За сада нема укидања такси

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је данас да нема помака у разговору са представницима самопроглашеног Косова о укидању такса од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије.

Босна и Херцеговина 13.02.2019 | 17:09
За сада нема укидања такси
Он је прецизирао да преговарачи из Приштине инсистирају на томе да БиХ прихвати нека од докумената самопроглашеног Косова, прије свега возачке и саобраћајне дозволе, јер је "то сметња потпуно загарантованој слободи кретања према ЦЕФТА споразуму".

"Суштински се нисмо помакли када су у питању таксе и наш став је кристално јасан - оне имају политички карактер и нису утемељене на ЦЕФТА споразуму, због чега тражимо од косовске стране да их укину", изјавио је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он каже да је ријеч више о политичком питању и да је на потезу Приштина.

Према његовим ријечима, на посљедњим преговорима делегација самопроглашеног Косова тражила је од БиХ да буде ријешено питање виза, те протока људи и робе.

"Нисмо имали мандат да говоримо о укидању виза или визној либерализацији, али о поспјешивању и лакшој комуникацији свакако јесмо разговарали", навео је Шаровић.

Крајем новембра власти самопроглашеног Косова увеле су таксу од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије, уз образложење да желе јачати домаћу производњу и економију.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

реалност

13.02.2019 20:50

Отказати све аранзмане на увоз робе са Косова. Увести потребне контрамјере, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

13.02.2019 21:20

Робе које се увозе са Косова производити у БиХ, одмах!

Name

Лепа

14.02.2019 06:44

Браво за министра, остварио је највећи увозни резултат, рекорд, три милијарде већи увоз од извоза! Најбољи министар, ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ