Српски клубови: Нећемо ни близу Сплита! ХВС: Иступите!

Учесници прве и друге Регионалне ватерполо лиге сагласили су се да је гостовање у Сплиту и околини постало неприхватљиво након етнички мотивисаног напада на играче Црвене звезде. Хрватски савез одбацио предлог из Србије.  Хрвати: Срби, иступате из лиге?! Ватерполо савез Хрватске (ХВС) сматра да је нереалан захтев српских клубова да играју најмање 200 километара од Сплита до краја сезоне у регионалној лиги.

Остали спортови 14.02.2019 | 13:30
Српски клубови: Нећемо ни близу Сплита! ХВС: Иступите!
У Кући ватерпола у среду је одржан састанак руководства Ватерполо савеза Србије и свих српских клубова, учесника Регионалне ватерполо лиге, а то су Црвена звезда, Партизан, Шабац, Раднички, Војводина, Наис и Ваљево.

Главни закључак у светлу напада на ватерполисте Звезде у суботу на сплитској риви, јесте дасрпски клубови до краја ове сезоне не желе да гостују у Сплиту, ни у местима која су од тог града у Далмацији удаљена мање од 200 километара.

Члановима Управног одбора Регионалне лиге и Повереништву за такмичење упућен је допис који преносимо у целини.

"Поштовани спортски пријатељи,

Сви смо свесни догађаја који су се одиграли у Сплиту 9. фебруара 2019. пред одигравање утакмице 12. кола ВК Морнар - ВК Црвена звезда, где су хладним оружјем, од стране групе хулигана, нападнути спортисти ВК Црвена звезда.

Нажалост, тај напад хулигана био је мотивисан етничком мржњом, што у сваком случају представља најтежи могући вид насиља. Само пуком срећом по све нас, тај напад се није завршио трагичним исходом.Оно што нас охрабрује су изјаве осуде свих релевантних фактора у Хрватској, како политичких тако и спортских, као и брза реакција хрватске полиције. Искрено верујемо да се неће само на томе завршити, већ да ће починиоци овог злодела бити најстроже кажњени.

Иницирано горе наведеним, руководство ВСС одржало је састанак са представницима српских клубова, учесника РВЛ како би анализирали новонасталу ситуацију и предузели одређене кораке.

Као закључак тог састанка донесен је јединствен став свих српских клубова, учесника РВЛ, да до краја текуће сезоне из безбедносних разлога не учествују на спортским борилиштима у граду Сплиту, као и борилиштима удаљеним мање од 200 километара од Сплита.

За ВК Црвена звезда је у овом тренутку неприхватљиво да гостује у Сплиту, што су једногласно подржали остали клубови из Србије, учесници РВЛ, те вам овим путем упућујемо молбу да нам изађете у сусрет и омогућите да се преостале утакмице планиране на поменутом подручју изместе, како би на тај начин завршили већ започето такмичење.

Молимо вас да нам одговорите до уторка 19. фебруара".

До краја такмичења у А1 лиги, односно до почетка плеј-офа, треба да се одигра још пет кола, као и одложени меч 12. кола између Морнара и Звезде.

ХВС ЖАЛИ, АЛИ И НЕ ПРИХВАТА ПРЕДЛОГ ИЗ СРБИЈЕ

Српски клубови су уз подршку Ватерполо савеза Србије изнели овај захтев након дивљачког напада Хрвата на ватерполисте Црвене звезде у суботу, уочи гостовања локалном Морнару.

Истовремено, како наводи Хина, ХВС је изразио жаљење након што су ВС С и српски клубови упутили допис Управном одбору Регионалне лиге, у коме се истичу да из безбедоносних разлога не желе да играју у Сплиту и околини од 200 километара до краја сезоне.

"Захтев и закључак Ватерполско савеза Србије и тамошњих клубова, нажжалост, у пракси није спроводив, што једино указује на прекид сарадње и њихово иступање из заједничке ватерполо лиге" наводи се у саопштењу ХВС, које је потписао потпредседник и извршни директор ХВС Перица Букић.

ХВС наводи и да је уверен да се решавању ситуације могло другачије приступити, посебно након званичног дописа Полицијске управе Сплитско-далматинске, "којим се јамчи безбедност свим будућим учесницима ватерполо надметања, а које је упућено Поверенству за такмичење".

Из ХВС-а додају да је за њих потпуно неприхватљива предложено решење да се све утакмице седам хрватских клубова (Јадран, Морнар БС, ПОШК, Југ ЦО, Соларис, Задар 1952 и Галеб МР) играју у гостима.

"Изражавајући још једном жжаљење и апсолутну осуду инцидента који се догодио у Сплиту, морам нагласити и да је потпуно немогуће остварити захтев ВСС. Када бих карикирао, да би удовољили њиховим захтевима морали бисмо да саградимо олимпијски базен у Госпићу, који је први већи град удаљен више од 200 километара од Сплита. Стога се одлука ВСС о томе да не игра у Далмацији може протумачити једино као њихово одустајање од РВЛ" поручио је Букић.

Он је оценио и да није у духу партнерских и спортских односа доносити овако, како је навео, радикалне одлуке, без икакве претходне консултације с осталим савезима, члановима РВЛ, пре свега с ХВС-ом, као директно укљученим чланом.

Букић је оценио и да је очигледно да, уколико ВСС истраје у намери да не игра више у Далмацији, лига у досадашњем формату више неће постојати.

"Регионална ватерполо лига је, подсећам, створена на заједничку иницијативу и у светлу заједничких интереса, те како смо је формирали једнако тако је можемо и прекинути",поручили су из ХВС.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

го

14.02.2019 12:55

Прекинутии сваки контакт са усташама!!!

ОДГОВОРИТЕ