РС: Тужбе због додатне дијализе

У Републици Српској све чешће су жалбе дијализних пацијената на услове примања терапије у дијализним центрима. Због тога су многи покренули и тужбе, у којима траже надокнаду штете због додатног угрожавања здравља.

Република Српска 01.03.2019 | 20:46
РС: Тужбе због додатне дијализе
Бранислав Кнежевић из Бањалуке је 2013. године послат на дијализу у Интернационални дијализни центар у Бањалуци. Каже да је неколико мјесеци након дијализе тражио смањење броја или чак обустављање терапије, међутим, љекари Дијализног центра су то одбили.

Каже да је због непотребно продужене терапије његово здравље озбиљно нарушено, због чега је поднио тужбу против Интернационалног дијализа центра, односно фирме „Фрезенијус“, која стоји иза ове здравствене установе. У току је судски поступак по Кнежевићевој тужби.

Из Интернационалног дијализа центра, за сада, не желе да коментаришу оптужбе за непрофесионално поступање љекара. О комплетном случају из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске стиже кратко саопштење:

„Законом о здравственој заштити Републике Српске прописана су права и обавезе грађана и пацијената у остваривању здравствене заштите. Утврђивање постојања кривичног дјела 'несавјесно пружање љекарске помоћи' регулисано је Кривичним закоником Републике Српске и у надлежности је правосудних органа. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске није обавијештено о конкретном случају који наводите.“

Главни претрес по Кнежевићевој тужби биће одржан у понедјељак у бањалучком Основном суду.

(БН ТВ)


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хеј

01.03.2019 19:49

Приватне фирме пружају услугу дијализе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

06.03.2019 09:06

Ово је нај већа афера у здравству али сви ћуте и званичници и медији.

ОДГОВОРИТЕ