Нездрава храна утиче на ове менталне болести

Повец́ани унос шец́ера повезан је са биполарним поремец́ајем, а конзумирање обрађених житарица и пржене хране, која садржи велику количину шец́ера са депресијом, показује истраживање.

Здравље 27.02.2019 | 11:00
Нездрава храна утиче на ове менталне болести
"Ово, као и друга истраживања, може да буде веома важно за терапију у области бихејвиоралне медицине", истакао је професор Џим Бант, који је предводио истраживање.

Према његовим речима, дошло је време када лекари морају пажљиво да проуче утицај исхране на ментално здравље. Међутим, како би се дао коначан одговор на то питање, потребно је извршити додатна истраживања.

Научници са Универзитета Лома Линда (САД) пронашли су везу између конзумирања нездраве хране и менталних поремец́аја, а део истраживања објављен је на сајту "Медикал експрес".

Током експеримента научници су анализирали податке добијене из више од 240.000 телефонских анкета које су спроведене између 2005. и 2015. године у оквиру вишегодишњег истраживања здравственог стања у Калифорнији.

Стручњаци су открили да су особе које су у исхрани користиле више нездраве хране чешц́е пријављивале менталне поремец́аје у поређењу са онима који су се хранили здравије. Лекари су дошли до закључка да готово 17 одсто испитаника пати од менталних поремец́аја, од чега је 13,2 одсто умерено, а 3,7 одсто тешко ментално оболелих особа.

Бант закључује да су резултати анализе приближни резултатима сличних истраживања која су спроведена у другим земљама.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар