LŠ: Ne može im niko ništa, pobjeđuju i s desetoricom!

Spektakl u Gelzenkirhenu – Siti s igračem manje do velike pobede! Fudbaleri Mančester sitija pobedili su na gostovanju Šalke sa 3:2, u osmini finala Lige šampiona.  Šalke hrabro poginuo i nije se obrukao protiv moćnog Sitija - 2:3 (2:1).

Fudbal 20.02.2019 | 23:22
LŠ: Ne može im niko ništa, pobjeđuju i s desetoricom!
Srpski fudbaler Matija Nastasić odigrao je dobar meč za tim iz Gelzenkirhena, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne poraz od šampiona Engleske.

Na papiru ovo je trebalo da bude duel ekipa gde je kvalitet između timova najveći, međutim nemački tim je ozbiljno namučio "Građane".

Izabranici Pepa Gvardiole uspeli su da preokrenu rezultat sa igračem manje i time ostvare veliki trijumf. Siti je od 67. minutu igrao sa igračem manje i gubio je sa 2:1, ali je zahvaljujući golovima Liroja Sanea i Rahima Sterlinga došao do pobede.

Sve je dobro krenulo za goste jer je Kun Aguero u 18. minutu iskoristio veliku grešku odbrane. Ferman je loše dodao loptu do Brume koji ju je izgubio pod naletom Davida Silve.

Španac je potom loptu dodao do Aguera koji ju je samo prosledio u gol. Siti je imao sve na svojoj strani, ali su domaći fudbaleri u završnici poluvremena uspela da preokrenu rezultat.

VAR je u 38. minutu doneo penal domaćem sastavu i Nabil Bentaleb je uspeo da ga realizuje.

Lopta je pogodila Otamendija u ruku i Karlos del Sero je nakon konsultacije sa ljudima iz VAR sobe pokazao na belu tačku.

To nije bilo sve. Šest minuta kasnije Fernandinjo je pokuvao igrača Šalkea u kaznenom prostoru i Španac je ponovo dosudio jedaneasterac. Bentaleb je uzeo loptu i postigao drugi gol na utakmici. Iako je Siti bio bolji protivnik ekipa iz Gelzenkirhena vodila je na poluvremenu.

Na startu drugog perioda igre nije bilo mnogo uzbuđenja. Siti je pokušavao, međutim sve su to bili jalovi napadi. Da sve bude još gore za "Građane" Nikolas Otamendi dobio je drugi žuti karton u 67. minutu.

Ova situacija kada je više motivisala goste koji su zaigrali bolje. Dodatnu energiju uneo je Liroj Sane, koji je fantastičnim golom u 85. minutu poravnao rezultat. To je dalo još više elena Sitiju, koji u 90. minutu preko Sterlinga dolazi do velikog preokreta i to sve sa igračem manje.

Meč je praktično bio rešen i Pep Gvardiola i ekipa se vraćaju u Mančester sa pobedom. Revanš utakmica igra se 12. marta.

Kakvo veče u Gelzenkirhenu. I pored tužnog poraza Šalkea. Jedan od najvećih autsajdera u osmini finala Lige šampiona skoro da je uspeo da nokautira skupoceni Mančester Siti, da se nije isprečilo njegovo dete. 

Liroj Sane, momak kojeg su skupoceno prodali Englezima pre godinu i po dana, vratio se večeras na stadion na kojem je fudbalski odrastao i surovo ranio svoj klub. Igrao se 85. minut, Siti je sa igračem manje tražio nekakvu slamku spasa, a onda dobio slobodan udarac.

Prekid koji je sa oko 25 metara majstorski izveo krilni napadač Građana, bukvalno ubio pauka u ćoškuFermanovog gola i izazvao zvižduke sa tribina.  

Bio je to uvod u totalni raspad hrabrog domaćina koji je zaokružio i Rahim Sterling pogotkom za trijumf u 90. minutu. Da se na lažemo, Građani će ih pregaziti i u revanšu kroz tri nedelje na Etihadu, jer su i večeras bili mnogo bolji, ali će navijači Šalkea do tada siguirno lepo spavati, opijeni specifičnim izdanjem ekipe Domenika Tedeska koja se dugo držala.

Sa čak šest defanzivaca u startnih 11, trener Šalkea Domeniko Tedeseko je počeo meč, ostavio je na klupi sve ofanzivne fudbalere i pravo je čudo bilo kako je izdržao i 20 minuta da ne primi golove u tako defanzivnoj formaciji. Naivno i glupo su domaći omogućili rivalu da povede, posle nekoliko dobrih akcija Građana, a gol je pao posle kiksa štopera Sanea kojeg je David Silva "opljačkao" i poslužio Kuna Aguera za vođstvo gostiju.

Reklamirali su domaći prekršaj nad Markom Utom tom prilikom na drugoj strani, ali je glavni sudija posle konsultacije VAR-a odlučio da prizna gol.

Isti taj VAR omogućio je i igračima Šalkea da dođu do golova i do vođstva u prvom poluvremenu, a oba pogotka domaćini su postigli sa bele tačke.

I oba puta su opravdano dosuđene najstrože kazne. Prvo je nesrećni Otamendi rukom u 35. minutu izbio loptu (dobio žuti karton), a Bentaleb sa 11 metara poravnao rezultat, dok je Alžirac bio precizan i za 2:1 posle prekršaja nad Šalkeovim štoperom Saneom u 45. od strane Fernandinja.

Bilo je to deset stvarno dobrih minuta Šalkea koji je pokazao hrabrost uprkos defanzivnoj postavci i delovalo je da će u druom poluvremenu ovaj tim nastaviti da igra dobro, iznenađujuće dobro.

Čak je i Pep Gvardiola je bio vidno besan na poluvremenu jer nije očekivao toliki pad u igri svog tima, pa se neka reakcija u nastavku i očekivala. Jer ipak radi se o šampionskoj ekipi projektovanoj da osvaja trofeje. 

I zaigrao je Siti bolje u nastavku. Kevin De Brujne i dvojica Silva uspeli su da povežu igru na sredni, da sabiju osmoricu ili devetoricu igrača Šalkea u svoj šesnaesterac, a pravo je čudo kako je lopta svaki put uspevala da izbegne mrežu Fermanovog gola. Opasno su pokušavali svi ofanzivni igrači Građana, Siti je pucao deset puta u drugih 45 minuta, ali je odbrana predvođena solidnim Matijom Nastasićem dugo odolevala.

Ostaće jedino dilema zašto Šalke nije nagrnuo na gol Građana u poslednjih 20 minuta, klada je večeras loši Nikolas Otamendi isključen zbog drugog žutog kartona. Kao da nisu imali snage domaći da krenu žustrije i možda još jednoim golom steknu veliku prednost. A možda su se i uplašili da ih ovi ne kazne iz kontri.

Onako prestravljene preskao ih je rezervista Sane, samo sedam minuta od ulaska u igru i pokazao šta je prava moć Gvardiolinog tima. Da i kada ne ide na terenu, uvek ima vremena i načina za potpuni preokret za koji se na samom kraju pobrinuo i Rahim Sterling.

Čista i zaslužena pobeda Sitija vredna plasmana u četvrtfinale, Šalkeu kapa dole na borbenosti, ali da nisu bili u onoj bednoj grupi verovatno da večeras ne bi imali priliku da izugbe od sjajnog tima. Ko zna, možda se na kraju budu tešili da su izgubili od novog šampiona Evrope. Videćemo u maju...  

ŠALKE - MANČESTER SITI 2:3 (2:1)
/Bentaleb 38pen, 45pen - Aguero 19, Sane 85, Sterling 90/

Stadion: Veltins arena, Gelzenkirhen
Kapacitet: 61.973
Sudija: Karlos del Sero (Španija)

ŠALKE (5-4-1): Ferman - Kaliđuri, Nastasić, Sane, Bruma, Mendil (od 65. Burgštaler) - Serdar, Mekeni (od 77 Škribski), Bentaleb, Očipka - Ut (od 88. Harit)

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson - Voker, Fernandinjo, Otamendi, Laport - Gundogan, De Brujne (od 87. Zinčenko), D. Silva (od 70. Kompani) - Bernardo Silva, Aguero (od 78 Sane), Sterling.

Rezultati:

sreda

Šalke - Mančester siti 2:3 (2:1)
/Bentaleb pen 37, pen 45 - Aguero 18, L. Sane 85, Sterling 90/

Atletiko Madrid - Juventus 2:0 (0:0)
/Himenez 78, Godin 83/

utorak

Olimpik Lion - Barselona 0:0

Liverpul - Bajern Minhen 0:0

13. februar:

Totenhem - Borusija Dortmund 3:0 (0:0)
/Son 47, Vertongen 83, Ljorente 85/

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0)
/Ziješ 75 - Benzema 60, Asensio 87/

12. februar

Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2 (0:0)
/Kimpembe 53, Mbape 60/

Roma - Porto 2:1 (0:0)
/Zaniolo 70, 76 - Adrijan 79/

Revanši su 5, 6, 12. i 13. marta.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar