Свети Трифун, дан љубави

Шта ћете радити данас, када се по православном календару слави Свети Трифун? Походити виноград? Гледати у небо? Или ћете дан започети уз вољену особу и  причу о животу овог светитеља? 

Забава 14.02.2019 | 08:04
Свети Трифун, дан љубави
Свети Трифун је, каже предање, био један од Христових мученика и пострадао је за хришћанску вјеру.

Али, његов би живот могао бити предложак за узбудљив филм, јер њиме су се бавили моћни римски цареви. Један од њих га је богато наградио и обасипао почастима, а други мучио и погубио.

Рођен је у сиромашној породици и као дијете је чувао гуске. Али, имао је дар чудотворства и био исцјелитељ, па се ко младић прочуо, јер је људе лијечио и из њих истјеривао зле духове. И тако, почетком трећег вијека цару Гордијану се тешко разбоље кћерка Гордијана и многи је исцјелитељи не излијечише, па зли дух из дјевојке проговори да га истјерати може само младић по имену Трифун. Цар позва к себи све људе тога имена. И дође Трифун хришћанин и излијечи принцезу. Цар га богато дароваше, али Трифун све благо подијели сиротињи и врати се својим гускама.

Али, када је на престо дошао цар Декиј, који је прогонио хришћане, светог је Трифуна свирепо мучио. Погубио га је 250. године.

Светог Трифуна славе виноградари и угоститељи, али како уз вино иде и љубав, славе га и заљубљени. Тачније, православни свештеници кажу да је овај светитељ “заштитник брачне љубави”. 

Везује се и за многа народна вјеровања и обичаје.

Тако виноградари на данашњи дан излазе у винограде, обрезују чокоте и заливају их вином, да би берба била богата.

Ако данас буде кише, по народној метеорологији, то је знак да ће година бити родна, посебно богата за шљиве и грожђе. А од шљива и грожђа, зна се, добра се капљица рађа. Мада, ове воћке, веле скептици, могу послужити и за слатко или сок.

А ако дан данас буде ведар, не пише нам се добро: година ће бити сушна и неродна.

У сваком случају остаје нам љубав.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ја Па Опет Ја

14.02.2019 08:40

и у моју Гордијану бијаше ушло ники зао дух па док јој добро не утјерах тек онда зао дух из ње истјерах па предлажем многима да одмах примјене ту исцелитељску терапију СВЕТОГ ТРИФУНА Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера лозач

14.02.2019 11:30

Ово горе на слици је неки древни професионални продавач магле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њсра

14.02.2019 13:28

Нема ста, у америци и остатку свјета исто се сатрасе за трифуна. Казу да је у америци главна слава свих људи, свети трифун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

15.02.2019 07:52

Ја подржавам Цара Декија .. иначе рођак.. (далеки) нек га је расуо ко рижу.

ОДГОВОРИТЕ