Sveti Trifun, dan ljubavi

Šta ćete raditi danas, kada se po pravoslavnom kalendaru slavi Sveti Trifun? Pohoditi vinograd? Gledati u nebo? Ili ćete dan započeti uz voljenu osobu i  priču o životu ovog svetitelja? 

Zabava 14.02.2019 | 08:04
Sveti Trifun, dan ljubavi
Sveti Trifun je, kaže predanje, bio jedan od Hristovih mučenika i postradao je za hrišćansku vjeru.

Ali, njegov bi život mogao biti predložak za uzbudljiv film, jer njime su se bavili moćni rimski carevi. Jedan od njih ga je bogato nagradio i obasipao počastima, a drugi mučio i pogubio.

Rođen je u siromašnoj porodici i kao dijete je čuvao guske. Ali, imao je dar čudotvorstva i bio iscjelitelj, pa se ko mladić pročuo, jer je ljude liječio i iz njih istjerivao zle duhove. I tako, početkom trećeg vijeka caru Gordijanu se teško razbolje kćerka Gordijana i mnogi je iscjelitelji ne izliječiše, pa zli duh iz djevojke progovori da ga istjerati može samo mladić po imenu Trifun. Car pozva k sebi sve ljude toga imena. I dođe Trifun hrišćanin i izliječi princezu. Car ga bogato darovaše, ali Trifun sve blago podijeli sirotinji i vrati se svojim guskama.

Ali, kada je na presto došao car Dekij, koji je progonio hrišćane, svetog je Trifuna svirepo mučio. Pogubio ga je 250. godine.

Svetog Trifuna slave vinogradari i ugostitelji, ali kako uz vino ide i ljubav, slave ga i zaljubljeni. Tačnije, pravoslavni sveštenici kažu da je ovaj svetitelj “zaštitnik bračne ljubavi”. 

Vezuje se i za mnoga narodna vjerovanja i običaje.

Tako vinogradari na današnji dan izlaze u vinograde, obrezuju čokote i zalivaju ih vinom, da bi berba bila bogata.

Ako danas bude kiše, po narodnoj meteorologiji, to je znak da će godina biti rodna, posebno bogata za šljive i grožđe. A od šljiva i grožđa, zna se, dobra se kapljica rađa. Mada, ove voćke, vele skeptici, mogu poslužiti i za slatko ili sok.

A ako dan danas bude vedar, ne piše nam se dobro: godina će biti sušna i nerodna.

U svakom slučaju ostaje nam ljubav.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ja Pa Opet Ja

14.02.2019 08:40

i u moju Gordijanu bijaše ušlo niki zao duh pa dok joj dobro ne utjerah tek onda zao duh iz nje istjerah pa predlažem mnogima da odmah primjene tu isceliteljsku terapiju SVETOG TRIFUNA Amin

ODGOVORITE
Name

pera lozač

14.02.2019 11:30

Ovo gore na slici je neki drevni profesionalni prodavač magle

ODGOVORITE
Name

Njsra

14.02.2019 13:28

Nema sta, u americi i ostatku svjeta isto se satrase za trifuna. Kazu da je u americi glavna slava svih ljudi, sveti trifun.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

15.02.2019 07:52

Ja podržavam Cara Dekija .. inače rođak.. (daleki) nek ga je rasuo ko rižu.

ODGOVORITE