Roditelji imali uslovnu kaznu

Roditelji četvoro djece, koju je otac Josip Rođak bacio sa balkona u Pagu, ranije su pravosnažno osuđeni na uslovnu zatvorsku kaznu zbog zanemarivanja i zloupotrebe prava djece, potvrdio je portparol Opštinskog suda u Zadru Denis Кlarendić.

Region 02.03.2019 | 14:14
Roditelji imali uslovnu kaznu
On je naveo da su Josip Rođak i njegova supruga u septembru 2017. godine nepravosnažno osuđeni pred Opštinskim sudom u Zadru na jednogodišnju kaznu zatvora, uslovno na tri godine zbog zanemarivanja djece, ali s obzirom da se nisu žalili, presuda je u novembru 2017. postala pravosnažna.

Djelo za koje je oca i majku osudio sudija Tomislav Šimić dogodilo se 2012. i 2013. godine kada je na zahtjev kćerke iz prvog braka Rođakove supruge, Centar za socijalnu pomoć odvojio djevojku iz porodice zbog konfliktnog odnosa sa očuhom, ali i majkom.

Majka je od kćerke, koja sada ima 18 godina, tražila da čuva svoje mlađe polusestre, na to je prisiljavala, a u tome je učestvovao i očuh, prenijeli su hrvatski mediji.

Zbog tog psihičkog maltretiranja u porodici su stvoreni nepodnošljivi odnosi pa je djevojka tražila od Centra da je odvoji od porodice što je nakon prijedloga socijalnih radnika i učinjeno.

Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zloupotrebu dječijih prava.

Josipu Rođaku juče je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, te radi neometanog odvijanja postupka zbog posebno teških okolnosti krivičnih djela.

U saopštenju Županijskog državnog tužilaštvo u Zadru navodi se da je doneseno rješenje o sprovođenju istrage protiv Rođaka zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela pokušaja teških ubistava.

Josip Rođak je 28. februara svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina bacio sa terase kuće u Pagu u kojoj živi kao podstanar.

Iz Državnog tužilaštva Hrvatske saopšteno je da je Rođak imao namjeru da ubije svoje četvoro djece. On je djecu uzeo u naručje iz sobe u kojoj su spavala i jedno po jedno dijete bacio sa terase.

Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške povrede, a jedna djevojčica je lakše povrijeđena, a smrtna posljedica izbjegnuta je hitnom medicinskom intervencijom.

Propisana kazna zatvora za pokušaj teškog ubistva je dugotrajni zatvor, do 40 godina, a postoji mogućnost da se izrekne i kazna do 50 godina, što je najveća koju hrvatski zakon propisuje.

Zdravstveno stanje sedmogodišnje djevojčice, koja je najteže povrijeđena i prebačena i Кliničko-bolnički centar Zagreb, i dalje je stabilno, dok se ostalo troje djece, koji se liječe u zadarskoj bolnici, oporavlja prema očekivanjima ljekara. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

02.03.2019 14:35

Pa ako su roditelji bili optuzivani zbog zanemarivanja djece,zasto djecu nisu oduzeli?Znaci drzava je saucesnik u zlocinu.Negdje sam procitao da je otac dobio odkaz i ostao bez posla , a morao je da se iseli iz podstanarskog stana.Znaci mora da izadje na ulicu sa svojom djecom.Ovo bi trebala biti opomena za fasisticke rezime na balkanu sta se desava u Banjaluci Sarajevu to je fasizam.

ODGOVORITE
Name

L..L..

02.03.2019 15:54

Šta mešate babe i žabe šta ima tu veze Banja luka i Sarajevo.

Name

Mia

02.03.2019 15:22

Čuj dugotrajni zatvor? Ološe treba na doživotnu i jedno i drugo. Fuuuj bagra

ODGOVORITE
Name

Tako je Mia

02.03.2019 18:06

samo doživotna za roditelje a i za one koji su dozvolili da djeca budu sa njima... doživotna ali uz obavezan rad.

Name

ma

02.03.2019 19:01

Otac je za maksimalnu a majka za dugotrajnu zatvorsku kaznu. Djeca su prvo za sigurnu kuću a potom za usvajanje.

ODGOVORITE