LŠ: ''Sahrana'' Juventusa u dva čina!

Atltiko slavi Urugvajce, Himenez i Godin srušili Juventus! Fudbaleri Atletiko Madrida su na "Vando Metropolitano" u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona bili bolji od Juventusa, 2:0.  Urugvajci za pet minuta pokopali šampionske ambicije Stare dame, Atletiku „samo“ 2:0! Ovu prednost Kolčonjerosi ne bi smeli da propuste.  Prebijeni Juve na kolenima, Siti okrenuo sa desetoricom! "Hunta" je na "Metropolitanu" prvo raznela šampiona Italije energijom u duelima i oštrinom u faulovima, a onda je Simeone razneo Alegrija sa tri brze izmene, na koje Italijan nije odgovorio. A, Šalke? On je izgubio nemoguće.

Fudbal 20.02.2019 | 23:15
LŠ: ''Sahrana'' Juventusa u dva čina!
Bio je to uzbudljiv meč sa nekoliko velikih prilika, a utisak je da je Atletiko zahvaljujući odlučnijoj i hrabrijoj igri u drugom poluvremenu stekao veliku prednost pred revanš u Torinu.

Očekivalo se više od Kristijana Ronalda u taboru Juventusa, ali on nije bio ni senka igrača koji je nekada terorisao odbranu "jorgandžija", u vreme kada je nosio dres Reala.

Mnoge prognoze su ukazivale da ćemo gledati tvrdu, zatvoreniju utakmicu. Oba trenera su poznati po tome da vole pre svega da igraju čvrsto pozadi, posebno Atletiko i tako je i bilo u početku.

Španci su se oslanjali na pokušaje iz brzih kontri i tranzicije iz odbranu u napad, dok se Juventus orijentisao na pokušaje proboja sa levog boka, preko Ronalda.

Italijani su imali dve najbolje situacije u prvom delu preko Ronalda i Bonućija. Portugalac je odlično izveo slobodan udarac u 9. minutu. Bio je to pokušaj sa 30 metara, lopta je išla pod prečku, ali je Jan Oblak sjajno intervenisao, paradom je sprečio radost gostiju.

Samo tri minuta kasnije Leonardo Bonući je oslično skočio posle kornera, šutirao je glavom, ali mreža „jorgandžija“ se nije zatresla.

U 15. minutu, Tomas Parti je šutirao ka golu Juventusa sa 20 metara, ali je Šćešnji dobro intervenisao, da bi u 27. minutu videli spornu situaciju.

Matija de Šiljo je bio u duelu sa Dijegom Kostom, napadač Atletika je pao, ostalo je samo pitanje da li je prekršaj bio van ili unutar kaznenog prostora. VAR je presudio da nema penala, a prekid je izveo Antoan Grizman, da bi golman Juventusa odbranio njegov udarac sa 17 metara.

Drugo poluvreme započelo je velikim prilikama za Atletiko. Pogrešio je u 50. minutu na sredini Đorđo Kjelini, Antoan Grizman je uposlio sjajno Dijega Kostu koji je utrčao pred gol, izdržao je duel sa Leonardom Bonućijem i šutirao, ali pored stative.

Samo pet minuta kasnije zatresla se prečka gola Juventusa. Grizman je bio u šansi, lobovao je golmana Juventusa, ali on je krajnjim naporom odbio loptu pristima do prečke i tako sprečio vođstvo domaćina.

Izvršio je do 65. minutua Dijego Simeone sve tri izmene. To je čigledno dalo rezultata. Atletiko je zaigrao ofanzivno i plod svega bili su golovi u finišu.

U 72. minutu, Atletiko je postigao gol preko Alvara Morate, koji je zamenio Dijega Kostu, ali je posle pregledavanja snimka VAR presudio u korist Juventusa, tačnije da je Morata načinio prekršaj u napadu nad Kjelinijem.

Konačno u 78. minutu posle kornera, odlično je reagovao Himenez koji je sa pet metara uspeo da pošalje loptu u mrežu Italijana, da bi samo pet minuta kasnije sve bilo rešeno.

Grizman je izveo prekid, na odbijenu loptu pred golom reagovao je Dijego Godin, iskosa sa desne strane pronašao je put lopti do mreže za velikih 2:0.

Pokušao je Juventus da postigne počasni gol, rezervista Bernardeski je u 90. minutu imao priliku, ali je njegov udarac sa 15 metara odbranio odlični Jan Oblak.

Mogao je i Ronaldo u trećem minutu naodknade glavom da postigne gol, ali nije bio precizan i rezultat se nije promenio.

Gazili, gazili i na kraju ih - zgazil. Činilo se da će se izmigoljiti Juventus, preživeti gostovanje u Madridu, a da ni sam ne zna kako. Prvak Italije i jedan od najvećih izazivača Realu u nameri da se popne na krov Evrope spasao se težeg poraza koji je prema svemu viđenom morao da bude ubedljiviji, jer na „Vanda Metrpolitanu“ nije pokazao ama baš ništa čime bi opravdao status pretendenta na pehar Lige šampiona. Stara dama može da peva, nekim čudom je izvukla „samo“ poraz od dva gola, iako je bez preterivanja već u glavnom gradu Španije mogla da bude sahranjena njena nada da će uzeti „ušati pehar“. I ovako su šanse u revanšu 12. marta daleko veće na strani Atletika, u goste putuje sa idelanom prednošću: em nije primio gol, el je dao dva – 2:0.

I to „samo“ dva. Na osnovu šansi, ritma utakmice, energije na svakom delu terena, ovih 2:0 je malo za sastav Dijega Simeonea. Bez preterivanja, mogla je – ma i morala – da pukne petarda, pa da na „Vandi“ već sad počne slavlje povodom plasmana u četvrtfinale Lige šampiona. Ovako, biće Jorgandžije na ispitu na Alijanc stadionu, samo što u Juveov dom stižu jači za saznanje da je urugvajski štoperski tandemHose Marija Himenez – Dijego Godin toliko dobar da je stigao da uradi dupli posao. Nazad da uštopujeKristijana Ronalda, a napred da savlada Vojčeha Ščensnog i donese Madriđanima epohalnu prednost.

Taman kad je tim Masimilijana Alegrija pomislio da se izvukao iznikli su na petercu, kao zli dusi, Himenezi Godin i pokopali ono malo samopouzdanja što je krasilo Juve u nastavku meča. Prvo udarac posle rikošteta, zatim i nogom – pazi, Godin, pa nogom, doduše, uz pomoć Kristijana Ronalda – i opelo je završeno. Juve spušten na dno. Umrtvljen. Bez znaka života. Iz ovog nokdauna teško će da se digne.

Pobeda Atletika je čista kao suza, dokaz da  i brbljivci Dijega Simeonea mogu da igraju napred i da nisu tako defanzivna ekipa kakvom je mnogi smatraju. Terali su Koločnjerosi loptu napred, napadali, mic po mic primoravali Juve da pati i bilo je samo pitanje vremena kad će italijanska brana popustiti. U prvom delu nekoliko šuteva sa distance plus pokušaj da se dobije penal, u drugom početak kao u transu i zicerDijega Simeonea (o, Bože, zar se i ono promašiti može), prečka Antoana Grizmana, poništen gol AlvaraMorate zbog guranja Đorđa Kjelinija. Nebo nad Madridom živelo je za taj gol domaćina i onda, taman kad se činilo da su sve lađe potpnule, da je Fortuna okrenula leđa Čolovom timu, u svega pet minuta stiže naplata za sve promašaje i fantastičan rezultat. Ma, rezultat iz snova!

Jedino što može da žulja domaćina jeste činjenica da će u revanšu igrati bez Dijega Koste i TomasaPartija (obojica dobili suspendujuće žute kartone), ali cena koji su njih dvojica platili je sitnica u odnosu na uspeh tima i projektovani plasman u četvrtfinale. Šteta bi bilo da crveno-beli, posle svih patnji minulih sezona, ovo kapitalno preimućstvo ispuste.

A Juventus? Blagi užas. U stvari, samo – užas! Novinari u Torinu dobili su materijal da raspredaju kakoPaulo Dibala nije stvoren za velike utakmice, verovatno će razapeti i Marija Mandžukića ukoliko ustanove da je uopšte bio na terenu, pošto mu odbrana Atletika nije dozvolila da trepne, udariće i na Miralema Pjanića čiji je dotok lopti kontrolisao vezni red Jorgandžija. Jedino je u uvodu i na kraju utakmice pokušavao Kristijano Ronaldo i njemu svaka čast. Samo, jedan fudbaler, makar bio među najboljim na svetu, ne može da dobije sam utakmicu.

Naročito ne protiv ovako ''napaljenog'' Atletika.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA, PRVI MEČ

ATLETIKO MADRID - JUVENTUS 2:0 (0:0)
/Himenez 78, Godin 83/

Stadion: Vanda Metropolitano
Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)
Žuti kartoni: Dijego Kosta, Parti, Grizman (Atletiko), Aleks Sandro (Juventus)

ATLETIKO MADRID (4-4-2): Oblak - Huanfran, Himenez, Godin, Filipe Luis - Saul, Parti (od 61. Lemar), Rodri, Koke (od 67. Korea) – Kosta (od 58. Morata), Grizman. Trener: Dijego Simeone.

JUVENTUS (4-3-3): Ščensni - De Šiljo, Bonuči, Kjelini, Aleks Sandro - Bentankur, Pjanić (od 72. Džan), Matuidi – Dibala (od 80. Bernardeski), Mandžukic, Ronaldo. Trener: Masimilijano Alegri.

Rezultati:

sreda

Šalke - Mančester siti 2:3 (2:1)
/Bentaleb pen 37, pen 45 - Aguero 18, L. Sane 85, Sterling 90/

Atletiko Madrid - Juventus 2:0 (0:0)
/Himenez 78, Godin 83/

utorak

Olimpik Lion - Barselona 0:0

Liverpul - Bajern Minhen 0:0

13. februar:

Totenhem - Borusija Dortmund 3:0 (0:0)
/Son 47, Vertongen 83, Ljorente 85/

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0)
/Ziješ 75 - Benzema 60, Asensio 87/

12. februar

Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2 (0:0)
/Kimpembe 53, Mbape 60/

Roma - Porto 2:1 (0:0)
/Zaniolo 70, 76 - Adrijan 79/

Revanši su 5, 6, 12. i 13. marta.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar