Gurović: Nadam se da će nam Jokić pomoći na SP-u!

Jokić je Majkrosoftov kompjuter s najskupljim čipom u glavi! “Večiti sam optimista. Smatram da smo pored Amerikanaca mi tu pored po kvalitetu. I nema govora, svi igraju košarku to je jasno, ali poznavajući naše momke - finale s Amerima je neizbežno”.

Košarka 05.03.2019 | 22:45
Gurović: Nadam se da će nam Jokić pomoći na SP-u!
Nema alibi priča, nema zavijanja. Nego pravo u centar. Takav je bio Milan Gurović kao igrač kada je svaki put gađao u centar (setimo se samo Indijanapolisa), a takav je i kada komentariše aktuelna zbivanja u našoj (reprezentativnoj) košarci.

Raduje se Milan uspehu i prolasku Orlova na Svetsko prvenstvo u Kini, ali i gleda daleko. Gleda optimistično i čeka reprizu finala iz Španije. Da se opet izmerimo sa Amerikancima, sa najboljima. Naravno, ako svi (najbokji) budu zdravi i na okupu.

Pričao je Gurović o fantastičnom Ol star igraču Nikoli Jokiću, dotakao se i stanja u našoj košarci, pa i broju stranaca kod Crvene zvezde i Partizana.

Međutim, hajmo prvo ispočetka. O Fibinim čuvenim kvalifikacionim prozorima koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

"Ruku na srce, nisam pratio prozore pomno, već nešto ovako što sam stigao. Bilo ih je puno pa čovek ne može ni da pohvata. Najvažnije je da smo se kvalifikovali i da ćemo učestvovati na jednom takvom takmičenju. To je najvažnije. Sad kako smo prošli? Pa i nismo najbolje. Jer sastav nije bio onakav kakav bi trebalo da bude. U suštini treba da budemo zadovoljni", kaže Gurović za MOZZART Sport.

Srbija je došla u vrlo neprijatnu situaciju da može da ispadne ili prođe, sve zavisnosti od jedne utakmice, protiv Izraela. Nije bilo baš svejedno…

“Pa jeste. Selektor Đorđević je morao da računa na to da neće moći da računa najbolje igrače. Morao je da igra sa momcima koji su bili dostupni. Ovom prilikom bih pohvalio sve momke koji su izneli kvalifikacije na svojim grudima. Sve pohvale. Nadam se da će neki od njih biti pozvani i da će ući u 12. Jer pojedini zaslužuju da se nađu na takvom prvenstvu, da ne pričamo o imenima”.

Uprvo je to bitna stvar. Donela je mnogo polemika. Oni koji su izneli kvalifikacije najčešće neće moći da igraju na Svetskom prvenstvu.

“Pravilo je da nema pravila. I biću kratak, jasan i koncizan - nekome je život majka, a nekome maćeha. Sve sam ti rekao”.

Slovenci kao prvaci Evrope neće igrati Svetsko prvenstvo. To je najveće iznenađenje…

“Vidi, Slovenija svakako nije bila u sastavu u kom je trebalo da bude. Pretpostavljam da tu nije bilo ni Dragića ni Dončića. Oni su zaslužni što su bili prvaci Evrope. I naravno, ´našem´ selektoru Kokoškovu. Nije to neko iznenađenje što nisu prošli u ovom sastavu jer je bilo boljih reprezentacija, ali svakako da poštujem i cenim reprezentaciju te zemlje, kao i svake druge”.

I Hrvatska je ispala…

“Da, to mi malo nije jasno. Kod njih isto nisu igrali najbolji igrači. Sigurno nije to-to. Da su oni bili - sigurno bi prošli”.

Pokazali smo da imamo široku bazu i da imamo dosta dobrih igrača na raspolaganju.

“Imamo. Nažalost moraju da se kale u inostranstvu kao što smo se mi kalili u jakim ligama. Jer naša KLS liga je prilično poluamaterska. Sa tog stanovišta gledano, i ta naša liga je dobra za klince kao što radi Mega što šalje igrače u OKK. To je jedini benefit.  Nemam ništa protiv stranaca, treba da budu tu, i mi smo bili stranci negde, ali Zvezda - Partizan u ABA ligi u jednom momentu ima devet stranaca na parketu pored Vanje Marinkovića. Devet stranaca. I onda se mi ljutimo što “ne možemo” da se kvalifikujemo. Ljudi, to je realnost. Mi smo mala država. Sve nas je manje. Ne znam odakle više crpimo talentovane igrače”.

Kada gledamo prvi tim, imali smo petoricu igrača u NBA ligi ove sezone, s tim što je sada Teo napustio najjaču ligu sveta. Tako gledano, ako svi budu tu, ponovo ćemo gađati najveće domete. Kao aktuelni vicešampioni sveta.

“Ako ta petorica igrača dođu, budu zdravi, potpomognuti Lučićem, Jovićem, Milutinovim… igračima iz Evrolige, Boga mi, pa hajde da kažemo, u najmanju ruku finale sa Amerikancima. Ja sam večiti optimista. Smatram da smo pored Amerikanaca mi tu po kvalitetu. I nema govora, svi igraju košarku, ali poznavajući naše momke finale s Amerima je neizbežno”, kaže Gurović. Iz njegovih usta u Božje uši.

I prilikom prošlih Olimpijskih igara Gurović je imao optimistične prognoze pa se ispostavilo da je bio u pravu. Iako su mnogima delovale kao hrabre.

“Mi Srbi smo skloni, kao dobili smo Amere u Indijanapolisu nije igrao Šekil O´Nil i Majkl Džordan. Pa onda 2004. dušebrižnici krenu da pričaju kako to nije bio najjači sastav, a bilo devet Ol star igrača. Ali, nebitno. Pa onda Argentina onda dobije Dvena Vejda, Dankana. U suštini, imamo izuzetno jak tim, kvalitet, možemo do finala sa Amerima - pa, mora da bude, ha-ha”.

Pogotovo ako Jokić bude igrao. Tu je stalna priča oko toga da li će igrati ili neće. Nema sumnje da bi se sa njim znatno  povećale šanse za bolji rezultat u Kini.

“Šta reći o tom momku. On se igra na terenu. Kako bih ti rekao - biser srpske košarke. Četiri na pet ili pet na četiri, vidim ga na tim pozicijama. Ubedljivo najbolji u poslednjih 30 godina koji se rodio. Dečko možda nema neku ´fiziku´ savršenu, ali glava je kompjuter iz Majkrosofta! Neverovatno. Ima najskuplji čip u glavi. On je plejmejker zarobljen u telu centra. Igra sve. Univerzalac koji radi sve na terenu. Zaslužio je momak svaku pohvalu. Nadam se da će nam pomoći na Svetskom”, zaključio je Gurović.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar