Rađa sipa so na hrvatsku ranu!

Nismo mi ni svetski prosek! “Čak i sa najboljim igračima ova konstatacija bi ostala ista”, poručio legendarni centar.

Košarka 01.03.2019 | 12:30
Rađa sipa so na hrvatsku ranu!
Pokušavaju na sve načine da se vrate u evropski I svetski prosek, ali Hrvatima, kada je košarka u pitanju, prosto ništa ne polazi za rukom. Novi čin brukanja Kockastih videli smo u upravo završenim kvalifikacijama za Mundobasket u Kini.

Hrvatska nije prošla, što je izazvalo lavinu komentara u Zagrebu. Igračli I stručni štab su optuživali FIBA, ali je legendarni Dino Rađa bio surovo iskren. On je istakao da je Hrvatska sa svim svojim zvezdama daleko od prosečnih selekcija.

“Svaki rezultat je samo ogledalo rada u prošlosti. Tako da ovo što se dogodilo nije slučajno, isto kao što nije slučajno da se to događa baš nama, i tako već 20 i kusur godina. Svi zajedno moramo konačno da izvadimo glave iz peska i da počnemo realno da gledamo na stvari. Mi s najboljim igračima odavno nismo više vrhu evropske košarke, a bez njih smo još niže” napisao je bez dlake na jeziku Rađa na svom Fejsbuk profile.

On je kao primer uzeo Poljake, koji su savladali Kockaste (77:69).

“Pogledajte utakmice protiv Poljske. Oni su fizički jači i spremniji od nas. Samo je bilo pitanje kad će nas slomiti. I s najboljim igračima i bez njih. Da ne govorim o Letoniji i ostalima s vrha. Poenta svega je da treba puno više raditi. U prvom redu klubovi i igrači individualno. Savez je u zadnjih nekoliko godina napravio dosta stvari za poboljšanje, ali bez saradnje klubova nećemo napred. Liga je do pre dve godine trajala dva meseca, a zaštićeno godište je iskorišćavano da ti isti klinci rade manje jer moraju da igraju, a ne da bi kroz igru napredovali”.

Kaže da igrači na pripreme dolaze nepripremljeni.

“Igrači po reprezentacijama borave dva meseca godišnje, a sve drugo su po klubovima. Na pripreme dolaze neadekvatno pripremljeni pa je nemoguće menjati navike u kratkom roku. I da smo uspeli nekim slučajem otići dalje, moje bi mišljenje bilo isto. Kad sam pre godinu i po dana rekao javno da moramo da krenemo ispočetka s U-20 selekcijom pojačanom s nekoliko iskusnijih, javnost me dočekala na nož kao idiota”.

On ističe da je skoro nemoguće promeniti navike starih igrača, te da treba da se okrenu mlađim generacijama.

“Ne zato što sam ja nešto posebno pametan, nego zato što sam sve to prošao na svojoj koži i znam što me dovelo tamo gde sam stigao. Samo i isključivo krvavi rad, red i disciplina te odricanje od normalnog života. To je jedini put napred.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar