Да ли бисте дали посао политичару?

У своју компанију не бих запослила ниједног политичара из Босне и Херцеговине. Поручила је ово Сњежана Коепрунер, директорка једне приватне фабрике у Травнику, гостујући у јутарњем програму једне телевизије у БиХ.

Република Српска 22.02.2019 | 08:02
Да ли бисте дали посао политичару?
По њеном мишљењу, не постоји политичар са истакнутим менаџерским способностима и са визијом о напретку земље и њених грађана.

Српскаинфо је питала неколико послодаваца у Републици Српској да ли би у своју фирму запослили неког политичара, а њихова размишљања су слична предузетници из Травника.

Саша Тривић, власник фирме „Крајина клас“ из Бањалуке, каже да „правом политичару“ не би дао да му води фирму.

– Али, има оних који раде стручне послове за политичаре, који нису видљиви у јавности и који су раније радили у привреди. Њих би запослио јер знам да знају да раде – поручује Тривић.

Каже да су политичари који се дуго баве политиком временом развили способности које нису адекватне у бизнису.

– Ми смо, рецимо, научили како да се носимо с проблемима и да их рјешавамо. С друге стране, политичари то раде тако што наређују – илуструје Тривић. 

Његов колега Драгутин Шкребић, директор компаније „Шкребић цомпанy“ из Теслића и предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да би нерадо запослио неког политичара у својој фирми.

– Не бих генерализовао и рекао да ниједан политичар не зна да ради. Међутим, другачији су послови и начини вођења приватног и државног посла. Ипак, актуелне политичаре бих нерадо запослио, све је то сувопарно и живе у неком другом свијету, изван стварности – наводи Шкребић, који је и посланик СП у Народној скупштини РС.

Његово мишљење је да у јавном сектору, односно међу буџетским корисницима, има људи који добро раде и зараде плату, али да има пуно оних који су добили посао по партијској линији и добијају плату коју не зараде.

– Ево, сада се повела прича о повећању плата буџетлијама. Ја питам из којих извора. Није добро сада то радити, а мислим да је рјешење да се направи прерасподјела унутар буџета. Ако повећамо јавну потрошњу, готово је, можемо се поздравити – поручује Шкребић.

Радован Пазуревић, директор фабрике „Санино“ Дервента, каже да менаџерске способности у приватном бизнису препознаје у некадашњем министру енергетике РС Слободану Пухалцу, којег би и запослио у својој фирми.

– Искрено, онај ко није потписао ниједан финансијски извјештај, вирман, није провео дане у производњи, организовао рад и слично, тај не разумије шта је производња – поручује Пазуревић.

Каже да политичари углавном знају „како треба трошити паре, али не и како их створити“.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

22.02.2019 07:09

Стање је још горе, а то је чињеница да су политичари склони незаконитим радњама и неморалном поначању. Њихова етика је једна велика нула. Они чак и законе праве у функцији личних финансијских користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Знање

22.02.2019 07:46

Овом посљедњом реценицом у тексту (знају тросити, а не знају зарадити) је све одлицно рецено. Јос би се само могло додати: ако би и знали зарадити, не виде потребу за тим кад вец могу, сто им њихова етика дозвољава, тросити новце неције тудје муке.

Name

Лицемјери

22.02.2019 07:10

Ове које сте питали....свим силама се гурају у политику. О закидању радника да не причам...Пазуревић на листи СНСД-а, овај посланик СП-а...да ли то значи да су и они неспособни?! Требају нам младе неискварене снаге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

22.02.2019 09:18

Мислим да има неких послова који би политичари могли радити. Додуше, не знам са колико успјеха би могли тај послове обављати. Рецимо, диспечер у некаквом рудику, наставник енглеског језика, месар, тракториста...

Name

ре Скребиц

22.02.2019 07:15

Ма не би ти запослио политицара у својој фирми, али би га запослио у дрзавној да паразитира на народној грбаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

22.02.2019 08:48

Па он је политичар и ради у својој фирми. Да није политичар не би могао ни радити у овој земљи. Ово је земља политичара и лопова, који живе на грбачи народа.

Name

РАСПУЦХИН

22.02.2019 07:20

Онда г. Шкребић слободно може запослити "великог бају" јер поуздано знам да је тај још прије рата многе вирмане потписивао тј. уновчио са својим "друговима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опаааа

22.02.2019 08:02

Па зар ви нисте у коалицији ?????? А знамо одлицноооо да једни друге не биб запослили али исто тако доброоо знамо да се уцјењујета рекетирате имате своје кланове партије које вас стите и бахатите се у систему прљавом који сте ви направили скупа бизнисмени и политицари једни без других на овим просторима не би могли радити то сто сте урадили !! Вас рад и знање види се и зато имамо егзодус народа !!васе прице висе не пију воде !!!!оцигледно је све !!!! Не вреди прица ни бизнисмена као ни политицара !!!!!

Name

Милко

22.02.2019 07:41

Запослис Додика и фирма ти је банкрот за највисе годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

22.02.2019 08:05

Бих али само да перу тоалет и цисте оно сто су урадили.глупо питање ко бих хтео лопове у својој фирми.они су само науцили да сједе.једу и смисљају преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

22.02.2019 08:54

Ту гдје бих политицар се запослио ВИСЕ НИ ТРАВА НЕБИХ НИКЛА У ТОЈ ФИРМИ..ТОЛИКО КОЛИКО СУ СПОСОБНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манагер

22.02.2019 09:46

А тек ови дипл. менаџери. Менаџер за ово, менаџер за оно, а нико појма нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрее

22.02.2019 10:45

Па станите зар ово није "приватна Фирма"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

23.02.2019 18:55

Надрљали сте господо... сад ће вам се попети за врат... па гдје да кажете између редова да су неспособни, аааа истину вам опростити неће...

ОДГОВОРИТЕ