно, док се остало троје дјеце, који се лијече у задарској болници, опоравља према очекивањима љекара. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Нострадамус

02.03.2019 13:35

Па ако су родитељи били оптузивани због занемаривања дјеце,засто дјецу нису одузели?Знаци дрзава је сауцесник у злоцину.Негдје сам процитао да је отац добио одказ и остао без посла , а морао је да се исели из подстанарског стана.Знаци мора да изадје на улицу са својом дјецом.Ово би требала бити опомена за фасистицке резиме на балкану ста се десава у Бањалуци Сарајеву то је фасизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л..Л..

02.03.2019 14:54

Шта мешате бабе и жабе шта има ту везе Бања лука и Сарајево.

Name

Миа

02.03.2019 14:22

Чуј дуготрајни затвор? Олоше треба на доживотну и једно и друго. Фуууј багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је Миа

02.03.2019 17:06

само доживотна за родитеље а и за оне који су дозволили да дјеца буду са њима... доживотна али уз обавезан рад.

Name

ма

02.03.2019 18:01

Отац је за максималну а мајка за дуготрајну затворску казну. Дјеца су прво за сигурну кућу а потом за усвајање.

ОДГОВОРИТЕ