Drugi zabilježeni slučaj poluidentičnih blizanaca u istoriji

Australijski doktori obelodanili su da su pre četiri godine porodili majku sa parom poluidentičnih blizanaca, što je tek drugi takav zabeležen slučaj. Dečak i devojčica, koji žive u Brizbejnu, identični su sa majčine strane, ali imaju samo deo očevih gena.

Zdravlje 28.02.2019 | 14:12
Drugi zabilježeni slučaj poluidentičnih blizanaca u istoriji
Fascinantni slučaj detaljno je opisan u izveštaju objavljenom u Nju Ingland džornal ov medisin (New England Journal of Medicine). Poluidentični blizanci se mogu podvesti kao nešto između jedno i dvojajčanih.

Jednojajčani (monozigotni) blizanci nastaju kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, a embrion se u ranom razvoju razdvaja na dva dela, a kao rezultat se dobiju genski identični blizanci.

Dvojajčani (dizigotni) blizanci nastaju kada dva različita spermatozoida oplode dve jajne ćelije, koje se potom nezavisno razvijaju. Zbog toga dvojajčani blizanci nisu ništa sličniji, odnosno različitiji u odnosu na uobičajenu braću i sestre.

Međutim, u slučaju poluidentičnih blizanaca, dva spermatozoida istovremeno su oplodila istu jajnu ćeliju. Uobičajeno je da takva greška rezultira u odbacivanju, jer ljudi ne mogu da se razviju sa tri seta hromozoma.

Pošto je ovo prvi slučaj poluidentičnih blizanaca otkrivenih tokom trudnoće, doktori su pažljivo pratili i ispitali kako je došlo do uspešnog završetka trudnoće.

Tri grupe ćelija su počele da se razvijaju kao rezultat oplodnje: jedna od majčinog i DNK materijala prvog spermatozoida, druga od majčinog i DNK materijala drugog spermatozoida i treća od DNK materijala samo spermatozoida.

Vremenom su treću grupu ćelija istisnule ćelije koje su sadržavale DNK od oba roditelja. Što je još fascinantnije, onda je došlo do deobe na dva embriona, čime su nastali blizanci.

„Potpuno su identični sa majčine strane i 78 odsto sa očeve“, rekao je za Gizmodo vođa studije Majkl Gabet, genetičar sa Univerziteta za tehnologiju u Kvinslendu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar