Za sada nema ukidanja taksi

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas da nema pomaka u razgovoru sa predstavnicima samoproglašenog Kosova o ukidanju taksa od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

Bosna i Hercegovina 13.02.2019 | 17:09
Za sada nema ukidanja taksi
On je precizirao da pregovarači iz Prištine insistiraju na tome da BiH prihvati neka od dokumenata samoproglašenog Kosova, prije svega vozačke i saobraćajne dozvole, jer je "to smetnja potpuno zagarantovanoj slobodi kretanja prema CEFTA sporazumu".

"Suštinski se nismo pomakli kada su u pitanju takse i naš stav je kristalno jasan - one imaju politički karakter i nisu utemeljene na CEFTA sporazumu, zbog čega tražimo od kosovske strane da ih ukinu", izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

On kaže da je riječ više o političkom pitanju i da je na potezu Priština.

Prema njegovim riječima, na posljednjim pregovorima delegacija samoproglašenog Kosova tražila je od BiH da bude riješeno pitanje viza, te protoka ljudi i robe.

"Nismo imali mandat da govorimo o ukidanju viza ili viznoj liberalizaciji, ali o pospješivanju i lakšoj komunikaciji svakako jesmo razgovarali", naveo je Šarović.

Krajem novembra vlasti samoproglašenog Kosova uvele su taksu od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije, uz obrazloženje da žele jačati domaću proizvodnju i ekonomiju.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

realnost

13.02.2019 20:50

Otkazati sve aranzmane na uvoz robe sa Kosova. Uvesti potrebne kontramjere, itd.

ODGOVORITE
Name

Orakle

13.02.2019 21:20

Robe koje se uvoze sa Kosova proizvoditi u BiH, odmah!

Name

Lepa

14.02.2019 06:44

Bravo za ministra, ostvario je najveći uvozni rezultat, rekord, tri milijarde veći uvoz od izvoza! Najbolji ministar, ha ha ha

ODGOVORITE