Други забиљежени случај полуидентичних близанаца у историји

Аустралијски доктори обелоданили су да су пре четири године породили мајку са паром полуидентичних близанаца, што је тек други такав забележен случај. Дечак и девојчица, који живе у Бризбејну, идентични су са мајчине стране, али имају само део очевих гена.

Здравље 28.02.2019 | 14:12
Други забиљежени случај полуидентичних близанаца у историји
Фасцинантни случај детаљно је описан у извештају објављеном у Њу Ингланд џорнал ов медисин (Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине). Полуидентични близанци се могу подвести као нешто између једно и двојајчаних.

Једнојајчани (монозиготни) близанци настају када сперматозоид оплоди јајну ћелију, а ембрион се у раном развоју раздваја на два дела, а као резултат се добију генски идентични близанци.

Двојајчани (дизиготни) близанци настају када два различита сперматозоида оплоде две јајне ћелије, које се потом независно развијају. Због тога двојајчани близанци нису ништа сличнији, односно различитији у односу на уобичајену браћу и сестре.

Међутим, у случају полуидентичних близанаца, два сперматозоида истовремено су оплодила исту јајну ћелију. Уобичајено је да таква грешка резултира у одбацивању, јер људи не могу да се развију са три сета хромозома.

Пошто је ово први случај полуидентичних близанаца откривених током трудноће, доктори су пажљиво пратили и испитали како је дошло до успешног завршетка трудноће.

Три групе ћелија су почеле да се развијају као резултат оплодње: једна од мајчиног и ДНК материјала првог сперматозоида, друга од мајчиног и ДНК материјала другог сперматозоида и трећа од ДНК материјала само сперматозоида.

Временом су трећу групу ћелија истиснуле ћелије које су садржавале ДНК од оба родитеља. Што је још фасцинантније, онда је дошло до деобе на два ембриона, чиме су настали близанци.

„Потпуно су идентични са мајчине стране и 78 одсто са очеве“, рекао је за Гизмодо вођа студије Мајкл Габет, генетичар са Универзитета за технологију у Квинсленду.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар