Brejkdens predložen za Olimpijske igre 2024. godine!

Organizatori Olimpijskih igara 2024. u Parizu predložili su brejkdens za uključenje u olimpijsku porodicu sportova.  Brejkdenseri, spremite se za Olimpijske igre! Možda ćemo za momke i devojke, koje svakodnevno u Knez Mihajlovoj gledamo kako se "lomataju" đuskajući brejkdens, navijati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ostali sportovi 24.02.2019 | 12:30
Brejkdens predložen za Olimpijske igre 2024. godine!
Francuzi su osim brejkdensa predložili još sufring, sportsko penjanje i skejtbording za deo programa Olimpijskih igara 2024. godine.

Predsednik organizacionog komiteta OI 2024, trostruki olimpijski šampion u kanuu Toni Estange smatra da će uključenje brejkdensa učiniti Igre ubranijim i više umetničkim.

Dok je brejkdens debitovao na Omladinskim igrama u Buenos Ajresu 2018, surfing, sportsko penjanje i skejtbording će debitovati na OI u Tokiju 2020. godine.

Prvu zlatnu medelja u brejkdensu, koji je na OI za mlade nosio naziv "brejking", osvojio je Rus Sergej Černišev, koji je nastupio pod nadimkom "Bamblbi" (Bumblebee). 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) će odluku o predlogu za uključenje brejkdensa u olimpijsku porodicu doneti do decembra 2020. godine.



I dok sudbine rvanja, rukometa i vaterpola "vise" na Olimpijskim igrama, u porodicu najveće sportske manifestacije ulaze discipline koje se čak i ne mogu nazivati sportom.

Doduše, u Tokiju ćemo gledati nove sportove, kao što su karate, basket 3x3, sportsko penjanje, a vraća se i softbol.

Ali, šta nas očekuje u Parizu 2024. godine?

Brejkdens!

Toni Estanž, predsednik organizacionog komiteta OI 2024, inače trostruki olimpijski šampion u kanuu, veruje da će brejkdens OI učiniti zanimljivijim, urbanijim i da će povećati umetnički utisak.

Brejkdens je debitovao na Olimpijskim igrama mladih 2018. godine, a zlatnu medalju osvojio je Rus Sergej Černišev. 

Brejksdens je atletski stil uličnog plesa. Uglavnom se sastoji od četiri vrste pokreta: "toprok", "daunrock", "paver muving" i "frizis". Brejkdens se obično izvodi uz pesme koje sadrže bubnjarske pauze, posebno u hip-hopu, funku, soul muzici i brejkbit muzici, iako moderni trendovi dozvoljavaju mnogo šire muzičke pravce.

Igra je veliku popularnost stekla zahvaljujući filmu "Brejkin" iz 1984. godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) razmatraće 20. decembra o predlogu da bejkdens postane olimpijski sport.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar