БЛ: Бајерн сломио Херту и стигао Дортмунд!

Бајерн притиска Дортмунд, Гладбах испао из трке, Шалке све ближи дну! Фудбалери Бајерна наставили су да врше притисак на лидера Бундеслиге Борусију Дортмунд.  Шампион Њемачке савладао Херту голом Хави Мартинеза и одмакао трећепласираној Борусији Менхенгладбах, која је поражена на свом терену од Волфсбурга.  Бајерн једва стигао Борусију! Вукови рашрафили Менхенгладбах, петарда за Аугзбург и дебакл Шалкеа.  Баварци славили минимално голом Хавија Мартинеза. Никад ефикасније поподне - 13 голова на четири утакмице. . .

Фудбал 23.02.2019 | 19:30
БЛ: Бајерн сломио Херту и стигао Дортмунд!
Баварци су се у 23. колу минималном победом над Хертом изједначили са "Милионерима", који играју у недељу.

Хави Мартинес је средином другог полувремена донео важна три бода Бајерну у борби за титулу.

Српски репрезентативац Марко Грујић је одиграо цео меч за госте из Берлина, осам минута пре краја је запретио Баварцима, али је његов шут изблокиран. 

Из трке за титулу испала је друга Борусија из Менхенгладбаха, убедљивом поразом од Волфсбурга 3:0 на свом терену. 

Погоцима Герхарта у првом, те двоструког стрелца Мехмедија у другом, "Вукови" су нанели други пораз у последњ три кола Колтовима, који сада заостају девет бодова за имењаком из Дортмунда, уз меч више. 

Стресан финиш сезона чека екипу Шалкеа. Тим нашег Матије Настасића убедљиво је поражен у Мајнцу 3:0 па је петим колом у низу без победе остао на свега пет бодова од зоне испадања. 

У међувремену, Фрајбург је декласирао дављеника Аугзбург 5:1 и удаљио се од опасне зоне. 

Теже него што се очекивало Бајерн је стигао до нових бодова против Херте (1:0) и изједначио се са лидером Борусијом из Дортмунда на деоби првог места. Тренутак непажње гостујућег голмана Јарштајна у 62. минуту и небески скок Хавија Мартинеза омогућили су шампиону Немачке да оствари минималну победу у утакмици која никако не може да задовољи укусе пробирљиве баварске публике.

Херта, у чијим редовима је читав меч одиграо и наш Марко Грујић и то врло добро, била је до тог водећег гола равноиправан ривал, а у неколико наврата Мануел Нојер и Џошуа Кимих успевали су да спашавају Бајерн да не прими погогдак.

Најбољу прилику за госте имао је Дејви Зелке у 57. минуту, али је Кимих чудесно избацио лопту из гола. Гости су утакмицу окончали са играчем мање због искључења дефанзивца Карима Рекика после ударања ривала, али је мрежа Херте остала нетакнута у завршници. 

Два су нова проблема после ове утакмице остала за тренера Бајерна Ника Ковача. Први је Коман Кингсликоји се повредио само девет минута након уласка у игру, а други Томас Милер који је већ четврту утакмицу узастопно почео на клупи за резерве. То му се није десило од 2010. године, па ће хрватски стручњак морати да објасни јавности шта се дешава са Бајерновим талисманом.

Ако је на Алијанц Арени недостајало голова, на другим стадионима није. Изузетно ефикасно фудбалско поподне у Бундеслиги (13 голова на четири утакмице) подсетило је на нека ранија славна времена немачке лиге, а најбољи посао направили су фудбалери Волфзбурга који су као гости демолирали Борусију у Менхенгладбаху са 3:0.

Препородио је Бруно Лабадија ове сезоне тим који је прошлог лета кроз бараж остао у Бундеслиги, а после сјајне серије од три победе и ремија на последње четири утакмице Вукови су на позицији број пет с намером да се умешају у борбу за Лигу шампиона.

Јаник Герхарт је донео предност гостима у првом полувремену пре него што је Ждрепце у наставку дотукао резервиста Адмир Мехмеди са још два комада.

Борусија из Менхенгладбаха је овим поразом дефинитивно изгубила дах у потери за имењаком из Дортмунда и биће срећна ако на крају избори пласман у Лигу шампиона. 

Рапсодији су данас присуствовали и навијачи Фрајбурга који је на крилима фантастичног Италијана Винћенца Грифадемолирао Аугзбург са 5:1.

Гол и асистенцију забележио је новајлија из Хофенхајма и, уз двоструког стрелца Нилса Петерсена, био најбољи појединац сусрета који је госте из Баварске гурнуо у жестоку борбу за опстанак на само три бода од амбиса.

Бундеслигашка мизерија Шалкеа и Матије Настасића наставила се и на гостовању у Мајнцу где су демолирани са чак 3:0. Расположени су били нападачи домаћина Карим Онисиво (два гола) и Жан Филип Матета, па је и домаћин мало живнуо и скочио до 11. позиције. Шалке остаје у великим проблемима, генерални менаџер Хејдел данас је дефинитивно најавио одлазак из клуба на лето после списканих 120.000.000 евра и никаквих резултата. 

Бајерн остаје у трци за “салатару” са Босусијом Дортрмунд, док Борусија Менхенгладбах полако посустаје.

Баварци су са минималних, али великих 1:0 савладали Херту и бодовно се изједначили на врху табеле са “милионерима”, који сутра дочекују Бајер Леверкузен.

Реми без голова са Ливерпулом на домаћем терену у Лиги шампиона и серија од четири меча без првенствене побједе над Хертом били у разлог за бригу Нике Ковача, али испоставило се беспотребну.

Самопоуздање екипе из Берлина изгледа је пољуљао недавни пораз од Бајерна у Купу Њемачке, па нису много показали на Алијанц арени гдје је Бајерн водио главну ријеч, упркос само једном постигнутом голу.

Тек шест удараца у оквир гола за 90 минута, четири Бајерна и два Херте довољно говори о интензитету овог дуела у којем је Бајерну најважније било да упише три бода, а гостима да сачувају своју мрежу.

Екипа из Берлина то је и успјела у првих 45 минута, међутим у наставку је Бајерн почео да озбиљније притиска и коначно у 62.минуту сломи отпор Херте.

Учинио је то послије корнера. Хамес Годригез је извео ударац из угла, а Хави Мартинез главом послао лопту у мрежу и тако оправдао повјерење Нике Ковача који га је у посљедњих неколико утакмица вратио међу стартере.

Могла је побједа Бајерна да буде убједљивија да Левандовски није шутирао поред гола у одличној ситуацији десетак минута прије краја, или да је судија показао на бијелу тачку у самом финишу послије очигледног играња руком Штарка.

Марко Грујић одиграо је солидних 90 минута за Херту, али је уписао други пораз у два дуела са Баварцима, послије оног у Купу Њемачке почетком овог мјесеца.

Да су Бајерна била најважније три бода говори и то да је Хави Мартинез у судијској надокнади зарадио жути картон због очигледног задржавања времена, и то након што су гости остали са играчем мање због искључења Рекика.

Бајерн се овим тријумфом изједначио са Борусијом Дортмунд са 51 освојеним бодом, док Борусија Менхенгладбах сада заостаје већ осам бодова.

Послије пораза од Херте 3:0 на свом терену прије 15 дана, те ремија 1:1 са Франкфуртом, Борусија Менхенгладбах је уписала нови убједљив пораз 3:0 на Борусија парку и вјероватно себе избацила из трке за титулу шампиона.

Герхарт је начео мрежу зелених у првом полувремену, а Мехмеди са два гола у наставку донио побједу 3:0 Волфсбургу.

“Вукови” су сада пети са 38 освојених бодова, односно само три мање од Лајпцига, који држи позицију која води у Лигу шампиона, ал ии има утакмицу мање.

Чак шест голова виђено је у суботу на Шварцвалд стадиону у Фрајбургу, гдје је истоимени домаћин са убједљивих 5:1 испратио Аугзбург.

Већ послије првих 45 минута и вођства 3:0 домаћих све је било готово, али су се Валдшмит и Нидерлехнер побринули за “петарду” што је посљедњи пут успјело Фрајбургу у октобру 2015., када је  Гојтер Фирта савладан  5:2 у “цвајти”.

Преокрет Манчестер ситија и побједа 3:2 против Шалкеа, послије 1:2 на полувремену, изгледа су остваили трага на екипи из Гелзенкирхена која је у суботу поражена од Мајнца 3:0.

Матија Настасић и друштво дозволили су Онисиву да се два пута упише у стријелце, а погодак је постигао и Матета у 12. Поразу Шалкеа ове сезоне.

БУНДЕСЛИГА, 23. КОЛО:

Борусија Менхенгладбах – Волфсбург 0:3 (0:1)
/Герхарт 38, Мехмеди 68, 83/

Бајерн – Херта  1:0 (0:0)
/Хави Мартинез 62/

Фрајбург – Аугзбург 5:1 (3:0)
/Петерсен 9, 43, Грифо 30, Валдшмит 64, Нидерлехнер 84 – Кедира 52/

Мајнц – Шалке 3:0 (1:0)
/Онисиво 18, 84, Матета 73/

Фортуна Дизелдорф - Нирнберг (18.30)

у недјељу

Ханновер - Ајнтрахт Франкфурт (15.30)

Борусија Дортмунд - Бајер Леверкузен (18.00)

у понедјељак

РБ Лајпциг - Хофенхајм (20.30)

одиграно у петак

Вердер - Штутгарт 1:1 (1:1)

/Зубер 1 - Класен 45/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд(-1)  51, Бајерн Михнен 51, Борусија Менхенгладбах 43, РБ Лајпциг (-1) 41, Волфсбург 38, Бајер Леверкузен (-1) 36, Ајнтрахт (-1) 34, Хофенхајм (-1) 33, Вердер 32, Херта 32, Мајнц 30, Фрајбург 27, Фортуна (-1) 25, Шалке 23, Аугзбург 18, Штутгарт  16, Хановер (-1) 14, Нирнберг (-1) 13.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар