Минхен: Вучић матирао Тачија

Вучић И Тачи очи у очи. Приштина "прича, али не ради оно што прича", рекао је председник Србије Александар Вучић у Минхену. Међутим, Вучић каже да, иако је Београд испунио све своје обавезе, Приштина није испунила једину своју обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Србија 16.02.2019 | 19:42
Минхен: Вучић матирао Тачија
"Стабилност и мир је нешто што смо постигли, То је нешто што се не сме олако узети. Стално се плашим могућности да неко одмрзне тај тзв. замрзнути конфликт у процесу дијалога који је у пат позицији", сматра Вучић. 

У једном тренутку ситуација на панел дискусији била је напета јер је Тачи тврдио да је Косово међународно признато.

"Кључни неспоразум између Београда и Приштине је у томе што Вучић и даље не разуме да сам ја, Тачи - председник суверене земље, коју признаје 116 различитих земаља", рекао је Хашим Тачи, предсједник самопроглашеног Косова. 

"Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, пре него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је - а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све готово, завршено? Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава?", рекао је Вучић. 

Тачи је на питање председавајућег конференције Волфанга Ишингера – шта вас спречава да направите тај мали корак за наставак дијалога, одговорио: 

"У Бриселском споразуму јасно је дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама. Зато су уследиле таксе. чим се то укине даћу овлашћења за нове преговоре и тада `нико неће имати оправдања да условљава дијалог`", рекао је Тачи. 

"Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију, да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку", рекао је предсједник Србије. 

Српски предсједник је додао да су таксе тврдоглаво остале и подсјећа и да Србија није увела реципрочне мјере.

"Следи моје питање – када кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем – Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу када само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће", рекао је Вучић. 

Европски комесар за проширење Јоханес Хан заложио се за постизање компромисног споразума Београда и Приштине до краја мандата актуелне Европске комисије, који истиче ове године.

"Сада имамо тренутак да врло брзо постигнемо договор, јер енергија се мења... Морамо да покушамо да направимо споразум што пре, ја бих рекао до краја мандата ове комисије, јер ће се променити тим, губи се време, губи се замајац, подршка међу грађанима и државама чланицама", сматра Јохансе Хан, европски комесар за проширење. 

Прије ове панел дискусије председник Србије имао је низ билатералних сусрета са светским званичницима, на маргинама конференције у Минхену. Најзначајнији су они са њемачком канцеларком, шефом дипломатије Сергејем Лавровим и америчким сенатором. 

(БН ТВ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

WОЛФ

16.02.2019 19:18

НА ЦИЈЕЛИ ПРОЦЕС ЦЕ ИЗГЛЕТА ТРАМП СТАВИТИ ТАЦКУ' БЕЗ ПРИЗНАЊА КОСОВА НЕМА СРБИЈИ УЛАЗКА У ЕУ. СВРСЕН ЦИН КРАЈ--КОМЕ СЕ СВИДзАЛО КОМЕ НЕ АЛ ТАКО ЦЕ БИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

даБОГда се.распали

16.02.2019 19:36

Па нецемо у ЕУ и готово коме се свиђало свиђало.

Name

АБ

16.02.2019 20:13

Трамп, односно САД нису могле ставити тачку ни 1999. године, сад још мање. Правно не може никако, јер је управо он разбио постојећи систем међународног права.

Name

Ре даБОГда се.распали

16.02.2019 21:47

А шта да вам та ЕУ укине паре које вам даје у виду донација? Или да вам уведе таксе? ЕУ може без Србије али Србија не може без ЕУ... Све остало је лаж...

Name

Дора.

16.02.2019 22:42

Боље је без ЕУ него без Косова, Еуропа ћесе распасти .

Name

реално

16.02.2019 22:42

Стављена је нека тацкица, која блиједи, има пуно тога до тацке,а да ли це и када це то бити, зависи од много актера......

Name

Цапо

16.02.2019 19:27

Свака цаст Вуцицу...То је диоломатија .Независно Косово је у цорсокаку а вјеровано це ту и остати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

16.02.2019 20:49

Косову треба економски подрзати као и тај народ тамо. То Вуциц и ради јер Косово је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

16.02.2019 21:22

Ако је Косово Србија о цему онда Вуциц преговара?

Name

блбл

16.02.2019 21:30

НЕМА ОД ТОГА НИСТА.ТО ЈЕ ГОТОВО. КОСОВО НИКАДА ВИСЕ НЕЦЕ БИТИ ДИО СРБИЈЕ ЈЕР НИСМО ЗНАЛИ ДА ГА САЦУВАМО. ОД 1945 ГОДИНЕ ЗАПУСТИЛИ СМО ТАЈ ДИО СРБИЈЕИ САДА НАМ СЕ ТА НЕ БРИГА ВРАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

16.02.2019 22:43

Косово је Србија било и биће.

Name

Иван Жеравица

17.02.2019 01:47

ти си један од ријетких који реално гледају на прилике око Косова, за сва времена изгубљено

Name

ре

17.02.2019 06:40

Бас тако, а све остало је млаћење сламе..

Name

М

17.02.2019 05:33

Бит ће као Турског дијела окупираног Кипра... деценије прошле а и даље тај дио економски, политички и културно заостао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

17.02.2019 07:13

Помени тоје да србија призна сиптаре И Онда у ЕУ сведно ако срби одбију то И неунидзу у ту траљаву ЕУ Бице на кољенима све је то масло америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

17.02.2019 08:17

Ако сам га добро разумио није га мстирао извукао је пат позицију.Ко игра сах требао би да знаци ста је пат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија мозе да цака

18.02.2019 13:24

Косово се овако зивотарити и себе убједјивати да је "дрзава", а заправо није ниста. Таци и Харадинај мисла да је довољно да нису под управом Србије, да су одмах и дрзава. Уосталом, право стање видиом на терену. 50 % незапосленост, по многима јос и висе. Не функционисе привреда, правосудје, ниста. Једино сто функционисе је криминал, сверц и дрига, уз то јо и мало невладиних организација финансираних од Запада. Косово нема приступа ММФу ни било којим вазнијим медјународним организацијама. Они це овако крварити све док не схвате да се мора разговарати са Србијом. То Србија зна и то јој је адут.

ОДГОВОРИТЕ