Гуровић: Надам се да ће нам Јокић помоћи на СП-у!

Јокић је Мајкрософтов компјутер с најскупљим чипом у глави! “Вечити сам оптимиста. Сматрам да смо поред Американаца ми ту поред по квалитету. И нема говора, сви играју кошарку то је јасно, али познавајући наше момке - финале с Америма је неизбежно”.

Кошарка 05.03.2019 | 22:45
Гуровић: Надам се да ће нам Јокић помоћи на СП-у!
Нема алиби прича, нема завијања. Него право у центар. Такав је био Милан Гуровић као играч када је сваки пут гађао у центар (сетимо се само Индијанаполиса), а такав је и када коментарише актуелна збивања у нашој (репрезентативној) кошарци.

Радује се Милан успеху и проласку Орлова на Светско првенство у Кини, али и гледа далеко. Гледа оптимистично и чека репризу финала из Шпаније. Да се опет измеримо са Американцима, са најбољима. Наравно, ако сви (најбокји) буду здрави и на окупу.

Причао је Гуровић о фантастичном Ол стар играчу Николи Јокићу, дотакао се и стања у нашој кошарци, па и броју странаца код Црвене звезде и Партизана.

Међутим, хајмо прво испочетка. О Фибиним чувеним квалификационим прозорима који никога нису оставили равнодушним.

"Руку на срце, нисам пратио прозоре помно, већ нешто овако што сам стигао. Било их је пуно па човек не може ни да похвата. Најважније је да смо се квалификовали и да ћемо учествовати на једном таквом такмичењу. То је најважније. Сад како смо прошли? Па и нисмо најбоље. Јер састав није био онакав какав би требало да буде. У суштини треба да будемо задовољни", каже Гуровић за МОЗЗАРТ Спорт.

Србија је дошла у врло непријатну ситуацију да може да испадне или прође, све зависности од једне утакмице, против Израела. Није било баш свеједно…

“Па јесте. Селектор Ђорђевић је морао да рачуна на то да неће моћи да рачуна најбоље играче. Морао је да игра са момцима који су били доступни. Овом приликом бих похвалио све момке који су изнели квалификације на својим грудима. Све похвале. Надам се да ће неки од њих бити позвани и да ће ући у 12. Јер поједини заслужују да се нађу на таквом првенству, да не причамо о именима”.

Упрво је то битна ствар. Донела је много полемика. Они који су изнели квалификације најчешће неће моћи да играју на Светском првенству.

“Правило је да нема правила. И бићу кратак, јасан и концизан - некоме је живот мајка, а некоме маћеха. Све сам ти рекао”.

Словенци као прваци Европе неће играти Светско првенство. То је највеће изненађење…

“Види, Словенија свакако није била у саставу у ком је требало да буде. Претпостављам да ту није било ни Драгића ни Дончића. Они су заслужни што су били прваци Европе. И наравно, ´нашем´ селектору Кокошкову. Није то неко изненађење што нису прошли у овом саставу јер је било бољих репрезентација, али свакако да поштујем и ценим репрезентацију те земље, као и сваке друге”.

И Хрватска је испала…

“Да, то ми мало није јасно. Код њих исто нису играли најбољи играчи. Сигурно није то-то. Да су они били - сигурно би прошли”.

Показали смо да имамо широку базу и да имамо доста добрих играча на располагању.

“Имамо. Нажалост морају да се кале у иностранству као што смо се ми калили у јаким лигама. Јер наша КЛС лига је прилично полуаматерска. Са тог становишта гледано, и та наша лига је добра за клинце као што ради Мега што шаље играче у ОКК. То је једини бенефит.  Немам ништа против странаца, треба да буду ту, и ми смо били странци негде, али Звезда - Партизан у АБА лиги у једном моменту има девет странаца на паркету поред Вање Маринковића. Девет странаца. И онда се ми љутимо што “не можемо” да се квалификујемо. Људи, то је реалност. Ми смо мала држава. Све нас је мање. Не знам одакле више црпимо талентоване играче”.

Када гледамо први тим, имали смо петорицу играча у НБА лиги ове сезоне, с тим што је сада Тео напустио најјачу лигу света. Тако гледано, ако сви буду ту, поново ћемо гађати највеће домете. Као актуелни вицешампиони света.

“Ако та петорица играча дођу, буду здрави, потпомогнути Лучићем, Јовићем, Милутиновим… играчима из Евролиге, Бога ми, па хајде да кажемо, у најмању руку финале са Американцима. Ја сам вечити оптимиста. Сматрам да смо поред Американаца ми ту по квалитету. И нема говора, сви играју кошарку, али познавајући наше момке финале с Америма је неизбежно”, каже Гуровић. Из његових уста у Божје уши.

И приликом прошлих Олимпијских игара Гуровић је имао оптимистичне прогнозе па се испоставило да је био у праву. Иако су многима деловале као храбре.

“Ми Срби смо склони, као добили смо Амере у Индијанаполису није играо Шекил О´Нил и Мајкл Џордан. Па онда 2004. душебрижници крену да причају како то није био најјачи састав, а било девет Ол стар играча. Али, небитно. Па онда Аргентина онда добије Двена Вејда, Данкана. У суштини, имамо изузетно јак тим, квалитет, можемо до финала са Америма - па, мора да буде, ха-ха”.

Поготово ако Јокић буде играо. Ту је стална прича око тога да ли ће играти или неће. Нема сумње да би се са њим знатно  повећале шансе за бољи резултат у Кини.

“Шта рећи о том момку. Он се игра на терену. Како бих ти рекао - бисер српске кошарке. Четири на пет или пет на четири, видим га на тим позицијама. Убедљиво најбољи у последњих 30 година који се родио. Дечко можда нема неку ´физику´ савршену, али глава је компјутер из Мајкрософта! Невероватно. Има најскупљи чип у глави. Он је плејмејкер заробљен у телу центра. Игра све. Универзалац који ради све на терену. Заслужио је момак сваку похвалу. Надам се да ће нам помоћи на Светском”, закључио је Гуровић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар