Да ли су штетнија тамнија или свијетлија алкохолна пића?

Светао и таман алкохол другачије делују на организам. Алкохолна пића су различите боје у зависности од састојака од којих се праве, али и од процеса ферментације.

Здравље 25.02.2019 | 13:22
Да ли су штетнија тамнија или свијетлија алкохолна пића?
"Све дестиловане течности су провидне или светле боје. Затим, када се чувају у бурадима и ферментишу се, због чега попримају тамнију нијансу", каже стручњак за алкохолна пића Џамеј Хескет и додаје: 

"Поред тога, боја се мења и како течност упија супстанце из бурета у којем се ферментише. Ове органске супстанце завршавају у течности." 

Тамнија алкохолна пића имају више "нежељених ефеката" него провидна пића, захваљујући органским састојцима и нечистоћама (конгенери) који се стварају у процесу прављења. 

"Због тога, морате да будете пажљиви не само када је реч о количини, већ и о врсти алкохола који пијете", каже доктор Дај Нгајен, психијатар који ради са особама које се лече од зависности од алкохола. 

Ово су основне разлике између тамних и светлих алкохолних пића: 

Тамнији алкохол садржи више нечистоћа 

Тамни алкохол садржи већи број конгенера, каже доктор Нгајен. Ове нечистоће су део процеса ферментације. 

"Неколико хемикалија се производи у овом процесу, попут ацетона. Ако бисмо упоредили виски са водком, виски садржи много већи број конгенера него водка", каже он. Конгенери многим врстама тамног алкохола дају укус, али могу да утичу и на то како се осећате. 

Таман алкохол узрок је јачег мамурлука 

Генерално, тамна алкохолна пића су чешће узрок главобоље него "провидна" пића, а опет захваљујући конгенерима. 

"Један конгенер, који се назива метанол, раствара се у токсине формалдехид и мрављу киселину, што појачава мамурлук", објашњава Нгајен. 

Дакле, ако желите да попијете пиће, а да избегнете главобољу, можда је боље да бирате светла пића.

Тамнији алкохол садржи више токсина 

Постоји доста различитих врста конгенера, а неки од њих се сматрају токсичним. Али, то не значи да на свакога утичу исто. 

"Ацеталдехид, један од конгенера који се производи је хемикалија која је токсичнија него алкохол, и може да има заиста велике негативне ефекте на некога, а неког другог да утиче знатно мање", каже доктор Лоренс Вајнстин. 

То не значи да није безбедно пити таман алкохол, све док сте у томе умерени, али је могуће да ће на неке људе утицати више него на неке друге. 

Светлији алкохол је узрок слабијих мамурлука 

Пошто светлији алкохол садржи мању концентрацију конгенера, Вајнстин каже да је и мамурлук од ових пића често слабији него од тамних пића. То, наравно, не значи да уопште нећете имати мамурлук ако попијете превише водке, џина или неког другог провидног алкохолног пића. 

Таман алкохол садржи више антиоксиданата 

Због своје боје, тамнији алкохол може да садржи више антиоксиданаса, који се "генерално сматрају добрим", каже доктор Хаскет. 

То донекле и има смисла, када се сетите свих студија којима је утврђено да црвено вино има бројне добре ефекте на здравље, ако се пије у умереним количинима. 

"Провидни" алкохол садржи мање алергена 

"Провидан алкохол је течност која није ферментисана", објашњава доктор Хаскет. 

"Квалитетнија провидна пића се филтрирају да би се уклониле било какве нечистоће. Те нечистоће генерално доприносе укусу пића, што је разлог зашто висококвалитетна пића имају слабији укус." Али, то је уједно и разлог зашто садрже мање алергена. 

"Нечистоће у пићу доприносе реакцији те течности на особу и могу се повезати са алергијама", каже он. 

Чак и уз све ове податке, тешко је предвидети како ће нека врста алкохола утицати на особу јер то не зависи само од конгенера, већ и од особе. Зато је важно да, коју год врсту алкохола пијете, будете умерени у томе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар