Da li biste dali posao političaru?

U svoju kompaniju ne bih zaposlila nijednog političara iz Bosne i Hercegovine. Poručila je ovo Snježana Koepruner, direktorka jedne privatne fabrike u Travniku, gostujući u jutarnjem programu jedne televizije u BiH.

Republika Srpska 22.02.2019 | 08:02
Da li biste dali posao političaru?
Po njenom mišljenju, ne postoji političar sa istaknutim menadžerskim sposobnostima i sa vizijom o napretku zemlje i njenih građana.

Srpskainfo je pitala nekoliko poslodavaca u Republici Srpskoj da li bi u svoju firmu zaposlili nekog političara, a njihova razmišljanja su slična preduzetnici iz Travnika.

Saša Trivić, vlasnik firme „Krajina klas“ iz Banjaluke, kaže da „pravom političaru“ ne bi dao da mu vodi firmu.

– Ali, ima onih koji rade stručne poslove za političare, koji nisu vidljivi u javnosti i koji su ranije radili u privredi. Njih bi zaposlio jer znam da znaju da rade – poručuje Trivić.

Kaže da su političari koji se dugo bave politikom vremenom razvili sposobnosti koje nisu adekvatne u biznisu.

– Mi smo, recimo, naučili kako da se nosimo s problemima i da ih rješavamo. S druge strane, političari to rade tako što naređuju – ilustruje Trivić. 

Njegov kolega Dragutin Škrebić, direktor kompanije „Škrebić company“ iz Teslića i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da bi nerado zaposlio nekog političara u svojoj firmi.

– Ne bih generalizovao i rekao da nijedan političar ne zna da radi. Međutim, drugačiji su poslovi i načini vođenja privatnog i državnog posla. Ipak, aktuelne političare bih nerado zaposlio, sve je to suvoparno i žive u nekom drugom svijetu, izvan stvarnosti – navodi Škrebić, koji je i poslanik SP u Narodnoj skupštini RS.

Njegovo mišljenje je da u javnom sektoru, odnosno među budžetskim korisnicima, ima ljudi koji dobro rade i zarade platu, ali da ima puno onih koji su dobili posao po partijskoj liniji i dobijaju platu koju ne zarade.

– Evo, sada se povela priča o povećanju plata budžetlijama. Ja pitam iz kojih izvora. Nije dobro sada to raditi, a mislim da je rješenje da se napravi preraspodjela unutar budžeta. Ako povećamo javnu potrošnju, gotovo je, možemo se pozdraviti – poručuje Škrebić.

Radovan Pazurević, direktor fabrike „Sanino“ Derventa, kaže da menadžerske sposobnosti u privatnom biznisu prepoznaje u nekadašnjem ministru energetike RS Slobodanu Puhalcu, kojeg bi i zaposlio u svojoj firmi.

– Iskreno, onaj ko nije potpisao nijedan finansijski izvještaj, virman, nije proveo dane u proizvodnji, organizovao rad i slično, taj ne razumije šta je proizvodnja – poručuje Pazurević.

Kaže da političari uglavnom znaju „kako treba trošiti pare, ali ne i kako ih stvoriti“.

(Srpskainfo)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

22.02.2019 07:09

Stanje je još gore, a to je činjenica da su političari skloni nezakonitim radnjama i nemoralnom ponačanju. Njihova etika je jedna velika nula. Oni čak i zakone prave u funkciji ličnih finansijskih koristi.

ODGOVORITE
Name

Re Znanje

22.02.2019 07:46

Ovom posljednjom recenicom u tekstu (znaju trositi, a ne znaju zaraditi) je sve odlicno receno. Jos bi se samo moglo dodati: ako bi i znali zaraditi, ne vide potrebu za tim kad vec mogu, sto im njihova etika dozvoljava, trositi novce necije tudje muke.

Name

Licemjeri

22.02.2019 07:10

Ove koje ste pitali....svim silama se guraju u politiku. O zakidanju radnika da ne pričam...Pazurević na listi SNSD-a, ovaj poslanik SP-a...da li to znači da su i oni nesposobni?! Trebaju nam mlade neiskvarene snage.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

22.02.2019 09:18

Mislim da ima nekih poslova koji bi političari mogli raditi. Doduše, ne znam sa koliko uspjeha bi mogli taj poslove obavljati. Recimo, dispečer u nekakvom rudiku, nastavnik engleskog jezika, mesar, traktorista...

Name

re Skrebic

22.02.2019 07:15

Ma ne bi ti zaposlio politicara u svojoj firmi, ali bi ga zaposlio u drzavnoj da parazitira na narodnoj grbaci.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

22.02.2019 08:48

Pa on je političar i radi u svojoj firmi. Da nije političar ne bi mogao ni raditi u ovoj zemlji. Ovo je zemlja političara i lopova, koji žive na grbači naroda.

Name

RASPUCHIN

22.02.2019 07:20

Онда г. Шкребић слободно може запослити "великог бају" јер поуздано знам да је тај још прије рата многе вирмане потписивао тј. уновчио са својим "друговима".

ODGOVORITE
Name

Opaaaa

22.02.2019 08:02

Pa zar vi niste u koaliciji ?????? A znamo odlicnoooo da jedni druge ne bib zaposlili ali isto tako dobrooo znamo da se ucjenjujeta reketirate imate svoje klanove partije koje vas stite i bahatite se u sistemu prljavom koji ste vi napravili skupa biznismeni i politicari jedni bez drugih na ovim prostorima ne bi mogli raditi to sto ste uradili !! Vas rad i znanje vidi se i zato imamo egzodus naroda !!vase price vise ne piju vode !!!!ocigledno je sve !!!! Ne vredi prica ni biznismena kao ni politicara !!!!!

Name

Milko

22.02.2019 07:41

Zaposlis Dodika i firma ti je bankrot za najvise godinu dana.

ODGOVORITE
Name

posavski gonic

22.02.2019 08:05

Bih ali samo da peru toalet i ciste ono sto su uradili.glupo pitanje ko bih hteo lopove u svojoj firmi.oni su samo naucili da sjede.jedu i smisljaju prevare.

ODGOVORITE
Name

Y

22.02.2019 08:54

Tu gdje bih politicar se zaposlio VISE NI TRAVA NEBIH NIKLA U TOJ FIRMI..TOLIKO KOLIKO SU SPOSOBNI

ODGOVORITE
Name

Manager

22.02.2019 09:46

A tek ovi dipl. menadžeri. Menadžer za ovo, menadžer za ono, a niko pojma nema.

ODGOVORITE
Name

Free

22.02.2019 10:45

Pa stanite zar ovo nije "privatna Firma"?

ODGOVORITE
Name

Zare

23.02.2019 18:55

Nadrljali ste gospodo... sad će vam se popeti za vrat... pa gdje da kažete između redova da su nesposobni, aaaa istinu vam oprostiti neće...

ODGOVORITE