Кад отопли усред зиме срцу није лако

Прелазак температуре из „дебелог минуса“ на пролећних 15 степени велики је шок за организам. Ови Целзијуси могу да „ошамуте“ и хроничне болеснике и здраве људе. То највише примећују лекари, јер су им ординације пуне. Које симптоме не би требало игнорисати?

Здравље 18.02.2019 | 11:17
Кад отопли усред зиме срцу није лако
Лекари Клиничко болничког центра „Бежанијска коса“ имају за трећину више пацијената у поређењу с истим периодом прошле године. Пролеће у фебруару добро је за шетњу, али није најбоље и за срце зато су ових дана најугроженији срчани боленици.

Докторка Марија Здравковић истиче да је време лепо и пролећно, али да не одговара баш срчаним болесницима и због тога се пацијенти са аритмијама и они са нерегулисаним крвним притиском чешће јављају.

„Очигледно је да прилагођавање кардиоваскуларног система не може бити тако брзо и промтно као што су промене времена. Онда пацијенти осећају, не само тешки, хронични пацијенти већ и млађи пацијенти који нису кардиолошки болесници имају одређене тегобе“, истакла је др Здравковић.

Не треба се јављати лекару за „сваку ситницу“, али постоје симптоми које не смемо да игноришемо.

„Битно је да се јавимо уколико тегобе трају одређено време, дакле бол типа пробода ножем сигурно није опассан, али бол који траје и узнемирава захтева евалуацију од стране лекара. Так бол треба да траје најмање 15 минута. Код инфаркта је бол изузетно јак, доводи до појаве страха код пацијента и обливања хладним знојем, али постоје и другачије врсте бола које нису инфарктне и обично се у овом периоду јављају код оних који имају прираслице, а то су дуги, тупи болови, али у сваком случају, захтевају преглед“, објаснила је др Здравковић.

Током оваквих периода температурних осцилација постоје начини да помогнемо срцу.

„Савет би био да се довољно одморимо, да једемо квалитетну нутритивну исхрану, дакле не само енергетски јаку него са пуно протеина, влакана, минерала и витамина. И наравно, оно што је изузетно важно, да уводимо постепено физичку активност – нити да будемо превише седентарни, нити да кренемо одједном да вежбамо“, указала је др Здравковић.

Наредних дана, ослушкујете свој организам. Обратите пажњу и ако осетите нешто необично идите код лекара. Не претерујте са јелом и пићем.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар