Nova revolucionarna kapsula je spas za milione dijabetičara

Stotine miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa. Njihov organizam ne može da proizvede insulin ili da ga prerađuje kako treba, zbog čega redovno moraju da ga unose putem injekcija.

Zdravlje 12.02.2019 | 11:33
Nova revolucionarna kapsula je spas za milione dijabetičara
Naučnici sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), možda, imaju rešenje koje bi u budućnosti moglo to da promeni. Reč je o "high tech" pametnoj piluli, sa integrisanom iglicom, nazvanom SOMA (engl. Self-orienting millimeter-scale applicator), koja periodično izlučuje insulin u samom želucu, piše Futurism.

"Nadamo se da će ova nova vrsta kapsule jednog dana pomoći dijabetičarima, a možda i drugim obolelima ljudima, kojima je potrebna terapija koja se sada isključivo daje putem injekcija ili infuzijom", ističe profesor MIT-a i autor studije Robert Langer.

Zakrivljenost ljuske pilule omogućava joj to da uvek može da stoji uspravno. A to je važno zbog toga što kapsula mora da održava stalni kontakt sa sluzokožom želuca.

Kao inspiracija za zakrivljeni oblik kapsule poslužio je oklop afričke pegave kornjače, koji toj životinji omogućava da se uspravi i vrti u prvobitni položaj kako god da se prevrne.

I piluli se nalazi ista vrsta insulina koji se dijabetičarima daje putem injekcija, s tom razlikom što je ovaj u piluli komprimovan. Potreban je jedan sat da se sadržaj insulina u potpunosti izluči. Pilula tada sama pronalazi svoj put kroz probavni trakt.

Istaživači sa MIT-a sa uspehom, do sada, na svinjama testirali sposobnost pilule da ispušta insulin.

Naučnici smatraju da će, kada se usavrši, ova pilula ostvarivati revolucionarne rezultate u lečenju dijabetesa širom sveta.


B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar