Брејкденс предложен за Олимпијске игре 2024. године!

Организатори Олимпијских игара 2024. у Паризу предложили су брејкденс за укључење у олимпијску породицу спортова.  Брејкденсери, спремите се за Олимпијске игре! Можда ћемо за момке и девојке, које свакодневно у Кнез Михајловој гледамо како се "ломатају" ђускајући брејкденс, навијати на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

Остали спортови 24.02.2019 | 12:30
Брејкденс предложен за Олимпијске игре 2024. године!
Французи су осим брејкденса предложили још суфринг, спортско пењање и скејтбординг за део програма Олимпијских игара 2024. године.

Председник организационог комитета ОИ 2024, троструки олимпијски шампион у кануу Тони Естанге сматра да ће укључење брејкденса учинити Игре убранијим и више уметничким.

Док је брејкденс дебитовао на Омладинским играма у Буенос Ајресу 2018, сурфинг, спортско пењање и скејтбординг ће дебитовати на ОИ у Токију 2020. године.

Прву златну медеља у брејкденсу, који је на ОИ за младе носио назив "брејкинг", освојио је Рус Сергеј Чернишев, који је наступио под надимком "Бамблби" (Бумблебее). 

Међународни олимпијски комитет (МОК) ће одлуку о предлогу за укључење брејкденса у олимпијску породицу донети до децембра 2020. године.



И док судбине рвања, рукомета и ватерпола "висе" на Олимпијским играма, у породицу највеће спортске манифестације улазе дисциплине које се чак и не могу називати спортом.

Додуше, у Токију ћемо гледати нове спортове, као што су карате, баскет 3x3, спортско пењање, а враћа се и софтбол.

Али, шта нас очекује у Паризу 2024. године?

Брејкденс!

Тони Естанж, председник организационог комитета ОИ 2024, иначе троструки олимпијски шампион у кануу, верује да ће брејкденс ОИ учинити занимљивијим, урбанијим и да ће повећати уметнички утисак.

Брејкденс је дебитовао на Олимпијским играма младих 2018. године, а златну медаљу освојио је Рус Сергеј Чернишев. 

Брејксденс је атлетски стил уличног плеса. Углавном се састоји од четири врсте покрета: "топрок", "даунроцк", "павер мувинг" и "фризис". Брејкденс се обично изводи уз песме које садрже бубњарске паузе, посебно у хип-хопу, функу, соул музици и брејкбит музици, иако модерни трендови дозвољавају много шире музичке правце.

Игра је велику популарност стекла захваљујући филму "Брејкин" из 1984. године.

Међународни олимпијски комитет (МОК) разматраће 20. децембра о предлогу да бејкденс постане олимпијски спорт.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар