RS: Tužbe zbog dodatne dijalize

U Republici Srpskoj sve češće su žalbe dijaliznih pacijenata na uslove primanja terapije u dijaliznim centrima. Zbog toga su mnogi pokrenuli i tužbe, u kojima traže nadoknadu štete zbog dodatnog ugrožavanja zdravlja.

Republika Srpska 01.03.2019 | 20:46
RS: Tužbe zbog dodatne dijalize
Branislav Knežević iz Banjaluke je 2013. godine poslat na dijalizu u Internacionalni dijalizni centar u Banjaluci. Kaže da je nekoliko mjeseci nakon dijalize tražio smanjenje broja ili čak obustavljanje terapije, međutim, ljekari Dijaliznog centra su to odbili.

Kaže da je zbog nepotrebno produžene terapije njegovo zdravlje ozbiljno narušeno, zbog čega je podnio tužbu protiv Internacionalnog dijaliza centra, odnosno firme „Frezenijus“, koja stoji iza ove zdravstvene ustanove. U toku je sudski postupak po Kneževićevoj tužbi.

Iz Internacionalnog dijaliza centra, za sada, ne žele da komentarišu optužbe za neprofesionalno postupanje ljekara. O kompletnom slučaju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske stiže kratko saopštenje:

„Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske propisana su prava i obaveze građana i pacijenata u ostvarivanju zdravstvene zaštite. Utvrđivanje postojanja krivičnog djela 'nesavjesno pružanje ljekarske pomoći' regulisano je Krivičnim zakonikom Republike Srpske i u nadležnosti je pravosudnih organa. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nije obaviješteno o konkretnom slučaju koji navodite.“

Glavni pretres po Kneževićevoj tužbi biće održan u ponedjeljak u banjalučkom Osnovnom sudu.

(BN TV)


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hej

01.03.2019 20:49

Privatne firme pružaju uslugu dijalize?

ODGOVORITE
Name

Sanja

06.03.2019 10:06

Ovo je naj veća afera u zdravstvu ali svi ćute i zvaničnici i mediji.

ODGOVORITE