BL: Bajern slomio Hertu i stigao Dortmund!

Bajern pritiska Dortmund, Gladbah ispao iz trke, Šalke sve bliži dnu! Fudbaleri Bajerna nastavili su da vrše pritisak na lidera Bundeslige Borusiju Dortmund.  Šampion Njemačke savladao Hertu golom Havi Martineza i odmakao trećeplasiranoj Borusiji Menhengladbah, koja je poražena na svom terenu od Volfsburga.  Bajern jedva stigao Borusiju! Vukovi rašrafili Menhengladbah, petarda za Augzburg i debakl Šalkea.  Bavarci slavili minimalno golom Havija Martineza. Nikad efikasnije popodne - 13 golova na četiri utakmice. . .

Fudbal 23.02.2019 | 19:30
BL: Bajern slomio Hertu i stigao Dortmund!
Bavarci su se u 23. kolu minimalnom pobedom nad Hertom izjednačili sa "Milionerima", koji igraju u nedelju.

Havi Martines je sredinom drugog poluvremena doneo važna tri boda Bajernu u borbi za titulu.

Srpski reprezentativac Marko Grujić je odigrao ceo meč za goste iz Berlina, osam minuta pre kraja je zapretio Bavarcima, ali je njegov šut izblokiran. 

Iz trke za titulu ispala je druga Borusija iz Menhengladbaha, ubedljivom porazom od Volfsburga 3:0 na svom terenu. 

Pogocima Gerharta u prvom, te dvostrukog strelca Mehmedija u drugom, "Vukovi" su naneli drugi poraz u poslednj tri kola Koltovima, koji sada zaostaju devet bodova za imenjakom iz Dortmunda, uz meč više. 

Stresan finiš sezona čeka ekipu Šalkea. Tim našeg Matije Nastasića ubedljivo je poražen u Majncu 3:0 pa je petim kolom u nizu bez pobede ostao na svega pet bodova od zone ispadanja. 

U međuvremenu, Frajburg je deklasirao davljenika Augzburg 5:1 i udaljio se od opasne zone. 

Teže nego što se očekivalo Bajern je stigao do novih bodova protiv Herte (1:0) i izjednačio se sa liderom Borusijom iz Dortmunda na deobi prvog mesta. Trenutak nepažnje gostujućeg golmana Jarštajna u 62. minutu i nebeski skok Havija Martineza omogućili su šampionu Nemačke da ostvari minimalnu pobedu u utakmici koja nikako ne može da zadovolji ukuse probirljive bavarske publike.

Herta, u čijim redovima je čitav meč odigrao i naš Marko Grujić i to vrlo dobro, bila je do tog vodećeg gola ravnoipravan rival, a u nekoliko navrata Manuel Nojer i Džošua Kimih uspevali su da spašavaju Bajern da ne primi pogogdak.

Najbolju priliku za goste imao je Dejvi Zelke u 57. minutu, ali je Kimih čudesno izbacio loptu iz gola. Gosti su utakmicu okončali sa igračem manje zbog isključenja defanzivca Karima Rekika posle udaranja rivala, ali je mreža Herte ostala netaknuta u završnici. 

Dva su nova problema posle ove utakmice ostala za trenera Bajerna Nika Kovača. Prvi je Koman Kingslikoji se povredio samo devet minuta nakon ulaska u igru, a drugi Tomas Miler koji je već četvrtu utakmicu uzastopno počeo na klupi za rezerve. To mu se nije desilo od 2010. godine, pa će hrvatski stručnjak morati da objasni javnosti šta se dešava sa Bajernovim talismanom.

Ako je na Alijanc Areni nedostajalo golova, na drugim stadionima nije. Izuzetno efikasno fudbalsko popodne u Bundesligi (13 golova na četiri utakmice) podsetilo je na neka ranija slavna vremena nemačke lige, a najbolji posao napravili su fudbaleri Volfzburga koji su kao gosti demolirali Borusiju u Menhengladbahu sa 3:0.

Preporodio je Bruno Labadija ove sezone tim koji je prošlog leta kroz baraž ostao u Bundesligi, a posle sjajne serije od tri pobede i remija na poslednje četiri utakmice Vukovi su na poziciji broj pet s namerom da se umešaju u borbu za Ligu šampiona.

Janik Gerhart je doneo prednost gostima u prvom poluvremenu pre nego što je Ždrepce u nastavku dotukao rezervista Admir Mehmedi sa još dva komada.

Borusija iz Menhengladbaha je ovim porazom definitivno izgubila dah u poteri za imenjakom iz Dortmunda i biće srećna ako na kraju izbori plasman u Ligu šampiona. 

Rapsodiji su danas prisustvovali i navijači Frajburga koji je na krilima fantastičnog Italijana Vinćenca Grifademolirao Augzburg sa 5:1.

Gol i asistenciju zabeležio je novajlija iz Hofenhajma i, uz dvostrukog strelca Nilsa Petersena, bio najbolji pojedinac susreta koji je goste iz Bavarske gurnuo u žestoku borbu za opstanak na samo tri boda od ambisa.

Bundesligaška mizerija Šalkea i Matije Nastasića nastavila se i na gostovanju u Majncu gde su demolirani sa čak 3:0. Raspoloženi su bili napadači domaćina Karim Onisivo (dva gola) i Žan Filip Mateta, pa je i domaćin malo živnuo i skočio do 11. pozicije. Šalke ostaje u velikim problemima, generalni menadžer Hejdel danas je definitivno najavio odlazak iz kluba na leto posle spiskanih 120.000.000 evra i nikakvih rezultata. 

Bajern ostaje u trci za “salataru” sa Bosusijom Dortrmund, dok Borusija Menhengladbah polako posustaje.

Bavarci su sa minimalnih, ali velikih 1:0 savladali Hertu i bodovno se izjednačili na vrhu tabele sa “milionerima”, koji sutra dočekuju Bajer Leverkuzen.

Remi bez golova sa Liverpulom na domaćem terenu u Ligi šampiona i serija od četiri meča bez prvenstvene pobjede nad Hertom bili u razlog za brigu Nike Kovača, ali ispostavilo se bespotrebnu.

Samopouzdanje ekipe iz Berlina izgleda je poljuljao nedavni poraz od Bajerna u Kupu Njemačke, pa nisu mnogo pokazali na Alijanc areni gdje je Bajern vodio glavnu riječ, uprkos samo jednom postignutom golu.

Tek šest udaraca u okvir gola za 90 minuta, četiri Bajerna i dva Herte dovoljno govori o intenzitetu ovog duela u kojem je Bajernu najvažnije bilo da upiše tri boda, a gostima da sačuvaju svoju mrežu.

Ekipa iz Berlina to je i uspjela u prvih 45 minuta, međutim u nastavku je Bajern počeo da ozbiljnije pritiska i konačno u 62.minutu slomi otpor Herte.

Učinio je to poslije kornera. Hames Godrigez je izveo udarac iz ugla, a Havi Martinez glavom poslao loptu u mrežu i tako opravdao povjerenje Nike Kovača koji ga je u posljednjih nekoliko utakmica vratio među startere.

Mogla je pobjeda Bajerna da bude ubjedljivija da Levandovski nije šutirao pored gola u odličnoj situaciji desetak minuta prije kraja, ili da je sudija pokazao na bijelu tačku u samom finišu poslije očiglednog igranja rukom Štarka.

Marko Grujić odigrao je solidnih 90 minuta za Hertu, ali je upisao drugi poraz u dva duela sa Bavarcima, poslije onog u Kupu Njemačke početkom ovog mjeseca.

Da su Bajerna bila najvažnije tri boda govori i to da je Havi Martinez u sudijskoj nadoknadi zaradio žuti karton zbog očiglednog zadržavanja vremena, i to nakon što su gosti ostali sa igračem manje zbog isključenja Rekika.

Bajern se ovim trijumfom izjednačio sa Borusijom Dortmund sa 51 osvojenim bodom, dok Borusija Menhengladbah sada zaostaje već osam bodova.

Poslije poraza od Herte 3:0 na svom terenu prije 15 dana, te remija 1:1 sa Frankfurtom, Borusija Menhengladbah je upisala novi ubjedljiv poraz 3:0 na Borusija parku i vjerovatno sebe izbacila iz trke za titulu šampiona.

Gerhart je načeo mrežu zelenih u prvom poluvremenu, a Mehmedi sa dva gola u nastavku donio pobjedu 3:0 Volfsburgu.

“Vukovi” su sada peti sa 38 osvojenih bodova, odnosno samo tri manje od Lajpciga, koji drži poziciju koja vodi u Ligu šampiona, al ii ima utakmicu manje.

Čak šest golova viđeno je u subotu na Švarcvald stadionu u Frajburgu, gdje je istoimeni domaćin sa ubjedljivih 5:1 ispratio Augzburg.

Već poslije prvih 45 minuta i vođstva 3:0 domaćih sve je bilo gotovo, ali su se Valdšmit i Niderlehner pobrinuli za “petardu” što je posljednji put uspjelo Frajburgu u oktobru 2015., kada je  Gojter Firta savladan  5:2 u “cvajti”.

Preokret Mančester sitija i pobjeda 3:2 protiv Šalkea, poslije 1:2 na poluvremenu, izgleda su ostvaili traga na ekipi iz Gelzenkirhena koja je u subotu poražena od Majnca 3:0.

Matija Nastasić i društvo dozvolili su Onisivu da se dva puta upiše u strijelce, a pogodak je postigao i Mateta u 12. Porazu Šalkea ove sezone.

BUNDESLIGA, 23. KOLO:

Borusija Menhengladbah – Volfsburg 0:3 (0:1)
/Gerhart 38, Mehmedi 68, 83/

Bajern – Herta  1:0 (0:0)
/Havi Martinez 62/

Frajburg – Augzburg 5:1 (3:0)
/Petersen 9, 43, Grifo 30, Valdšmit 64, Niderlehner 84 – Kedira 52/

Majnc – Šalke 3:0 (1:0)
/Onisivo 18, 84, Mateta 73/

Fortuna Dizeldorf - Nirnberg (18.30)

u nedjelju

Hannover - Ajntraht Frankfurt (15.30)

Borusija Dortmund - Bajer Leverkuzen (18.00)

u ponedjeljak

RB Lajpcig - Hofenhajm (20.30)

odigrano u petak

Verder - Štutgart 1:1 (1:1)

/Zuber 1 - Klasen 45/

TABELA: Borusija Dortmund(-1)  51, Bajern Mihnen 51, Borusija Menhengladbah 43, RB Lajpcig (-1) 41, Volfsburg 38, Bajer Leverkuzen (-1) 36, Ajntraht (-1) 34, Hofenhajm (-1) 33, Verder 32, Herta 32, Majnc 30, Frajburg 27, Fortuna (-1) 25, Šalke 23, Augzburg 18, Štutgart  16, Hanover (-1) 14, Nirnberg (-1) 13.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar