Нова револуционарна капсула је спас за милионе дијабетичара

Стотине милиона људи широм света болује од дијабетеса. Њихов организам не може да произведе инсулин или да га прерађује како треба, због чега редовно морају да га уносе путем ињекција.

Здравље 12.02.2019 | 11:33
Нова револуционарна капсула је спас за милионе дијабетичара
Научници са Масачусетског института за технологију (МИТ), можда, имају решење које би у будућности могло то да промени. Реч је о "хигх тецх" паметној пилули, са интегрисаном иглицом, названом СОМА (енгл. Селф-ориентинг миллиметер-сцале апплицатор), која периодично излучује инсулин у самом желуцу, пише Футурисм.

"Надамо се да ће ова нова врста капсуле једног дана помоћи дијабетичарима, а можда и другим оболелима људима, којима је потребна терапија која се сада искључиво даје путем ињекција или инфузијом", истиче професор МИТ-а и аутор студије Роберт Лангер.

Закривљеност љуске пилуле омогућава јој то да увек може да стоји усправно. А то је важно због тога што капсула мора да одржава стални контакт са слузокожом желуца.

Као инспирација за закривљени облик капсуле послужио је оклоп афричке пегаве корњаче, који тој животињи омогућава да се усправи и врти у првобитни положај како год да се преврне.

И пилули се налази иста врста инсулина који се дијабетичарима даје путем ињекција, с том разликом што је овај у пилули компримован. Потребан је један сат да се садржај инсулина у потпуности излучи. Пилула тада сама проналази свој пут кроз пробавни тракт.

Истаживачи са МИТ-а са успехом, до сада, на свињама тестирали способност пилуле да испушта инсулин.

Научници сматрају да ће, када се усаврши, ова пилула остваривати револуционарне резултате у лечењу дијабетеса широм света.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар