Nezdrava hrana utiče na ove mentalne bolesti

Povećani unos šećera povezan je sa bipolarnim poremećajem, a konzumiranje obrađenih žitarica i pržene hrane, koja sadrži veliku količinu šećera sa depresijom, pokazuje istraživanje.

Zdravlje 27.02.2019 | 11:00
Nezdrava hrana utiče na ove mentalne bolesti
"Ovo, kao i druga istraživanja, može da bude veoma važno za terapiju u oblasti bihejvioralne medicine", istakao je profesor Džim Bant, koji je predvodio istraživanje.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme kada lekari moraju pažljivo da prouče uticaj ishrane na mentalno zdravlje. Međutim, kako bi se dao konačan odgovor na to pitanje, potrebno je izvršiti dodatna istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta Loma Linda (SAD) pronašli su vezu između konzumiranja nezdrave hrane i mentalnih poremećaja, a deo istraživanja objavljen je na sajtu "Medikal ekspres".

Tokom eksperimenta naučnici su analizirali podatke dobijene iz više od 240.000 telefonskih anketa koje su sprovedene između 2005. i 2015. godine u okviru višegodišnjeg istraživanja zdravstvenog stanja u Kaliforniji.

Stručnjaci su otkrili da su osobe koje su u ishrani koristile više nezdrave hrane češće prijavljivale mentalne poremećaje u poređenju sa onima koji su se hranili zdravije. Lekari su došli do zaključka da gotovo 17 odsto ispitanika pati od mentalnih poremećaja, od čega je 13,2 odsto umereno, a 3,7 odsto teško mentalno obolelih osoba.

Bant zaključuje da su rezultati analize približni rezultatima sličnih istraživanja koja su sprovedena u drugim zemljama.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar