Minhen: Vučić matirao Tačija

Vučić I Tači oči u oči. Priština "priča, ali ne radi ono što priča", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Minhenu. Međutim, Vučić kaže da, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Srbija 16.02.2019 | 19:42
Minhen: Vučić matirao Tačija
"Stabilnost i mir je nešto što smo postigli, To je nešto što se ne sme olako uzeti. Stalno se plašim mogućnosti da neko odmrzne taj tzv. zamrznuti konflikt u procesu dijaloga koji je u pat poziciji", smatra Vučić. 

U jednom trenutku situacija na panel diskusiji bila je napeta jer je Tači tvrdio da je Kosovo međunarodno priznato.

"Ključni nesporazum između Beograda i Prištine je u tome što Vučić i dalje ne razume da sam ja, Tači - predsednik suverene zemlje, koju priznaje 116 različitih zemalja", rekao je Hašim Tači, predsjednik samoproglašenog Kosova. 

"Ukoliko ja ne prihvatam da ste vi lider suverene države, a ne prihvatam, pre nego što postignemo jednog dana sporazum, moje pitanje je - a šta ću vam onda ja, Srbija, zašto pregovarate sa Srbijom ako je sve gotovo, završeno? Kako se to desilo da vi niste i dalje članica EU, Interpola, Uneska ako ste konsolidovana suverena država?", rekao je Vučić. 

Tači je na pitanje predsedavajućeg konferencije Volfanga Išingera – šta vas sprečava da napravite taj mali korak za nastavak dijaloga, odgovorio: 

"U Briselskom sporazumu jasno je definisano da Srbija ne treba da postavlja prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Zato su usledile takse. čim se to ukine daću ovlašćenja za nove pregovore i tada `niko neće imati opravdanja da uslovljava dijalog`", rekao je Tači. 

"On kaže da je bila obaveza Srbije da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne zajednice. Međutim, gde to piše u Briselskom sporazumu. To je bilo predloženo, ali ja nisam prihvatio. Evo, dajte Tačiju, da pronađe mesto gde piše u Briselskom sporazumu da Beograd ne treba da se protivi ulasku", rekao je predsjednik Srbije. 

Srpski predsjednik je dodao da su takse tvrdoglavo ostale i podsjeća i da Srbija nije uvela recipročne mjere.

"Sledi moje pitanje – kada kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem – Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kada samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće", rekao je Vučić. 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han založio se za postizanje kompromisnog sporazuma Beograda i Prištine do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, koji ističe ove godine.

"Sada imamo trenutak da vrlo brzo postignemo dogovor, jer energija se menja... Moramo da pokušamo da napravimo sporazum što pre, ja bih rekao do kraja mandata ove komisije, jer će se promeniti tim, gubi se vreme, gubi se zamajac, podrška među građanima i državama članicama", smatra Johanse Han, evropski komesar za proširenje. 

Prije ove panel diskusije predsednik Srbije imao je niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, na marginama konferencije u Minhenu. Najznačajniji su oni sa njemačkom kancelarkom, šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i američkim senatorom. 

(BN TV)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

WOLF

16.02.2019 19:18

NA CIJELI PROCES CE IZGLETA TRAMP STAVITI TACKU' BEZ PRIZNANjA KOSOVA NEMA SRBIJI ULAZKA U EU. SVRSEN CIN KRAJ--KOME SE SVIDzALO KOME NE AL TAKO CE BITI

ODGOVORITE
Name

daBOGda se.raspali

16.02.2019 19:36

Pa necemo u EU i gotovo kome se sviđalo sviđalo.

Name

AB

16.02.2019 20:13

Tramp, odnosno SAD nisu mogle staviti tačku ni 1999. godine, sad još manje. Pravno ne može nikako, jer je upravo on razbio postojeći sistem međunarodnog prava.

Name

Re daBOGda se.raspali

16.02.2019 21:47

A šta da vam ta EU ukine pare koje vam daje u vidu donacija? Ili da vam uvede takse? EU može bez Srbije ali Srbija ne može bez EU... Sve ostalo je laž...

Name

Dora.

16.02.2019 22:42

Bolje je bez EU nego bez Kosova, Europa ćese raspasti .

Name

realno

16.02.2019 22:42

Stavljena je neka tackica, koja blijedi, ima puno toga do tacke,a da li ce i kada ce to biti, zavisi od mnogo aktera......

Name

Capo

16.02.2019 19:27

Svaka cast Vucicu...To je diolomatija .Nezavisno Kosovo je u corsokaku a vjerovano ce tu i ostati

ODGOVORITE
Name

Kumic

16.02.2019 20:49

Kosovu treba ekonomski podrzati kao i taj narod tamo. To Vucic i radi jer Kosovo je Srbija.

ODGOVORITE
Name

guz

16.02.2019 21:22

Ako je Kosovo Srbija o cemu onda Vucic pregovara?

Name

blbl

16.02.2019 21:30

NEMA OD TOGA NISTA.TO JE GOTOVO. KOSOVO NIKADA VISE NECE BITI DIO SRBIJE JER NISMO ZNALI DA GA SACUVAMO. OD 1945 GODINE ZAPUSTILI SMO TAJ DIO SRBIJEI SADA NAM SE TA NE BRIGA VRACA.

ODGOVORITE
Name

Dora.

16.02.2019 22:43

Kosovo je Srbija bilo i biće.

Name

Ivan Žeravica

17.02.2019 01:47

ti si jedan od rijetkih koji realno gledaju na prilike oko Kosova, za sva vremena izgubljeno

Name

re

17.02.2019 06:40

Bas tako, a sve ostalo je mlaćenje slame..

Name

M

17.02.2019 05:33

Bit će kao Turskog dijela okupiranog Kipra... decenije prošle a i dalje taj dio ekonomski, politički i kulturno zaostao

ODGOVORITE
Name

Austrija

17.02.2019 07:13

Pomeni toje da srbija prizna siptare I Onda u EU svedno ako srbi odbiju to I neunidzu u tu traljavu EU Bice na koljenima sve je to maslo amerike

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

17.02.2019 08:17

Ako sam ga dobro razumio nije ga mstirao izvukao je pat poziciju.Ko igra sah trebao bi da znaci sta je pat.

ODGOVORITE
Name

Srbija moze da caka

18.02.2019 13:24

Kosovo se ovako zivotariti i sebe ubjedjivati da je "drzava", a zapravo nije nista. Taci i Haradinaj misla da je dovoljno da nisu pod upravom Srbije, da su odmah i drzava. Uostalom, pravo stanje vidiom na terenu. 50 % nezaposlenost, po mnogima jos i vise. Ne funkcionise privreda, pravosudje, nista. Jedino sto funkcionise je kriminal, sverc i driga, uz to jo i malo nevladinih organizacija finansiranih od Zapada. Kosovo nema pristupa MMFu ni bilo kojim vaznijim medjunarodnim organizacijama. Oni ce ovako krvariti sve dok ne shvate da se mora razgovarati sa Srbijom. To Srbija zna i to joj je adut.

ODGOVORITE