ЛШ: ''Сахрана'' Јувентуса у два чина!

Атлтико слави Уругвајце, Хименез и Годин срушили Јувентус! Фудбалери Атлетико Мадрида су на "Вандо Метрополитано" у првој утакмици осмине финала Лиге шампиона били бољи од Јувентуса, 2:0.  Уругвајци за пет минута покопали шампионске амбиције Старе даме, Атлетику „само“ 2:0! Ову предност Колчоњероси не би смели да пропусте.  Пребијени Јуве на коленима, Сити окренуо са десеторицом! "Хунта" је на "Метрополитану" прво разнела шампиона Италије енергијом у дуелима и оштрином у фауловима, а онда је Симеоне разнео Алегрија са три брзе измене, на које Италијан није одговорио. А, Шалке? Он је изгубио немогуће.

Фудбал 20.02.2019 | 23:15
ЛШ: ''Сахрана'' Јувентуса у два чина!
Био је то узбудљив меч са неколико великих прилика, а утисак је да је Атлетико захваљујући одлучнијој и храбријој игри у другом полувремену стекао велику предност пред реванш у Торину.

Очекивало се више од Кристијана Роналда у табору Јувентуса, али он није био ни сенка играча који је некада терорисао одбрану "јорганџија", у време када је носио дрес Реала.

Многе прогнозе су указивале да ћемо гледати тврду, затворенију утакмицу. Оба тренера су познати по томе да воле пре свега да играју чврсто позади, посебно Атлетико и тако је и било у почетку.

Шпанци су се ослањали на покушаје из брзих контри и транзиције из одбрану у напад, док се Јувентус оријентисао на покушаје пробоја са левог бока, преко Роналда.

Италијани су имали две најбоље ситуације у првом делу преко Роналда и Бонућија. Португалац је одлично извео слободан ударац у 9. минуту. Био је то покушај са 30 метара, лопта је ишла под пречку, али је Јан Облак сјајно интервенисао, парадом је спречио радост гостију.

Само три минута касније Леонардо Бонући је ослично скочио после корнера, шутирао је главом, али мрежа „јорганџија“ се није затресла.

У 15. минуту, Томас Парти је шутирао ка голу Јувентуса са 20 метара, али је Шћешњи добро интервенисао, да би у 27. минуту видели спорну ситуацију.

Матија де Шиљо је био у дуелу са Дијегом Костом, нападач Атлетика је пао, остало је само питање да ли је прекршај био ван или унутар казненог простора. ВАР је пресудио да нема пенала, а прекид је извео Антоан Гризман, да би голман Јувентуса одбранио његов ударац са 17 метара.

Друго полувреме започело је великим приликама за Атлетико. Погрешио је у 50. минуту на средини Ђорђо Кјелини, Антоан Гризман је упослио сјајно Дијега Косту који је утрчао пред гол, издржао је дуел са Леонардом Бонућијем и шутирао, али поред стативе.

Само пет минута касније затресла се пречка гола Јувентуса. Гризман је био у шанси, лобовао је голмана Јувентуса, али он је крајњим напором одбио лопту пристима до пречке и тако спречио вођство домаћина.

Извршио је до 65. минутуа Дијего Симеоне све три измене. То је чигледно дало резултата. Атлетико је заиграо офанзивно и плод свега били су голови у финишу.

У 72. минуту, Атлетико је постигао гол преко Алвара Морате, који је заменио Дијега Косту, али је после прегледавања снимка ВАР пресудио у корист Јувентуса, тачније да је Мората начинио прекршај у нападу над Кјелинијем.

Коначно у 78. минуту после корнера, одлично је реаговао Хименез који је са пет метара успео да пошаље лопту у мрежу Италијана, да би само пет минута касније све било решено.

Гризман је извео прекид, на одбијену лопту пред голом реаговао је Дијего Годин, искоса са десне стране пронашао је пут лопти до мреже за великих 2:0.

Покушао је Јувентус да постигне почасни гол, резервиста Бернардески је у 90. минуту имао прилику, али је његов ударац са 15 метара одбранио одлични Јан Облак.

Могао је и Роналдо у трећем минуту наодкнаде главом да постигне гол, али није био прецизан и резултат се није променио.

Газили, газили и на крају их - згазил. Чинило се да ће се измигољити Јувентус, преживети гостовање у Мадриду, а да ни сам не зна како. Првак Италије и један од највећих изазивача Реалу у намери да се попне на кров Европе спасао се тежег пораза који је према свему виђеном морао да буде убедљивији, јер на „Ванда Метрполитану“ није показао ама баш ништа чиме би оправдао статус претендента на пехар Лиге шампиона. Стара дама може да пева, неким чудом је извукла „само“ пораз од два гола, иако је без претеривања већ у главном граду Шпаније могла да буде сахрањена њена нада да ће узети „ушати пехар“. И овако су шансе у реваншу 12. марта далеко веће на страни Атлетика, у госте путује са иделаном предношћу: ем није примио гол, ел је дао два – 2:0.

И то „само“ два. На основу шанси, ритма утакмице, енергије на сваком делу терена, ових 2:0 је мало за састав Дијега Симеонеа. Без претеривања, могла је – ма и морала – да пукне петарда, па да на „Ванди“ већ сад почне славље поводом пласмана у четвртфинале Лиге шампиона. Овако, биће Јорганџије на испиту на Алијанц стадиону, само што у Јувеов дом стижу јачи за сазнање да је уругвајски штоперски тандемХосе Марија Хименез – Дијего Годин толико добар да је стигао да уради дупли посао. Назад да уштопујеКристијана Роналда, а напред да савлада Војчеха Шченсног и донесе Мадриђанима епохалну предност.

Таман кад је тим Масимилијана Алегрија помислио да се извукао изникли су на петерцу, као зли дуси, Хименези Годин и покопали оно мало самопоуздања што је красило Јуве у наставку меча. Прво ударац после рикоштета, затим и ногом – пази, Годин, па ногом, додуше, уз помоћ Кристијана Роналда – и опело је завршено. Јуве спуштен на дно. Умртвљен. Без знака живота. Из овог нокдауна тешко ће да се дигне.

Победа Атлетика је чиста као суза, доказ да  и брбљивци Дијега Симеонеа могу да играју напред и да нису тако дефанзивна екипа каквом је многи сматрају. Терали су Колочњероси лопту напред, нападали, миц по миц приморавали Јуве да пати и било је само питање времена кад ће италијанска брана попустити. У првом делу неколико шутева са дистанце плус покушај да се добије пенал, у другом почетак као у трансу и зицерДијега Симеонеа (о, Боже, зар се и оно промашити може), пречка Антоана Гризмана, поништен гол АлвараМорате због гурања Ђорђа Кјелинија. Небо над Мадридом живело је за тај гол домаћина и онда, таман кад се чинило да су све лађе потпнуле, да је Фортуна окренула леђа Чоловом тиму, у свега пет минута стиже наплата за све промашаје и фантастичан резултат. Ма, резултат из снова!

Једино што може да жуља домаћина јесте чињеница да ће у реваншу играти без Дијега Косте и ТомасаПартија (обојица добили суспендујуће жуте картоне), али цена који су њих двојица платили је ситница у односу на успех тима и пројектовани пласман у четвртфинале. Штета би било да црвено-бели, после свих патњи минулих сезона, ово капитално преимућство испусте.

А Јувентус? Благи ужас. У ствари, само – ужас! Новинари у Торину добили су материјал да распредају какоПауло Дибала није створен за велике утакмице, вероватно ће разапети и Марија Манџукића уколико установе да је уопште био на терену, пошто му одбрана Атлетика није дозволила да трепне, удариће и на Миралема Пјанића чији је доток лопти контролисао везни ред Јорганџија. Једино је у уводу и на крају утакмице покушавао Кристијано Роналдо и њему свака част. Само, један фудбалер, макар био међу најбољим на свету, не може да добије сам утакмицу.

Нарочито не против овако ''напаљеног'' Атлетика.

ЛИГА ШАМПИОНА, ОСМИНА ФИНАЛА, ПРВИ МЕЧ

АТЛЕТИКО МАДРИД - ЈУВЕНТУС 2:0 (0:0)
/Хименез 78, Годин 83/

Стадион: Ванда Метрополитано
Судија: Феликс Цвајер (Немачка)
Жути картони: Дијего Коста, Парти, Гризман (Атлетико), Алекс Сандро (Јувентус)

АТЛЕТИКО МАДРИД (4-4-2): Облак - Хуанфран, Хименез, Годин, Филипе Луис - Саул, Парти (од 61. Лемар), Родри, Коке (од 67. Кореа) – Коста (од 58. Мората), Гризман. Тренер: Дијего Симеоне.

ЈУВЕНТУС (4-3-3): Шченсни - Де Шиљо, Бонучи, Кјелини, Алекс Сандро - Бентанкур, Пјанић (од 72. Џан), Матуиди – Дибала (од 80. Бернардески), Манџукиц, Роналдо. Тренер: Масимилијано Алегри.

Резултати:

среда

Шалке - Манчестер сити 2:3 (2:1)
/Бенталеб пен 37, пен 45 - Агуеро 18, Л. Сане 85, Стерлинг 90/

Атлетико Мадрид - Јувентус 2:0 (0:0)
/Хименез 78, Годин 83/

уторак

Олимпик Лион - Барселона 0:0

Ливерпул - Бајерн Минхен 0:0

13. фебруар:

Тотенхем - Борусија Дортмунд 3:0 (0:0)
/Сон 47, Вертонген 83, Љоренте 85/

Ајакс - Реал Мадрид 1:2 (0:0)
/Зијеш 75 - Бензема 60, Асенсио 87/

12. фебруар

Манчестер јунајтед - Пари сен Жермен 0:2 (0:0)
/Кимпембе 53, Мбапе 60/

Рома - Порто 2:1 (0:0)
/Заниоло 70, 76 - Адријан 79/

Реванши су 5, 6, 12. и 13. марта.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар