УСБиХ: Малбашићу враћен простор

- Компанија "Малбашић" из Бањалуке пред Уставним судом Босне и Херцеговине оспорила је пресуду Врховног суда Републике Српске, а самим тим и нижих судова, због којих је предузеће "Крајина Борац" ушло у посјед пословних простора у центру Бањалуке.

Република Српска 12.02.2019 | 08:35
УСБиХ: Малбашићу враћен простор
Практично, Уставни суд БиХ одлучио је да је правно ваљан уговор из 1999. године, а самим тим и купопродајни уговор који је касније компанија "Малбашић" склопила с Михајлом Ковачевићем, власником тог пословног простора.

"Укида се пресуда Врховног суда РС од 9. марта 2017. године. Предмет се враћа Врховном суду РС, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку", наведено је, између осталог, у одлуци Уставног суда БиХ.

Рок до када Врховни суд Републике Српске треба да донесе нову одлуку у овом случају истиче у марту ове године.

Практично, одлуком Уставног суда БиХ, која је коначна и обавезујућа, пословни простори у центру Бањалуке око којих се поступци воде скоро 20 година требало би да буду враћени у власништво компаније "Малбашић", која је те пословне просторе још 2005. године за 2,1 милион КМ купила од Михајла Ковачевића, а који је претходно те исте  просторе купио од предузећа "Трговина Борац" из Травника.

Наиме, цијела прича, а и правна заврзлама око овог случаја почиње још 1999. године, када је Ковачевић од "Трговине Борац" купио пословне просторе на бањалучком Тргу Крајине  површине 360 квадратних метара. Управо за тај уговор од 5. августа 1999. године у октобру исте године бањалучки Основни суд одлучио је да је уговор правно ваљан. 

Касније, тачније 2005. године, Ковачевић те пословне просторе продаје компанији "Малбашић", односно правном преднику те компаније фирми "Голд еxпорт-импорт". Каснијим одлукама и правном гимнастиком, која траје и дан-данас, и сумњивим пресудама судова у Републици Српској власник овог пословног простора постаје фирма "Крајина Борац", иза које стоји Бањалучанин Зоран Милаковић.

"Чињеницу да правоснажна пресуда бањалучког Основног суда од 19. октобра 1999. године постоји и да она ни редовним ни ванредним правним лијековима није стављена ван снаге (макар у дијелу правне ваљаности купопродајног уговора), без обзира на то да ли се редовни судови с њом слажу или не, морали су је поштовати у предметном поступку. Будући да је пресуда Основног суда од 19. октобра 1999. године постала правоснажна, она се као таква могла преиспитивати само ванредним правним средствима, а никако у другом судском поступку", наводи се, између осталог, у образложењу одлуке Уставног суда БиХ.

Веселко Малбашић, власник компаније "Малбашић", каже за "Независне" да одлука Уставног суда БиХ потврђује све оно што су истицали током цијелог поступка те да им се признаје право власништва.

"Сумњива приватизација се још једном није исплатила и суд је донио коначну одлуку, на коју стране немају право на правни лијек пред судовима у БиХ. Милаковић је ништавним уговором који у себи садржи елементе кривичног дјела пословни простор пренио на себе лично, а након тога, када је сазнао за ову пресуду Уставног суда, и на треће лице, што ће бити предмет нашег побијана у будућем времену и вјероватно кривичног поступка против Милаковића", рекао је Малбашић.

С друге стране Драган Толимир, правни заступник фирме "Крајина Борац", рекао је за "Независне" да је одлука Уставног суда непроводива те да су у потпуности одступили од својих ранијих одлука у овом случају.

"Уставни суд је одступио од свих својих ранијих одлука, а има их више од 23. Они свој став чак и не образлажу, него су само написали реда ради и уопште не објашњавају зашто сада доносе другачију одлуку. Та одлука је непроводива и бесмислена и вјероватно ће ићи апликација Европском суду за људска права, а близу сам тога да поднесем захтјев за преиспитивање те одлуке", рекао је Толимир, додајући да има информације да је Врховни суд РС већ обавијестио Уставни суд БиХ да у року који им је остављен не може донијети нову одлуку.
 
(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Носите се

12.02.2019 07:59

Ко је унистио Фруктону,Цајавец,Универзал,фабрику Дувана,бањалуцку банку,југобанку,Медицинску електронику итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

12.02.2019 09:00

Баш ко?

Name

Јако

12.02.2019 09:06

Господа из ругиппа и дирекције за приватизацију

Name

Цорлеоне

12.02.2019 11:06

Милокрад и орагнизована криминална група људи окупљених око њега а чијим активностима он лично руководи, покушала је да на сједници парламентарне скупштине смијени Министра Драгана Мектића. Јавности остаје непознато зашто су то покушали да учине ?!!!!! О томе јавност шути ! То је покушано да се уради због криминалних активности које слиједе око АД Глиница у Зворнику. Организована криминална група на челу са Милокрадом планира да на име АД Глиница Зворник опере пола милијарде КМ и да тај новац сумњивог поријекла убаци у легалне финансијске токове РС и БиХ. Тужилашво је преко агенције СИПА о томе већ обавјештено и случај се прати. Милокрад и криминалци, не смију да то ураде јер се боје управо Драгана Мектића који би вукове СИПЕ одмах пустио на њих. Због тога Милокрад жели да смијени Мектића па да тек онда уђе у процедуру прања новца у АД Глиници. Јавност би много више требала обратити пажњу на ово.

Name

XXX

12.02.2019 08:01

ЦИЈЕЛА ПРИЧА ЈЕ ФУЈ...СВИ БАБОВИНУ ПРОДАЈУ И РАСПРОДАЈУ ...А СУДОВИ СУДЕ КОЛИКО КО ПЛАТИ. СРБЕНДЕ КАД ЈЕ У ЊИХОВОМ ИНТЕРЕСУ ДОЂУ ДО СУДА БИХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова,лива

12.02.2019 08:02

Пун дзеп лове за адвокате и судије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апокалипса

12.02.2019 08:05

Кад ово још мало, растрзају хијене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

12.02.2019 09:20

а шеф оделења за стратегију развоја БЛ је Дејан тодоровић....лопов од аеродрома и шире "Цреy саwе"....и још тога има...

Name

Трипко

12.02.2019 08:30

Наравно, "овима" смета Уставни суд зато сто немају утицаја на судије, све сто је на нивоу РС се пита једна глава која дијели правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.02.2019 11:47

Јок ето, судије са нивоа БИХ су препостени.

Name

Ре Трипко

12.02.2019 15:57

Казу да је Уставни суд БиХ имао 300.000 разлога за доносење овакве одлуке.

Name

добар јутар

12.02.2019 08:48

Мене занима следеће, врховни вођа-Баја каже да се одлуке уставног суда БиХ не морају спроводити на територији РСе, или је ипак супротно??? Врховни Баја као и обично уноси само смутњу међу народ, он се понаша у стилу "ову одлуку ћу спровести, ову одлуку ћу оспоравати а ова одлука не неприхватљива".? Па не може тако друже врховни Баја, народ треба знати истину а не стално га и свакодневно обмањивати, лагати, петљати...испирати мозак. Немам појма о чему се овдје ради само знам да се одлука уставно суда мора испоштовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво за правду

12.02.2019 08:58

Отми раји, па дај криминалцу! И на крају, има још судова, оних европских!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРОЗ ИСТОРИЈУ ВЕЋ ВИЂЕНО

12.02.2019 09:02

ЕТО ТИ , САМО ДАЈ СРБИМА ВЛАСТ, ДАЈ ИМ ИНСТИТУЦИЈЕ И ГЛЕДАЈ КАКО САМИ СЕБЕ РУШЕ И РАСПАРЧАВАЈУ. НЕМА ТУ ДАРА ДУХА СВЕТОГ ДА ВОДЕ ДРЖАВУ И НАРОД КАКО ВАЉА. САМО ИНСТИТУЦИОНАЛНО ДИВЉАЊЕ И ЈАВАШЛУК. ЛИЧНИ ИНТЕРЕС , ПОХЛЕПА, КРИСТОЉУБЈЕ ИЗНАД СВЕГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАТРИОТА

12.02.2019 09:10

ОТИМАЧИНА ЗА НАРОДНУ МУКУ ПА НЕК ИМ БУДЕ ЗА ЛИЈЕК!

ОДГОВОРИТЕ