Srpski klubovi: Nećemo ni blizu Splita! HVS: Istupite!

Učesnici prve i druge Regionalne vaterpolo lige saglasili su se da je gostovanje u Splitu i okolini postalo neprihvatljivo nakon etnički motivisanog napada na igrače Crvene zvezde. Hrvatski savez odbacio predlog iz Srbije.  Hrvati: Srbi, istupate iz lige?! Vaterpolo savez Hrvatske (HVS) smatra da je nerealan zahtev srpskih klubova da igraju najmanje 200 kilometara od Splita do kraja sezone u regionalnoj ligi.

Ostali sportovi 14.02.2019 | 13:30
Srpski klubovi: Nećemo ni blizu Splita! HVS: Istupite!
U Kući vaterpola u sredu je održan sastanak rukovodstva Vaterpolo saveza Srbije i svih srpskih klubova, učesnika Regionalne vaterpolo lige, a to su Crvena zvezda, Partizan, Šabac, Radnički, Vojvodina, Nais i Valjevo.

Glavni zaključak u svetlu napada na vaterpoliste Zvezde u subotu na splitskoj rivi, jeste dasrpski klubovi do kraja ove sezone ne žele da gostuju u Splitu, ni u mestima koja su od tog grada u Dalmaciji udaljena manje od 200 kilometara.

Članovima Upravnog odbora Regionalne lige i Povereništvu za takmičenje upućen je dopis koji prenosimo u celini.

"Poštovani sportski prijatelji,

Svi smo svesni događaja koji su se odigrali u Splitu 9. februara 2019. pred odigravanje utakmice 12. kola VK Mornar - VK Crvena zvezda, gde su hladnim oružjem, od strane grupe huligana, napadnuti sportisti VK Crvena zvezda.

Nažalost, taj napad huligana bio je motivisan etničkom mržnjom, što u svakom slučaju predstavlja najteži mogući vid nasilja. Samo pukom srećom po sve nas, taj napad se nije završio tragičnim ishodom.Ono što nas ohrabruje su izjave osude svih relevantnih faktora u Hrvatskoj, kako političkih tako i sportskih, kao i brza reakcija hrvatske policije. Iskreno verujemo da se neće samo na tome završiti, već da će počinioci ovog zlodela biti najstrože kažnjeni.

Inicirano gore navedenim, rukovodstvo VSS održalo je sastanak sa predstavnicima srpskih klubova, učesnika RVL kako bi analizirali novonastalu situaciju i preduzeli određene korake.

Kao zaključak tog sastanka donesen je jedinstven stav svih srpskih klubova, učesnika RVL, da do kraja tekuće sezone iz bezbednosnih razloga ne učestvuju na sportskim borilištima u gradu Splitu, kao i borilištima udaljenim manje od 200 kilometara od Splita.

Za VK Crvena zvezda je u ovom trenutku neprihvatljivo da gostuje u Splitu, što su jednoglasno podržali ostali klubovi iz Srbije, učesnici RVL, te vam ovim putem upućujemo molbu da nam izađete u susret i omogućite da se preostale utakmice planirane na pomenutom području izmeste, kako bi na taj način završili već započeto takmičenje.

Molimo vas da nam odgovorite do utorka 19. februara".

Do kraja takmičenja u A1 ligi, odnosno do početka plej-ofa, treba da se odigra još pet kola, kao i odloženi meč 12. kola između Mornara i Zvezde.

HVS ŽALI, ALI I NE PRIHVATA PREDLOG IZ SRBIJE

Srpski klubovi su uz podršku Vaterpolo saveza Srbije izneli ovaj zahtev nakon divljačkog napada Hrvata na vaterpoliste Crvene zvezde u subotu, uoči gostovanja lokalnom Mornaru.

Istovremeno, kako navodi Hina, HVS je izrazio žaljenje nakon što su VS S i srpski klubovi uputili dopis Upravnom odboru Regionalne lige, u kome se ističu da iz bezbedonosnih razloga ne žele da igraju u Splitu i okolini od 200 kilometara do kraja sezone.

"Zahtev i zaključak Vaterpolsko saveza Srbije i tamošnjih klubova, nažžalost, u praksi nije sprovodiv, što jedino ukazuje na prekid saradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolo lige" navodi se u saopštenju HVS, koje je potpisao potpredsednik i izvršni direktor HVS Perica Bukić.

HVS navodi i da je uveren da se rešavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebno nakon zvaničnog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, "kojim se jamči bezbednost svim budućim učesnicima vaterpolo nadmetanja, a koje je upućeno Poverenstvu za takmičenje".

Iz HVS-a dodaju da je za njih potpuno neprihvatljiva predloženo rešenje da se sve utakmice sedam hrvatskih klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

"Izražavajući još jednom žžaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtev VSS. Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtevima morali bismo da sagradimo olimpijski bazen u Gospiću, koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita. Stoga se odluka VSS o tome da ne igra u Dalmaciji može protumačiti jedino kao njihovo odustajanje od RVL" poručio je Bukić.

On je ocenio i da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovako, kako je naveo, radikalne odluke, bez ikakve prethodne konsultacije s ostalim savezima, članovima RVL, pre svega s HVS-om, kao direktno uključenim članom.

Bukić je ocenio i da je očigledno da, ukoliko VSS istraje u nameri da ne igra više u Dalmaciji, liga u dosadašnjem formatu više neće postojati.

"Regionalna vaterpolo liga je, podsećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti",poručili su iz HVS.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

go

14.02.2019 12:55

Prekinutii svaki kontakt sa ustašama!!!

ODGOVORITE