Рађа сипа со на хрватску рану!

Нисмо ми ни светски просек! “Чак и са најбољим играчима ова констатација би остала иста”, поручио легендарни центар.

Кошарка 01.03.2019 | 12:30
Рађа сипа со на хрватску рану!
Покушавају на све начине да се врате у европски И светски просек, али Хрватима, када је кошарка у питању, просто ништа не полази за руком. Нови чин брукања Коцкастих видели смо у управо завршеним квалификацијама за Мундобаскет у Кини.

Хрватска није прошла, што је изазвало лавину коментара у Загребу. Играчли И стручни штаб су оптуживали ФИБА, али је легендарни Дино Рађа био сурово искрен. Он је истакао да је Хрватска са свим својим звездама далеко од просечних селекција.

“Сваки резултат је само огледало рада у прошлости. Тако да ово што се догодило није случајно, исто као што није случајно да се то догађа баш нама, и тако већ 20 и кусур година. Сви заједно морамо коначно да извадимо главе из песка и да почнемо реално да гледамо на ствари. Ми с најбољим играчима одавно нисмо више врху европске кошарке, а без њих смо још ниже” написао је без длаке на језику Рађа на свом Фејсбук профиле.

Он је као пример узео Пољаке, који су савладали Коцкасте (77:69).

“Погледајте утакмице против Пољске. Они су физички јачи и спремнији од нас. Само је било питање кад ће нас сломити. И с најбољим играчима и без њих. Да не говорим о Летонији и осталима с врха. Поента свега је да треба пуно више радити. У првом реду клубови и играчи индивидуално. Савез је у задњих неколико година направио доста ствари за побољшање, али без сарадње клубова нећемо напред. Лига је до пре две године трајала два месеца, а заштићено годиште је искоришћавано да ти исти клинци раде мање јер морају да играју, а не да би кроз игру напредовали”.

Каже да играчи на припреме долазе неприпремљени.

“Играчи по репрезентацијама бораве два месеца годишње, а све друго су по клубовима. На припреме долазе неадекватно припремљени па је немогуће мењати навике у кратком року. И да смо успели неким случајем отићи даље, моје би мишљење било исто. Кад сам пре годину и по дана рекао јавно да морамо да кренемо испочетка с У-20 селекцијом појачаном с неколико искуснијих, јавност ме дочекала на нож као идиота”.

Он истиче да је скоро немогуће променити навике старих играча, те да треба да се окрену млађим генерацијама.

“Не зато што сам ја нешто посебно паметан, него зато што сам све то прошао на својој кожи и знам што ме довело тамо где сам стигао. Само и искључиво крвави рад, ред и дисциплина те одрицање од нормалног живота. То је једини пут напред.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар