ЛШ: Не може им нико ништа, побјеђују и с десеторицом!

Спектакл у Гелзенкирхену – Сити с играчем мање до велике победе! Фудбалери Манчестер ситија победили су на гостовању Шалке са 3:2, у осмини финала Лиге шампиона.  Шалке храбро погинуо и није се обрукао против моћног Ситија - 2:3 (2:1).

Фудбал 20.02.2019 | 23:22
ЛШ: Не може им нико ништа, побјеђују и с десеторицом!
Српски фудбалер Матија Настасић одиграо је добар меч за тим из Гелзенкирхена, али то није било довољно да се избегне пораз од шампиона Енглеске.

На папиру ово је требало да буде дуел екипа где је квалитет између тимова највећи, међутим немачки тим је озбиљно намучио "Грађане".

Изабраници Пепа Гвардиоле успели су да преокрену резултат са играчем мање и тиме остваре велики тријумф. Сити је од 67. минуту играо са играчем мање и губио је са 2:1, али је захваљујући головима Лироја Санеа и Рахима Стерлинга дошао до победе.

Све је добро кренуло за госте јер је Кун Агуеро у 18. минуту искористио велику грешку одбране. Ферман је лоше додао лопту до Бруме који ју је изгубио под налетом Давида Силве.

Шпанац је потом лопту додао до Агуера који ју је само проследио у гол. Сити је имао све на својој страни, али су домаћи фудбалери у завршници полувремена успела да преокрену резултат.

ВАР је у 38. минуту донео пенал домаћем саставу и Набил Бенталеб је успео да га реализује.

Лопта је погодила Отамендија у руку и Карлос дел Серо је након консултације са људима из ВАР собе показао на белу тачку.

То није било све. Шест минута касније Фернандињо је покувао играча Шалкеа у казненом простору и Шпанац је поново досудио једанеастерац. Бенталеб је узео лопту и постигао други гол на утакмици. Иако је Сити био бољи противник екипа из Гелзенкирхена водила је на полувремену.

На старту другог периода игре није било много узбуђења. Сити је покушавао, међутим све су то били јалови напади. Да све буде још горе за "Грађане" Николас Отаменди добио је други жути картон у 67. минуту.

Ова ситуација када је више мотивисала госте који су заиграли боље. Додатну енергију унео је Лирој Сане, који је фантастичним голом у 85. минуту поравнао резултат. То је дало још више елена Ситију, који у 90. минуту преко Стерлинга долази до великог преокрета и то све са играчем мање.

Меч је практично био решен и Пеп Гвардиола и екипа се враћају у Манчестер са победом. Реванш утакмица игра се 12. марта.

Какво вече у Гелзенкирхену. И поред тужног пораза Шалкеа. Један од највећих аутсајдера у осмини финала Лиге шампиона скоро да је успео да нокаутира скупоцени Манчестер Сити, да се није испречило његово дете. 

Лирој Сане, момак којег су скупоцено продали Енглезима пре годину и по дана, вратио се вечерас на стадион на којем је фудбалски одрастао и сурово ранио свој клуб. Играо се 85. минут, Сити је са играчем мање тражио некакву сламку спаса, а онда добио слободан ударац.

Прекид који је са око 25 метара мајсторски извео крилни нападач Грађана, буквално убио паука у ћошкуФермановог гола и изазвао звиждуке са трибина.  

Био је то увод у тотални распад храброг домаћина који је заокружио и Рахим Стерлинг поготком за тријумф у 90. минуту. Да се на лажемо, Грађани ће их прегазити и у реваншу кроз три недеље на Етихаду, јер су и вечерас били много бољи, али ће навијачи Шалкеа до тада сигуирно лепо спавати, опијени специфичним издањем екипе Доменика Тедеска која се дуго држала.

Са чак шест дефанзиваца у стартних 11, тренер Шалкеа Доменико Тедесеко је почео меч, оставио је на клупи све офанзивне фудбалере и право је чудо било како је издржао и 20 минута да не прими голове у тако дефанзивној формацији. Наивно и глупо су домаћи омогућили ривалу да поведе, после неколико добрих акција Грађана, а гол је пао после кикса штопера Санеа којег је Давид Силва "опљачкао" и послужио Куна Агуера за вођство гостију.

Рекламирали су домаћи прекршај над Марком Утом том приликом на другој страни, али је главни судија после консултације ВАР-а одлучио да призна гол.

Исти тај ВАР омогућио је и играчима Шалкеа да дођу до голова и до вођства у првом полувремену, а оба поготка домаћини су постигли са беле тачке.

И оба пута су оправдано досуђене најстроже казне. Прво је несрећни Отаменди руком у 35. минуту избио лопту (добио жути картон), а Бенталеб са 11 метара поравнао резултат, док је Алжирац био прецизан и за 2:1 после прекршаја над Шалкеовим штопером Санеом у 45. од стране Фернандиња.

Било је то десет стварно добрих минута Шалкеа који је показао храброст упркос дефанзивној поставци и деловало је да ће у друом полувремену овај тим наставити да игра добро, изненађујуће добро.

Чак је и Пеп Гвардиола је био видно бесан на полувремену јер није очекивао толики пад у игри свог тима, па се нека реакција у наставку и очекивала. Јер ипак ради се о шампионској екипи пројектованој да осваја трофеје. 

И заиграо је Сити боље у наставку. Кевин Де Брујне и двојица Силва успели су да повежу игру на средни, да сабију осморицу или деветорицу играча Шалкеа у свој шеснаестерац, а право је чудо како је лопта сваки пут успевала да избегне мрежу Фермановог гола. Опасно су покушавали сви офанзивни играчи Грађана, Сити је пуцао десет пута у других 45 минута, али је одбрана предвођена солидним Матијом Настасићем дуго одолевала.

Остаће једино дилема зашто Шалке није нагрнуо на гол Грађана у последњих 20 минута, клада је вечерас лоши Николас Отаменди искључен због другог жутог картона. Као да нису имали снаге домаћи да крену жустрије и можда још једноим голом стекну велику предност. А можда су се и уплашили да их ови не казне из контри.

Онако престрављене прескао их је резервиста Сане, само седам минута од уласка у игру и показао шта је права моћ Гвардиолиног тима. Да и када не иде на терену, увек има времена и начина за потпуни преокрет за који се на самом крају побринуо и Рахим Стерлинг.

Чиста и заслужена победа Ситија вредна пласмана у четвртфинале, Шалкеу капа доле на борбености, али да нису били у оној бедној групи вероватно да вечерас не би имали прилику да изугбе од сјајног тима. Ко зна, можда се на крају буду тешили да су изгубили од новог шампиона Европе. Видећемо у мају...  

ШАЛКЕ - МАНЧЕСТЕР СИТИ 2:3 (2:1)
/Бенталеб 38пен, 45пен - Агуеро 19, Сане 85, Стерлинг 90/

Стадион: Велтинс арена, Гелзенкирхен
Капацитет: 61.973
Судија: Карлос дел Серо (Шпанија)

ШАЛКЕ (5-4-1): Ферман - Калиђури, Настасић, Сане, Брума, Мендил (од 65. Бургшталер) - Сердар, Мекени (од 77 Шкрибски), Бенталеб, Очипка - Ут (од 88. Харит)

МАНЧЕСТЕР СИТИ (4-3-3): Едерсон - Вокер, Фернандињо, Отаменди, Лапорт - Гундоган, Де Брујне (од 87. Зинченко), Д. Силва (од 70. Компани) - Бернардо Силва, Агуеро (од 78 Сане), Стерлинг.

Резултати:

среда

Шалке - Манчестер сити 2:3 (2:1)
/Бенталеб пен 37, пен 45 - Агуеро 18, Л. Сане 85, Стерлинг 90/

Атлетико Мадрид - Јувентус 2:0 (0:0)
/Хименез 78, Годин 83/

уторак

Олимпик Лион - Барселона 0:0

Ливерпул - Бајерн Минхен 0:0

13. фебруар:

Тотенхем - Борусија Дортмунд 3:0 (0:0)
/Сон 47, Вертонген 83, Љоренте 85/

Ајакс - Реал Мадрид 1:2 (0:0)
/Зијеш 75 - Бензема 60, Асенсио 87/

12. фебруар

Манчестер јунајтед - Пари сен Жермен 0:2 (0:0)
/Кимпембе 53, Мбапе 60/

Рома - Порто 2:1 (0:0)
/Заниоло 70, 76 - Адријан 79/

Реванши су 5, 6, 12. и 13. марта.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар